Η απόφαση ξάφνιασε την κυβέρνηση

Αμηχανία προκάλεσε στην κυβέρνηση η είδηση της μη προφυλάκισης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Μίχου και Ηλία Παναγιώταρου, κίνηση σε προφανή αναντιστοιχία με το κλίμα που επικράτησε το πρωί του Σαββάτου αλλά και των στοιχείων που, φέρονται να είχαν στη διάθεσή τους οι δικαστικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι η κράτηση Λαγού, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο δημιουργεί, ενδεχομένως, προϋποθέσεις προφυλάκισης για τον αρχηγό της Οργάνωσης, η μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών αντιμετωπίστηκε ως… πισωγύρισμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρ. Αυγής.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πώς εξαρχής τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη. «Η εμπιστοσύνη αυτή, προφανώς, δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ισχύει απολύτως», προσέθεταν, εξηγώντας ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου Καστανίδη, οι προϋποθέσεις προφυλάκισης αυστηροποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή» και το γεγονός ότι παρά την αρχική θεσμική στάση που υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς («δικαιοσύνη, ομαλότητα, όχι εκλογές», είχε αναφέρει το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου), εν συνεχεία τόσο με δηλώσεις όσο και με διαρροές επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί κλίμα «νίκης» επί της Χρυσής Αυγής και, μάλιστα, άρχισαν να εξυφαίνονται και σενάρια για τις επόμενες κινήσεις πάταξης της παραβατικότητας, αυτή τη φορά με στόχο τους ακραίους της Αριστεράς.

Η αλήθεια

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί αρνητική εξέλιξη τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων για την κυβέρνηση. Ήδη, άλλωστε, ο Ηλ. Κασιδιάρης, εξερχόμενος από τα δικαστήρια Ευελπίδων, έδωσε στίγμα των προθέσεών του καθυβρίζοντας και κτυπώντας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Η κυβέρνηση αναμένει, σε πρώτη φάση, ένα υψηλών τόνων σόου από την πλευρά των στελεχών της Χρ. Αυγής που θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τη μη προφυλάκιση ως… αθώωσή τους. Κάτι που βέβαια απέχει από την πραγματικότητα.

«Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Τόνισε εξάλλου ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές». Πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της.

«Η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σε ένα πρώτο του σχόλιο. Μάλιστα τάχθηκε κατά της «ποδοσφαιρικής λογικής «ποιος έχασε, ποιος κέρδισε» και συμπλήρωσε: «Μήπως βιαζόμαστε λίγο; Υπάρχουν διώξεις και κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών συμπληρώνοντας ότι το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι «δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις».

«Το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι, δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι, είναι υπόδικοι. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του Κράτους Δικαίου» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε τηλεοπτική εκπομπή, σχολιάζοντας την απελευθέρωση των τριών βουλευτών της ΧΑ, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου.

 

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα