Η ελληνική ατζέντα της «κόκκινης αρκούδας»

Μετά το φιάσκο με τη ΔΕΠΑ, το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Έτσι, η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα θεωρήθηκε εξέχουσας σημασίας για την κυβέρνηση. Ειδικά αυτή την εποχή, που ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ. θεωρείται ίσως ένας από τους κορυφαίους «παίκτες» παγκοσμίως, από τη στιγμή που υπερφαλάγγισε τον Τζον Κέρι, επέβαλε τη ρωσική θέση για τον εμφύλιο της Συρίας και απέτρεψε την αμερικανική επέμβαση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται τα μάλα για τις εξελίξεις στα νέα ενεργειακά πεδία που αναδύονται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή υπό την πίεση εσωτερικών πολιτικών αλλαγών. Γι’ αυτόν τον λόγο η Μόσχα δεν δείχνει αδιάφορη στην υπό διαμόρφωση συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, την οποία έχει ευλογήσει η Ουάσιγκτον. Αντίθετα, μοιάζει σαν να θέλει να γνωρίζει και αναλόγως να πράξει.

Ο Σ. Λαβρόφ κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, ο Λαβρόφ δεν ήρθε μόνο για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα ενεργειακά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, αλλά για να υπενθυμίσει ότι η χώρα του επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Κάτι που έτσι κι αλλιώς γνώριζε η Αθήνα, καθώς πριν από ένα περίπου μήνα αυτό είχε τονίσει η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Έτσι, μαζί με τον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ., βρέθηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, όπου η εταιρεία του μετέχει του διαγωνισμού για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση και του ΟΛΘ. Βέβαια, οι Ρώσοι ζητούν μία συμφωνία-πακέτο, η οποία προφανώς είναι ασύμβατη με τη διαδικασία των διαγωνισμών που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα τούς οφείλει μία τέτοια συμφωνία, καθώς δεν ξεχνούν ακόμη το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ.

«Θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας…»

Τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επεσήμανε ο Αντ. Σαμαράς υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές. «Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».

Με τον Βενιζέλο

«Ιστορικά εξαιρετικό» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, που ακολούθησαν τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό δεν είναι μια απλή διαπίστωση, αλλά «ένα πρακτικό συμπέρασμα, το οποίο επιβεβαιώσαμε και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Λαβρόφ για τη συμβολή του στη διαμόρφωση αυτού του νέου μομέντουμ στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα αποδίδει πολλή μεγάλη σημασία στις ελληνορωσικές σχέσεις και σημείωσε ότι πρόκειται για «στρατηγική-εταιρική σχέση».

Ακολούθως, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο και για την επικείμενη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο του 2014 και υπογράμμισε ότι μέσα στους στόχους της Ελλάδας είναι να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας. «Θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Ρωσίας», είπε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η κοινή μας δήλωση για θέματα κινητικότητας είναι σε διμερές επίπεδο, ένα βήμα που στοχεύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή των Ρώσων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Αυτό είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η ρωσική αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική τουριστική βιομηχανία».

Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Σ. Λαβρόφ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και για το Κυπριακό.

Διπλωματικοί κύκλοι, όπως ισχυρίζονται, δεν έβγαλαν είδηση από την επίσκεψη Λαβρόφ. Αντίθετα, θεωρούσαν εκ των προτέρων δεδομένη τη δήλωση στήριξης στην Ελλάδα για την ανάταξη της οικονομίας της. Απλά, όπως έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, οι δύο χώρες διατηρούν ανοιχτό και ενεργό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας, φροντίζοντας μάλιστα να τον προβάλλουν προς πάσα κατεύθυνση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα