Η ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Η αναμενόμενη από την άνοιξη επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ είναι πλέον γεγονός. Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έξι υπουργούς και πληθώρα επιχειρηματιών θα βρεθούν στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και 12 συνολικά υπουργών. Στο Ισραήλ βρίσκονται επίσης οι Νίκος Δένδιας, Γ. Μανιάτης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μάλιστα, θα επισκεφθεί τη Ραμάλα την Τετάρτη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπάς και τον Πρωθυπουργό και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως προκύπτει από τη σύνθεση της υπουργικής αποστολής θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες συνεργασίας, ωστόσο τα φώτα θα στραφούν στις συμπράξεις του (περίφημου) ενεργειακού τριγώνου Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και θα επαναφέρουν στη συζήτηση το θέμα των ΑΟΖ. Αυτές οι συμπράξεις συζητήθηκαν επαρκώς και στα δύο ταξίδια του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ – τον Αύγουστο με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν – καθώς το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον είναι αυξημένο.

 

Οι υδρογονάνθρακες

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τη δήλωση του κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο: «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο».

Κυρίως, όμως, παραπέμπουν στην ενημέρωση που είχε κάνει στον κ. Ομπάμα για το μέγεθος της ενεργειακής προίκας του τριγώνου: ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ-Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα, ενώ τα ελληνικά εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα…

Σε πρώτη φάση, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του συμφωνία «για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων», ως συνέχεια της συμφωνίας για συνεργασία που υπέγραψαν τον Αύγουστο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ για κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει ρεύμα στις τρεις χώρες.

Στα Ιεροσόλυμα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Τελ ΑβΊβ, όπου θα μιλήσει στην έναρξη του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου. Όπως συνέβη και στα ταξίδια σε Κατάρ, Τουρκία και Κίνα, στην αποστολή θα μετέχουν και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

 Η παράμετρος “Χρυσή Αυγή”

Οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή δημιουργούν ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον καθώς η Εβραϊκή κοινότητα δεν είχε κρύψει το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για την παρουσία των νεοναζί στην Ελλάδα. Η επίδραση που είχαν οι συλλήψεις άλλωστε φάνηκε και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με εκπροσώπους Εβραϊκών οργανώσεων στη Ν. Υόρκη, οι οποίοι σχολίασαν με εμφανή ανακούφιση τις εξελίξεις. Στις υπουργικές συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι κι αυτή μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Ισραηλινού ομολόγου του που θα ενισχύει την ισχύουσα συνεργασία για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα