Η… επανάσταση κατά του «τσάρου»

Οι Κινέζοι λένε πως μία εικόνα ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις. Και η εικόνα από τα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής στην τελευταία κοινοβουλευτική μάχη πριν από τη διακοπή των Χριστουγέννων αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Εκεί, ο Γιάννης Στουρνάρας δίχως καμία συμπαράσταση υπερασπιζόταν ολομόναχος την κυβερνητική απόφαση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα, ακόμη και οι άμεσοι συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν να μπουν στο ίδιο κάδρο με τον «τσάρο» της Οικονομίας. Κάτι που επεσήμανε με σκωπτική διάθεση και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παλαιός συμφοιτητής του Στουρνάρα στην Οξφόρδη.

Το δε χειρότερο όλων είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας σε εκείνο το τριήμερο όχι μόνο είχε να αποκρούσει τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τον επιθετικό οίστρο των βουλευτών της συμπολίτευσης, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν χάνουν την ευκαιρία να τον… αντιπολιτεύονται. Πρώτοι και καλύτεροι οι «καραμανλικοί» βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν τον υπουργό Οικονομικών στο στόχαστρο. Ειδικά μετά την άρνηση του «τσάρου» να δεχθεί την εισήγηση των 41 βουλευτών της Ν.Δ. για μείωση του ενιαίου φόρου για το πετρέλαιο. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι «στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μειώσει την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Βέβαια, ο πρώτος που διατύπωσε το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Το αίτημα του Χρήστου Σταϊκούρα απορρίφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά τα πυρά βουλευτών συνεχίστηκαν.

Το δε εντυπωσιακό είναι πως τόσο ο Χρ. Σταϊκούρας, όσο και οι περισσότεροι των 41 βουλευτών έχουν ψηφίσει τον νόμο για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από το 2012. Αποκλειστικός σκοπός του μέτρου ήταν να μπει τέλος στο λαθρεμπόριο των καυσίμων. Αυτό επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Γ. Στουρνάρα, υπονοώντας ότι οι σχέσεις του με τον αναπληρωτή του είναι απλά τυπικές. Και αυτό διότι ο Χρ. Σταϊκούρας θεωρείται ότι προέρχεται από το λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ. Και η αλήθεια είναι ότι το «καραμανλικό» μπλοκ βλέπει ότι για πρώτη φορά αποδομείται το κυβερνητικό παρελθόν της πενταετίας Καραμανλή. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας δίχως καμία διπλωματική διάθεση υποστηρίζει ότι «η περίοδος του Κ. Καραμανλή ήταν η βασική αιτία για την κατάρρευση της χώρας».

Οι επιθέσεις

Σύμφωνα με το περιβάλλον Στουρνάρα, οι επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός έχουν να κάνουν όχι μόνο με την απέχθεια που έχουν προς το πρόσωπό του αρκετοί στη Ν.Δ. (που τον θεωρούν ξένο σώμα), αλλά και μία σειρά επιχειρηματιών, οι οποίοι νιώθουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους με την αταλάντευτη στάση του «τσάρου». Κάπως έτσι θεωρούν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανήμερα τα Χριστούγεννα, πως ο Γ. Στουρνάρας είτε θα απομακρυνθεί, είτε θα γίνει διάσπαση του υπουργείου και θα παρέμενε μόνο για να συζητάει με την τρόικα.

Τα συγκεκριμένα σενάρια διαψεύστηκαν σε δύο επίπεδα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε στον υπουργό ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, ενώ το ζήτημα ανέλαβε να ξεκαθαρίσει δημοσίως ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος μάλιστα με τον τρόπο του έψεξε κύκλους της λεωφόρου Συγγρού για τα όσα λένε προς τους δημοσιογράφους. «Δεν γνωρίζω ποιος αφήνει να διαρρεύσουν τέτοια πράγματα. Εμείς δεν διαρρεύσαμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όπως φαίνεται, κάποιοι πάνε να φάνε τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά εγώ δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Δεν πρέπει να φύγει ο Στουρνάρας από υπουργός Οικονομικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Λαζαρίδης.

Η νέα μάχη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το επόμενο crash test για τον υπουργό, ενδεχομένως και για την κυβέρνηση, θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Με αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξεπεράσει τον σκόπελο της πώλησης μετοχών των τραπεζών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που πλήρωσε το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η αλλαγή αυτή είναι αναγκαία για να προχωρήσει πριν απ’ όλα η είσοδος επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το «καραμανλικό» μπλοκ δεν θα τον αφήσει σε χλωρό κλαρί. Όμως οι κύκλοι του «τσάρου» ισχυρίζονται πω «ο υπουργός δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο υπουργός Οικονομικών προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου με την τρόικα, που δεν είναι «περίπατος», αφού μένουν πολλά ανοιχτά θέματα. Η επιδίωξη είναι να βρεθεί λύση και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό όχι μόνο για το 2014 αλλά και για το 2015 έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Το κενό της διετίας προσδιορίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ και, όπως ξεκαθαρίζει το οικονομικό επιτελείο, αυτό μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικώς με στοχευμένες περικοπές δαπανών, καθώς είναι προφανές σε όλους ότι «άλλα μέτρα δεν μπορεί να πάρει αυτή η κυβέρνηση».

Οι δύσκολες αποφάσεις όμως τις οποίες θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση αφορούν το Ασφαλιστικό, όπου η εισπραξιμότητα των εισφορών έχει υποχωρήσει στο 40% στον ΟΑΕΕ και στο 80% στο ΙΚΑ. Επιπροσθέτως η τρόικα απαιτεί να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά τέσσερις μονάδες περίπου, ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας. Στα διαρθρωτικά μέτρα πιέζει να ολοκληρωθούν και οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

 «Δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο»

«Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο», σχολιάζει με νόημα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκφράζει για ακόμη μια φορά τη αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Στουρνάρας, αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο Μνημόνιο για τη χώρα και προαναγγέλλει έξοδο στις αγορές στο β΄ εξάμηνο του 2014.

«Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα φαίνεται πως βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης ότι μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να αναμένονται από το 2016.

Ο «τσάρος», πάντως, παραδέχεται ότι για τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας (ΦΠΑ στην εστίαση, πλειστηριασμοί) οι δανειστές «δεν ήταν ευτυχείς», συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα, ενώ προσθέτει ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αλλά το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, στο οποίο θα περιγράφονται ενδεικτικά τα μέτρα μέσω των οποίων θα καλυφθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα