H ΔΕΗ απειλείται με «ξαφνικό θάνατο»

Ορατός είναι πλέον ο «ξαφνικός θανάτος» για την ΔΕΗ  μετά την οικονομική κατάρρευση και τα άσχημα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Η οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης ενημέρωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές τα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες τους έθεσε θέμα δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

Το πρώτο τρίμηνο φέρεται να έχει κλείσει με καθαρές ζημιές ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ ακολουθώντας τις ζημιές κοντά 1 δισ. ευρώ για το 2018.

Αυτή τη στιγμή γίνεται «αγώνας δρόμου» προκεμένου να διασφαλιστεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για άμεση επιστροφή δανείων.

Η λύση αναζητείται σε δύο κατευθύνσεις:

– η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει έγγραφη πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς την αγορά ηλεκτρισμού κάτι που προϋποθέτει παραίτηαη του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση

– η δεύτερη αφορά κονδύλι 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) του 2011, λύση για την οποία είχε προβλεθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τροπολογία η οποία δεν κατατέθηκε έγκαιρα στη Βουλή.

“Η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή”

Η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή” δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών είπε ότι η επιχείρηση από το 2015 έως σήμερα έχει χάσει το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο.

“Θα υπάρχουν προβλήματα και πριν από τις εκλογές” προέβλεψε και μίλησε για σχέδιο σωτηρίας καθώς κατά τη γνώμη του αυτή τη στιγμή δεν θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ότι τα χρέη πρέπει να περιοριστούν, κάνοντας λόγο για ανθρώπους με βίλες που δεν πληρώνουν.

Ανέφερε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται νέο business plan που θα κάνει την επιχείρηση πιο λειτουργική και σύγχονη.

Σε σχέση με τις αιχμές Γιούνκερ περί των οικονομικών στοιχείων της κυβέρνησης Καραμανλή, υπογράμμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενημέρωσε για τους κινδύνους στην προεκλογική εκστρατεία του 2009.

Είπε όχι σε απολύσεις στο δημόσιο, ναι σε σύγχρονη αξιολόγηση και τάχθηκε υπέρ του 1 προς 5 στο δημόσιο.

“Αν θες να μειώσεις τους φορολογικούςσυντελεστές, δεν μπορείς να πας στο 1 προς 1” δήλωσε, κάνοντας λόγο για τις προτεραιότητες της ΝΔ.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει το γαλάζιο πρόγραμμα ενώ μίλησε και για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

“Θα απευθυνθούμε στο ΚΙΝΑΛ και αυτοί θα τοποθετηθούνε” είπε και σημείωσε ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και αυτό περνάει από μια ισχυρή κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα