Η απολογία Κάντα και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα

«Μίζες» από συνολικά 12 εξοπλιστικά προγράμματα, ομολόγησε, απολογούμενος επί τέσσερις ημέρες στους ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιώργο Σταυρόπουλο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Κατονόμασε 17 πρόσωπα -μεταξύ των οποίων πολιτικούς, αλλά και πολύ γνωστούς επιχειρηματίες- στη μεγάλη υπόθεση των «μαύρων χρημάτων» που διακινήθηκαν για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας επί σειρά ετών.

*Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την απολογία του Κάντα και κάντε δεύτερο κλικ στο αριστερό μέρος, για να ανοίξει σε πλήρες μέγεθος.

Μέρος 1

apologia1

 

Μέρος 2

 

apologia2

Ο κ. Κάντας φέρεται να ομολόγησε ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης -και τονίζοντας πως είναι όσα θυμάται- ότι έλαβε είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια τις εξής μίζες:

1. Υποβρύχια: 500-600.000 ευρώ.

2. Asrad, σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger: περίπου 1.500.000 ευρώ.

3. ΚΟRNET, αντιαρματικοί πύραυλοι: περίπου 3 εκατ. δολάρια (τα 700.000 ευρώ σε μετρητά).

4. OSA AMK, αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς: 1.700.000 δολάρια.

5. Αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN: 750.000 ευρώ.

6. ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου): 250.000 ευρώ.

7. ARTHUR, ραντάρ αντιπυροβολικού: 240.000 ευρώ.

8. ΜΙRAGE 2000-5: 800.000 ευρώ.

9. EXOCET, πύραυλοι σε πυραυλακάτους Πολεμικού Ναυτικού: περίπου 400.000 ευρώ.

10. LEOPARD 2: 600.000 σε σακ βουαγιάζ στο γραφείο του από τον Θωμά Λιακουνάκο.

11. Αναβάθμιση των αμερικανικής προέλευσης αρμάτων Μ48 με γερμανική τεχνολογία (1989): 1.000.000 ευρώ.

12. Από άλλα προγράμματα που «δεν θυμάται»: 1.000.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα κατονόμασε  πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, αλλά και όσους τον βοήθησαν να διακινήσει και να κρύψει το παράνομο χρήμα που έλαβε για τη βοήθεια που παρείχε σε εταιρείες κατά τη διάρκεια τη θητείας του στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε στους:

1. Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD. Έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου.

2. Φάνη Λυγινό, τραπεζίτη που του άνοιξε τους λογαριασμούς που πήγαιναν οι μίζες.

3. Σπύρο Μεταξά, τον δικηγόρο που τους έφτιαξε τις offshore.

4. Kωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας των kornet .

5. Παύλο Νικολαΐδη, «πρόεδρος, όπως λέει, ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».

6. Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK.

7. Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ’ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

8. Χρήστο Τούμπα, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

9. Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα ή Μπαλέμπα, σύμβουλο της Ericsson που του κατέβαλε χρήματα για τα ARTHUR.

10. Τον κ. Κομνόπουλο που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού.

11. Κι έναν Oswald, διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

12. Θωμά Λιακουνάκο, εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών, για τον οποίο ο Κάντας αποκαλύπτει ότι είναι το πρόσωπο που του είχε δώσει χρήματα ακόμα και σε σακ βουαγιάζ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Κάντας στην κατάθεσή του αναφέρει ότι έλαβε χρήματα (600.000 ευρώ) από τον κ. Λιακουνάκο σε ρευστό και όχι με κατάθεση σε λογαριασμό, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποδείξει ενώπιον των ανακριτικών αρχών. Εφ’ όσον στην κατάθεσή του δεν επικαλείται μάρτυρες για το γεγονός αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών του για τη φερόμενη αυτή καταβολή.

Η «Α», τηρώντας στο ακέραιο τη δημοσιογραφική δεοντολογία, μίλησε τηλεφωνικά με τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και η  απάντηση του στις κατηγορίες Κάντα ήταν οργισμένη: «Μένω έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός μου στις “όψιμες” κατηγορίες του κ. Κάντα. Θα πρέπει αυτά που κατέθεσε εις βάρος μου να τα αποδείξει με στοιχεία και όχι με αερολογίες. Θα πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να ερευνήσει την ξαφνική επαναφορά της μνήμης του κ. Κάντα και τους λόγους που την επανέφεραν… Ευθύς ως επιστρέψω στην Ελλάδα (σ.σ.: Ο κ. Λιακουνάκος ευρίσκεται στο εξωτερικό οικογενειακώς), οι λασπολογίες εις βάρος μου θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα