H Delta Force της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος

Σηκώνουν το βάρος του δυσκολότερου ίσως κομματιού του έργου που έχει κληθεί να επιτελέσει η Δικαιοσύνη αυτή την περίοδο. Αυτού, δηλαδή, που αφορά την πάταξης της φοροδιαφυγής, δράση –αν μπορεί να χαρακτηριστεί τέτοια– που συνδέεται άρρηκτα με την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ στο χειμαζόμενο από την κρίση ελληνικό Δημόσιο.

Της Καίτης Καλογήρου

Είναι η ομάδα κρούσης των έμπειρων εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι από την έδρα τους στον τέταρτο όροφο του ΣΔΟΕ παραγγέλλουν και διενεργούν έρευνες για οικονομικά σκάνδαλα μεγάλου βεληνεκούς και συμμετέχουν –ως εποπτεύοντες, αλλά και ως εγγυητές των διατάξεων του νόμου– στις δύσκολες αποστολές των αντρών του ΣΔΟΕ.

Είναι οι διάδοχοι του Γρηγόρη Πεπόνη και του Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι μαζί με τον ορισμό τους στο καίριο αυτό πόστο, όταν οι προκάτοχοί τους ζήτησαν να μην ανανεωθεί η θητεία τους, κληρονόμησαν και καμιά… πεντακοσαριά μεγάλες δικογραφίες. Σκάνδαλα για τα οποία είχαν παραγγελθεί προκαταρκτικές έρευνες αλλά παρέμεναν εκκρεμή, όπως για παράδειγμα η υπόθεση με την περιβόητη  λίστα Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα, όμως, «κληρονόμησαν» και μια υπηρεσία που καταρρέει, καθώς τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και η υλικοτεχνική υποδομή που έχουν στη διάθεσή τους δεν επαρκούν για τη διερεύνηση τόσων σημαντικών υποθέσεων και μάλιστα σε εύλογο χρόνο. Παρά, όμως, τα απεγνωσμένα έγγραφα διαβήματα των οικονομικών εισαγγελέων προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για επάνδρωση της υπηρεσίας –κυρίως με εξειδικευμένο προσωπικό για να προχωρήσουν οι υποθέσεις–, η απάντηση (σ.σ.: όταν τους δίνεται…) είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης στα αιτήματά τους! Την ώρα μάλιστα που το ελληνικό Δημόσιο έχει απόλυτη ανάγκη από τις χρηματικές «ενέσεις» που θα μπορούσαν να του γίνουν από την άμεση διαλεύκανση των χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Οι διάδοχοι

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι διάδοχοι των κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη που κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους και μάλιστα κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό του ΣΔΟΕ δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να «καρκινοβατεί» η διερεύνηση πολλών υποθέσεων και κυρίως σκανδάλων «πρώτης γραμμής»; Οι οικονομικοί εισαγγελείς, αντεισαγγελείς εφετών Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, και ο επίκουρός τους, εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης, οι οποίοι ρίχτηκαν στη σκληρή μάχη κατά της φοροδιαφυγής, είναι εισαγγελείς με πλούσια εμπειρία στον χειρισμό δύσκολων και σύνθετων υποθέσεων, ιδιαίτερα εργατικοί και με πολύ καλή νομική κατάρτιση.

Είναι, ακόμη, από εκείνους τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν μάθει να κινούνται αθόρυβα, γνωρίζοντας ότι ο αιφνιδιασμός είναι ένα από τα μυστικά της αίσιας έκβασης –σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των στοιχείων– υποθέσεων στις οποίες, συνήθως, εμπλέκονται ισχυρά ονόματα του πολιτικο-οικονομικού γίγνεσθαι.

«Και οι τρεις είναι χαμηλών τόνων και ικανοί δικαστικοί λειτουργοί», παραδέχονται οι συνάδελφοί τους, ενώ διατηρούν άριστες σχέσεις –λόγω και αμοιβαίας εκτίμησης– με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, με την οποία εξ αντικειμένου έχουν στενή συνεργασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:

Πολλά έχουν δει τα μάτια του… 

Ο Παναγιώτης Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Εισήλθεστο Δικαστικό Σώμα στις 11/1/1985 και προήχθη στον βαθμό του αντεισαγγελέα Εφετών στις 4/8/2008.

Για σημαντικό χρονικό διάστημα χειρίστηκε τις έρευνες για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, στο πλαίσιο της οποίας ταξίδεψε μέχρι τη Γερμανία προς αναζήτηση αποδεικτικού υλικού. Από τα χέρια του κ. Π. Αθανασίου –που είναι ένας προσηνής άνθρωπος ο οποίος όμως κρατά το στόμα του κλειστό για τις υποθέσεις που χειρίζεται–, έχουν περάσει και άλλες κρίσιμες δικογραφίες.

Το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-Μ1 όπου απέστειλε μάλιστα και αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, η προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Leopard, η προμήθεια φρεγατών επί υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ του Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ είχε ερευνήσει και τα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού επί των ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου. Την τελευταία μάλιστα αυτή έρευνα είχε διενεργήσει το 2008 από κοινού με τη συνάδελφό του Ελένη Ράικου, με την οποία έχει πλέον στενή και καλή συνεργασία.

Ακόμη, ως εισαγγελέας έδρας στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων- «φιλέτων» στην Αιξωνή Γλυφάδας, πρότεινε την ενοχή 25 από τους 26 κατηγορουμένους, εισήγηση που υιοθέτησε σχεδόν στο σύνολό της η έδρα του δικαστηρίου.

Ο κ. Π. Αθανασίου ήταν, τέλος, αυτός που είχε χειριστεί και την υπόθεση Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά, που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία, μέσω επενδυτικών συμβολαίων.

ΓΑΛΗΝΟΣ ΜΠΡΗΣ:

Ο δικαστής που «μυρίστηκε» τον Άκη

Ο Γαληνός Μπρης γεννήθηκε στην Ηλεία το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 25/5/1989 και στις 3/5/2009 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών. Ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον δρόμο για τις δικαστικές περιπέτειες του πάλαι ποτέ πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ και έγκλειστου σήμερα στον Κορυδαλλό σε έκτιση πρωτόδικης ποινής κάθειρξης 20 ετών, για τις «χρυσές μίζες», Άκη Τσοχατζόπουλου. Ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, ο κ. Γ. Μπρης είχε προτείνει την παραπομπή του για ανακριβή δήλωση, με αποτέλεσμα ο γνωστός πολιτικός να καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξη 8 ετών.

Τον Απρίλιο του 2012 ζήτησε, εξάλλου, την ενοχή του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ομίλου ΑΣΠΙΣ, Παύλου Ψωμιάδη, για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, στη δευτεροβάθμια δίκη είχε εισηγηθεί την αθώωση, λόγω αμφιβολιών, των αθλητών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου για τη γνωστή υπόθεση του «σκηνοθετημένου τροχαίου ατυχήματος, ψευδορκία και παρεμπόδιση ελέγχου ντόπινγκ» λίγο πριν ΑΠΌ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ είχε ζητήσει την καταδίκη του προπονητή Χρήστου Τζέκου για κατοχή απαγορευμένων σκευασμάτων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΤΣΗΣ: 

Ευφυής και επικοινωνιακός

Νεότερος των δύο συναδέλφων του οικονομικών εισαγγελέων είναι ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης, που γεννήθηκε το 1965 και μπήκε στο Δικαστικό Σώμα τον Νοέμβριο του 2000 και είναι σήμερα εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Πρόκειται για έναν ευφυή και συγκροτημένο δικαστικό λειτουργό, με επικοινωνιακό χάρισμα, που του χρησιμεύει ιδιαίτερα όταν ασκεί ανακριτικά καθήκοντα. Αυτό το χάρισμα και τη διπλωματία ήταν που προέταξε και στις διαπραγματεύσεις για την κατάληψη της Νομικής, και ήταν τέτοιος ο χειρισμός του που έλαβε τότε τα εύσημα ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Του αρέσει να έχει τον απόλυτο χειρισμό των υποθέσεων που αναλαμβάνει, και δεν χάνει την ευκαιρία να βγαίνει από το γραφείο συμμετέχοντας ως επικεφαλής στις εισβολές των αντρών του ΣΔΟΕ σε σπίτια και γραφεία εμπλεκομένων, για τον εντοπισμό ενοχοποιητικών στοιχείων. Ο κ. Γ. Δραγάτσης έχει φέρει σε πέρας υποθέσεις που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα. Μεταξύ αυτών είναι εκείνη της Υπατίας, του Flash και του Μετρό, αλλά και το μεγάλο σκάνδαλο της Proton Bank.

Ο κ. Γ. Δραγάτσης, με τις εντυπωσιακές γνώσεις του οικονομικού και τραπεζικού αντικειμένου, είναι ο εισαγγελέας που κατάφερε για πρώτη φορά να πετύχει την επιστροφή 51 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της Proton Bank από τον προσωρινά κρατούμενο σήμερα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σχημάτισε, μάλιστα, μια εμπεριστατωμένη δικογραφία με βαριές κατηγορίες για την υπόθεση του έγκλειστου μεγαλοεπιχειρηματία και δέσμευσε λογαριασμούς του με σχεδόν 160 εκατομμύρια στην Ελβετία.

Ακόμη, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης έχει ασκήσει την κακουργηματική ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος των μελών των διοικήσεων της ΕΑΒ από το 2008 μέχρι σήμερα.

Οι τελευταίες μεγάλες έρευνες που διενεργεί και είναι σε απόλυτη εξέλιξη είναι η μεγάλη δικογραφία για τις οφειλές των καζίνο αλλά και οι διαδικασίες πώλησης της ελληνικής Ριβιέρα, του Αστέρα Βουλιαγμένης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΡΙΝΙΩΤΗ, ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ:

Οι δύο κυρίες που συμπληρώνουν το team

Το τμήμα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος συμπληρώνουν οι επίκουρες αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Αγγελική Κουρινιώτη και Ελένη Μιχαλοπούλου, στις οποίες πρόσφατα ανατέθηκε από τον κ. Αθανασίου η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», με αφορμή τραπεζικά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους για κίνηση λογαριασμών φυσικών προσώπων και μάλιστα σε βάθος δωδεκαετίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα