Η Εθνική αποχαιρετά τα Βαλκάνια

Η Εθνική Τράπεζα εγκαταλείπει τα Βαλκάνια, ακολουθώντας την κοινή γραμμή αποεπένδυσης. Οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν το «Βαλκανικό Ελντοράντο», καθώς τα θαύματα της φούσκας αποδείχθηκαν αποτυχίες. Ανοίγματα που μετατράπηκαν σε «μαύρες τρύπες» τις οποίες καλύπτει το δημόσιο με δάνεια…τρόικας για τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της τράπεζας συμφώνησε με τη Γενική Διεύθυνση τη διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank στην Τουρκία Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), αναλαμβάνοντας, ωστόσο, την υποχρέωση να αποχωρήσει από τις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής που διατηρεί παρουσία.

Έτσι η Εθνική διατηρεί τον έλεγχο του 60% της μεγαλύτερης επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει ποτέ στο εξωτερικό: της Finansbank, στην Τουρκία. Ωστόσο με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για να αποχωρήσει από τις περισσότερες αγορές των βαλκανικών χωρών όπου αναπτύσσει δραστηριότητα: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια και Αλβανία.

H αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκαν στα περίπου 13,5 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το υπόλοιπο δανείων του ομίλου στη Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ, στα Σκόπια στο 1 δισ. ευρώ, στην Αλβανία στα 900 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία στα 800 εκατ. ευρώ και στη Σερβία στα 900 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης