Η εταιρία «Μπάμπης Βωβός» στο άρθρο 99

Δεκτό έκανε το Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική για ένταξη στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Η εξέλιξη επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει στην διαμόρφωση πλάνου εξυγίανσης. Και αποτρέπει την εισηγμένη από τα χειρότερα, την ένταξη σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Πλέον, θα απαιτηθούν από δύο έως τέσσερις μήνες μέχρι η εταιρεία να επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης με την πλειονότητα των πιστωτών της, όπως προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας.

Η συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί το δεύτερο βήμα για τη διάσωση της εταιρείας που μεσουρανούσε στο εγχώριο real estate πριν από μερικά χρόνια. Η έγκρισή της εξαρτάται από το σχέδιο εξυγίανσης που θα καταρτίσει η Βωβός και το οποίο θα προβλέπει πώς η εταιρεία θα ξαναγίνει βιώσιμη και με ποιον τρόπο θα αποπληρωθούν οι οφειλές της εισηγμένης προς ιδιώτες πιστωτές και Δημόσιο.

Η ΜΒΔΤ παρουσιάζει οφειλές της τάξης των 700 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, ωστόσο η κατάσταση, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη, καθώς η αξία των στοιχείων του ενεργητικού ξεπερνάει ή «αγγίζει» το ποσό αυτό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Άρης Βωβός είχε σημειώσει στην τακτική γενική συνέλευση ότι η ένταξη στο άρθρο 99 αποτελεί μονόδρομο. Όπως είχε αναφέρει, η υπαγωγή στην «ομπρέλα» του άρθρου 99, θα επιτρέψει στην εταιρεία να παραμείνει με μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία και με τραπεζικό δανεισμό όχι υψηλότερο των 300 εκατ. ευρώ.

«Σε περίπτωση πτώχευσης, η εταιρεία θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση που θα διαρκούσε 8 – 10 χρόνια» είχε σημειώσει, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2012, ο Άρης Βωβός.

Σημειώνεται τέλος, ότι η κυριότητα του ακινήτου της Βωβός, έκτασης  43,2 χιλιάδων τ.μ., στο Βοτανικό έχει περιέλθει στην Alpha Bank (δίκην ενέχυρου), μία εκ των βασικών πιστωτριών της εταιρείας, ως αποτέλεσμα των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Διαβάστε επίσης