«Η Γηραιά Ήπειρος παραπαίει»

«Η κατάσταση είναι ζοφερή, το μέλλον φραγμένο, η εμπιστοσύνη στους εθνικούς θεσμούς μειώνεται και οι θεσμοί της Ευρώπης είναι απόντες. Αλλά αυτό που δημιουργεί ακόμη περισσότερο εντύπωση είναι η ρήξη ανάμεσα στο βορρά και το νότο», σημειώνει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Publicis  Μορίς Λεβί στο προοίμιο των συμπερασμάτων της μεγάλης έρευνας που οργάνωσε ο όμιλος, σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία). Ενδεικτικός και ο τίτλος της έρευνας, που έγινε το δίμηνο Μάρτιου Απρίλιου: «Ευρώπη 2013, μια ήπειρος που παραπαίει».

Την έρευνα έκαναν οι Ipsos/CGI και το FreeThinking, ένα εργαστήριο μελετών που συνεργάζεται με την Publicis, σε δείγμα 6.000 προσώπων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρούν ότι η οικονομική κρίση στη χώρα τους πρόκειται να επιδεινωθεί αυτό το χρόνο.

Περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι σε ποσοστό 85%, εκ των οποίων το 23% θεωρεί ότι η κατάσταση «θα επιδεινωθεί πολύ». «Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι οι πρωταθλητές της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη» σημειώνεται στην μελέτη.

Ακόμα και οι Γερμανοί φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα φτάσει και σε αυτούς, με το 73% να αναμένουν την επιδείνωση της κατάστασης και στη δική τους χώρα. Μικρότερο το ποσοστό στην Πολωνία, όπου ένα 60% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Οι Ισπανοί μοιάζουν να είναι λιγότερο απαισιόδοξοι με το 40% να θεωρεί ότι η κρίση θα αρχίσει να εξασθενεί το προσεχές διάστημα. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα σκληρά και ένα σημαντικό ποσοστό τους εμφανίζεται να πιστεύει πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να χειροτερεύουν.

Ζ.Ε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα