«Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο γάλα θα μας αφανίσει»

 

Η συνάντηση που είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά φαίνεται ότι δεν είχε αίσια κατάληξη για τους πρώτους, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.

Συγκεκριμένα, οι αγελαδοτρόφοι έκαναν λόγο για αφανισμό του κλάδου τους, ισχυριζόμενοι ότι αυτός θα προέλθει από μία ενδεχόμενη επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Για αυτό άλλωστε ζήτησαν από τον αρμόδιο υφυπουργό να «παγώσει» το θέμα προκειμένου να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα διερευνήσει την αναγκαιότητα και σε ποιους τομείς αλλαγών στην αγορά γάλακτος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, «από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι με κοινή επιστολή που απέστειλαν προς όλους τους βουλευτές ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και η Ένωση Φυλής Holstein, η αγελαδοτροφία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, και από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, σήμερα αριθμεί περί τα 85.000-90.000. Αυτή δε η συρρίκνωση του αριθμού των ζώων έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή, «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα