Η… υπόταση στο ΠΑΣΟΚ «ζαλίζει» Σαμαρά και Μαξίμου

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλεπάλληλες ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή αποτελεί έναν από τους πονοκέφαλους του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο ίδιο διάστημα καλείται να επιλύσει μία σειρά από γρίφους σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αρνητική ψήφος της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόσφατη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την όρεξη της Κουμουνδούρου για επαναστατική γυμναστική εντός του Κοινοβουλίου, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Την ίδια ώρα, στο πρωθυπουργικό γραφείο προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τις προτεραιότητες, όμως τα πράγματα είναι περίπλοκα. Και αυτό γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί άκρη με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις, ενώ η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία στέλνει στην παράταση τα κρίσιμα ελληνικά ζητήματα, για τα οποία υποτίθεται θα δινόταν λύση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στο Μαξίμου ανέμεναν ότι τον Δεκέμβριο θα άνοιγε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς το ΔΝΤ ζητά επιτακτικά νέα απομείωση, αλλά αυτή η συζήτηση προγραμματίζεται –σύμφωνα με τον Όλι Ρεν– για μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Τι γίνεται μέχρι τότε;» αναρωτιούνται στο Μαξίμου. Διότι από τη μία εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα ενισχυθεί λόγω και της προεδρίας της Ε.Ε. (αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου), ενώ από την άλλη ελπίζουν στη διαπραγματευτική πειθώ του Σαμαρά. Το ερωτηματικό που υπάρχει είναι τι γίνεται στο εσωτερικό. Τα ζητήματα είναι πολλά, υπάρχει αναβρασμός, ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της δικομματικής κυβέρνησης είναι οριακή. Όχι ότι οι 154 ψήφοι δεν αρκούν, όσο για το πόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επιδείξουν την ίδια αντοχή με τους «γαλάζιους» συναδέλφους τους, καθώς η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντονότατη.

Οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη και η κυβέρνηση. Όταν ξεκίνησε η «κίνηση των 58», στο Μαξίμου μπορεί να κράτησαν ουδέτερη στάση, καθώς ήταν θέμα του κυβερνητικού εταίρου τους ΠΑΣΟΚ, όμως επί της ουσίας ήταν σύμφωνοι και αβάνταραν στο μέτρο του δυνατού αυτή την κίνηση.

Οι εξελίξεις, όμως, στην πολυδιασπασμένη Κεντροαριστερά σε κόμματα, κινήσεις και ομάδες, αρχίζουν πλέον να δημιουργούν προβληματισμό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούσε, όπως είχε πει στον Αντώνη Σαμαρά, ότι θα βγει ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ και ότι θα μπορέσει να αποτελέσει η «κίνηση των 58» ένα ατσάλινο οχυρό στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει αυτόν τον χώρο. Όμως η άρνηση του Φώτη Κουβέλη από τη μία να μετάσχει και η ΔΗΜΑΡ σε αυτόν τον διάλογο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν πλέον στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλούν την έκδηλη αγωνία στο Μαξίμου.

Τρομάζει η ρευστότητα στο ΠΑΣΟΚ

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την κινητικότητα που παρατηρείται στο ΠΑΣΟΚ και απεύχονται μια εσωτερική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στη συνοχή του δικομματικού συνασπισμού. Εξάλλου, η κυβέρνηση στηρίζεται σε 154 βουλευτές, εκ των οποίων οι 27 είναι του ΠΑΣΟΚ και αρκετοί από αυτούς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για τη λειτουργία και τη στρατηγική του κυβερνητικού σχήματος.

Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί στην παρούσα περίοδο να συντηρείται κλίμα αποσταθεροποίησης, ενώ είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τον έχει διαβεβαιώσει ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγής. Αληθεύουν όμως αυτές οι διαβεβαιώσεις; Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Ευ. Βενιζέλος δεν ελέγχει σε απόλυτο βαθμό την «πράσινη» Κ.Ο., ούτε και όλο το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία συρρίκνωσης, οπότε οι αντίρροπες δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν από το πουθενά ένα ατύχημα.

Εξάλλου, ο φόβος του ατυχήματος είναι υπαρκτός και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τα μελλούμενα, ειδικά μετά την πρόσκληση («πρόσκληση αποστασίας» τη χαρακτηρίζει το Μαξίμου και η Χ. Τρικούπη) του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, προς τους κυβερνητικούς βουλευτές –και ειδικά προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ– να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. «Το προσκλητήριο Τσίπρα μας συσπείρωσε», είναι η διαβεβαίωση που έχει δοθεί στο Μαξίμου από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τον κεντρικό πυρήνα εξουσίας της κυβέρνησης. Όμως, η πολιτική ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Και αυτό διότι, εκτός από τις πολιτικές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, επιδρά σημαντικά και η εμπλοκή και η καθυστέρηση που καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ήδη στο Μαξίμου προσπαθούν να αναλύσουν διάφορα δημοσιεύματα, και ιδιαίτερα από το «Βήμα της Κυριακής», όπου ανέφεραν ότι ο Ευ. Βενιζέλος σκέφτεται να παραιτηθεί, και μάλιστα αναφέρονταν και ως υποψήφιοι διάδοχοί του οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Φίλιππος Σαχινίδης.

Επίσης στο Μαξίμου προκάλεσε εντύπωση το άρθρο του Γιάννη Σουλαδάκη, εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επανενεργοποιήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο και ξαφνικά ζητά για να ενισχυθεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος ο Κώστας Σημίτης και να τοποθετηθούν ως αντιπρόεδροι η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος!

Την ίδια ώρα, ο μεν Κ. Σημίτης στηρίζει ανοιχτά την «κίνηση των 58», ενώ οι θιασώτες του εκσυγχρονισμού Φλωρίδης και Διαμαντοπούλου ζητούν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στο Μαξίμου ανησυχούν, επίσης, και για το τι θα πράξουν οι «παπανδρεϊκοί», μετά τα αλλεπάλληλα τιτιβίσματα μέσω των social media του Γιάννη Πανάρετου (βλ. ρεπορτάζ σελ. 8). Όλα αυτά το Μαξίμου δεν τα θεωρεί καθόλου τυχαία, αλλά ως ένα σχέδιο κύκλων για αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

Οι κινήσεις Κουβέλη

Στο Μαξίμου έχουν στραμμένη την προσοχή και στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου εκεί το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο λίγες μόνο ημέρες  πριν από το συνέδριο (12 Δεκεμβρίου) του πρώην κυβερνητικού εταίρου. Ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ άνοιξε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, καθώς αρκετά στελέχη και βουλευτές ουδέποτε συμφώνησαν με την απόφαση. Το ρήγμα μεγάλωσε με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποκλείσει και το ΠΑΣΟΚ και τους «58» από τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Οι «φιλοκυβερνητικοί» της ΔΗΜΑΡ «πάγωσαν» πριν από μερικές ημέρες, όταν ο Φώτης Κουβέλης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας – αν και τόνισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις».

Η διαβεβαίωση πως η ΔΗΜΑΡ «θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης» ακυρώνει τις κρυφές ελπίδες του Μεγάρου Μαξίμου για κοινοβουλευτικές εφεδρείες, που δυνητικά θα μπορούσαν να στηρίξουν την κυβέρνηση σε μία από τις επόμενες δύσκολες ψηφοφορίες, εάν απειλείτο η δεδηλωμένη.

Ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Βασίλης Οικονόμου, φέρονται να μην αισθάνονται καθόλου άνετα στα έδρανα της αντιπολίτευσης και, αν το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ επηρεάσει την ενότητά της, τότε η κυβέρνηση μπορεί να βρει τις πολυπόθητες εφεδρείες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα