H Φώφη, ο Σταύρος και το ρίσκο των δημοσκοπήσεων  

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εστιάζουν ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, προσπαθώντας να βγάλουν συμπεράσματα ειδικά σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται υπέρμετρα αισιόδοξος για την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, ενώ στο στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά προσπαθούν να καταλάβουν τι τους διαφεύγει.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

 

Πράξη πολιτικής αυτοκτονίας, ή κάτι παραπάνω γνωρίζει ο Σταύρος; Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως δεν ήταν μόνο μια απέλπιδα προσπάθεια αυτονομίας και όπου βγει, αλλά μια πολύ καλά ζυγισμένη απόφαση με το ανάλογο όμως ρίσκο.

Όπως έντονα συζητείται στα πολιτικά πηγαδάκια, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε να επιλέξει μεταξύ του να υπακούει στις εντολές της Φώφης ακόμα και όταν εκείνος δεν συμφωνούσε με τις αποφάσεις του κόμματος, φθείροντας ακόμα περισσότερο το δικό του, είτε να αναλάβει το κόστος της αυτόνομης πορείας με την ελπίδα πως το Ποτάμι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 3%, να κρατηθεί στη «ζωή» και εν συνεχεία να αποφασίσει για την επόμενη μέρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση θετικά ήταν και τα μηνύματα που έφταναν στο κόμμα μέσω των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με αυτά, η μετακίνηση ψηφοφόρων είναι πολύ ευκολότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Ποτάμι παρά προς το ΚΙΝΑΛ, το οποίο παραμένει στην αντίληψη των πολιτών ως μια άλλη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξηγεί στην «Α» πολιτικός αναλυτής, «δύσκολα η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό εκείνων που θα επιλέξουν εν τέλει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μικρό και σε μεγάλο βαθμό γνωστό. Υπάρχει όμως μια άλλη μεγαλύτερη δύναμη, η οποία απελευθερωμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί στέγη στο κέντρο που άλλοτε εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη. Σε αυτόν τον χώρο το Ποτάμι αντιμετωπίζεται ως πιο ξεκάθαρος συνομιλητής από ό,τι το ΚΙΝΑΛ. Δυστυχώς για εκείνους στη Χαριλάου Τρικούπη πληρώνουν τις λάθος επιλογές τους τις οποίες στηρίζουν μέχρι και σήμερα δείχνοντας στους ψηφοφόρους ότι δεν έχουν αλλάξει. Η δε συνεργασία τους με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν δεν επιτρέπει στους μετακινούμενους πολίτες να εμπιστευτούν το ΚΙΝΑΛ ως προς τη διαχείριση της ψήφου τους την επόμενη μέρα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη δείξει πως είναι ανοιχτός σε συνεργασίες αλλά όχι ως ακόλουθος. Αντιθέτως, καταθέτει τη δική του άποψη και διαφοροποιείται με ευκολία όταν μια απόφαση ή θέση έρχεται σε αντίθεση με το προφίλ του κόμματος».

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν υπέρ της αυτόνομης πορείας, στέλνοντας μήνυμα με τη σειρά τους ότι δεν προτίθενται να γίνουν δεκανίκι κανενός με την ελπίδα ότι θα πείσουν τους άλλοτε ψηφοφόρους τους να επιστρέψουν απομακρυνόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή όμως οι επιλογές στο εσωτερικό του κινήματος να διατηρούνται στελέχη τα οποία μόνο δεν χαίρουν της εκτίμησης των πολιτών και παραδοσιακών ψηφοφόρων, προκαλούν την αγανάκτηση και μεταξύ εκείνων που στις προηγούμενες εκλογές έμειναν πιστοί στο κόμμα. Το δε επιχείρημα ότι κράτησαν τη χώρα όρθια θυσιάζοντας το κόμμα, μέχρι σήμερα δεν έχει πείσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, για τον οποίο οι φήμες λένε πως θα είναι επικεφαλής στο Επικρατείας προκαλώντας αντιδράσεις από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, μιας και τον κατηγορούν για πραξικόπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΚΙΝΑΛ να αντιμετωπίζεται καχύποπτα. Και το κυριότερο να μην προκαλεί καν νοσταλγία σε όλους εκείνους που ανδρώθηκαν πολιτικά μέσω του ΠΑΣΟΚ ειδικά οι τελευταίες γενιές που από τον Α. Παπανδρέου στάθηκαν δίπλα στον Κ. Σημίτη αλλά και τον Γ. Παπανδρέου.

 

 

Πονοκεφαλιάζει η μεγάλη κυβέρνηση

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι οι διαρροές και τα σενάρια που τον θέλουν έτοιμο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Αυτές οι διαρροές λειτουργούν αποτρεπτικά στο σώμα εκείνο των ψηφοφόρων που «ποτέ δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» και που ευκολότερα θα δέχονταν μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη Νέα Δημοκρατία. Οι δε αναφορές της Πειραιώς σε μεγάλη κυβέρνηση με τη συμμετοχή σε αυτή τόσο του Ποταμιού όσο και του ΚΙΝΑΛ, αν το επιθυμούν, προκαλούν σύγχυση με δεδομένο ότι προς το παρόν μόνο η Φώφη Γεννηματά έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα