«Η Ελλάδα πέτυχε τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις»

 Μεγάλη πρόοδο διαπιστώνει στην Ελλάδα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματoς το Bloomberg. Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου και του οικονομολόγου της Capital Economics, Μπεν Μέι, η χώρα μας, το πρώτο δεκάμηνο του 2013, έχει πετύχει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις και έχει ξεπεράσει (μαζί με την Ιρλανδία) τους αντίστοιχους στόχους των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της.

Ο οικονομολόγος σημειώνει, ότι αντίθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν υψηλότερα στο ίδιο διάστημα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ο κ. Μέι υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα που σημείωσε τελικά η Ελλάδα, ήταν κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.Το γεγονός τούτο αντανακλά, όπως σημειώνει, τα υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα και τις χαμηλότερες του αναμενόμενου πρωτογενείς δαπάνες.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 10μηνο έφθασε στα 2,6 δισ. ευρώ και είναι σε τροχιά να φθάσει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, για το σύνολο του 2013, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, σημειώνει ο κ. Μέι. «Αυτό ενισχύει την άποψη ότι θα υπάρχει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί βασικό όρο για την περαιτέρω “ελάφρυνση του χρέους” το 2014 από την Ευρωζώνη», σημειώνει.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνεται ότι ενώ τα συνολικά έσοδα ήσαν κατά 2,3 δισ. ευρώ υψηλότερα του αναμενομένου, ποσό 1,3 δισ. ευρώ εξ΄ αυτών αφορά τη μεταφορά κερδών από την ΕΚΤ, τα οποία αποκόμισε από ελληνικά ομόλογα που κατείχε και τα οποία δεν ήσαν ενσωματωμένα στον στόχο του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ενώ τα φορολογικά έσοδα ήσαν αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ ή 0,6%, σε επίπεδα ανώτερα των στόχων, η συνεχιζόμενη ύφεση σήμανε τη μείωσή τους κατά 7,7% έναντι του αντιστοίχου περυσινού ποσού, προσφέροντας έτσι τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ευρωπεριφέρειας, εξαιτίας της σαφώς βαθύτερης ύφεσης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης