H Deutsche Bank κρατά μικρό καλάθι

Δεν συμμερίζεται η Deutsche Bank την αισιοδοξία της κυβέρνησης όσο και του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρη πως θα «περπατήσει» το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Αναφερόμενη στους αρχικούς στόχους που είχε θέσει η Ελλάδα το 2011, δηλαδή να ιδιωτικοποιήσει κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015, η γερμανική τράπεζα υπογραμμίζει πως «τα σχέδια αυτά αποδείχθηκαν πολύ γρήγορα πως είναι μάταια λόγω τόσο της βαθύτερης από ότι υπολογιζόταν ύφεσης στην Ελλάδα αλλά και των αμφιβολιών των επενδυτών για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

«Ως αποτέλεσμα», σημειώνει η Deutsche Bank.: «η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τα έτη 2011 και 2012 μόλις το ένα δέκατο από τα 15 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί». Πολλές είναι και επιφυλάξεις που αφορούν την υλοποίηση των στόχων για άντληση εσόδων ύψους 8,4  δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2016 και συνολικά 22  δισ. ευρώ έως το 2020, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν μπορεί την παρούσα στιγμή να καταλήξει σε μια ασφαλή πρόβλεψη και εκτίμηση για το πώς θα εξελιχθεί (και αν θα υλοποιηθεί) το πρόγραμμα.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, οι αρχικοί στόχοι της Ελλάδας για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι, καθώς σε πρώτη φάση τέθηκαν στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά, τον Ιούλιο του 2011 η Αθήνα συμφώνησε να πουλήσει κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 (ποσό ίσο με το 24% του ΑΕΠ του 2011).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα