H Κεραμέως εκδικείται τους μαθητές – Μολότοφ εναντίον ΜΑΤ στην Αθήνα

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους μαθητές βρίσκεται πλέον το υπουργείο Παιδείας μετά τα όσα ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως ότι θα μένουν εκτός τηλεκπαίδευσης και με απουσία όσοι κάνουν κατάληψη.

Στο μεταξύ, επεισοδια με ρίψη μολότοφ σημειώθηκαν στο μαθητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο «για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και την υγεία» στο κέντρο της Αθήνας. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ομάδες των ΜΑΤ, με τις μολότοφ και τα χημικά δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών.

Τι ζητούν οι μαθητές ζητούν:

– Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
– Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
– Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
– Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
– Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.
– Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
– Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
– Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
– Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.
– «Θέλουμε και έχουμε δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολείο! θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και να μπορούμε να μορφωνόμαστε σε αυτά ολόπλευρα και χωρίς φόβο για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας! Για αυτό και αγωνιζόμαστε! Είμαστε μαζί! κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή!» σημειώνουν.

Τα αιτήματα στηρίζουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ προσθέτοντας την ανάγκη «για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους.
Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας.
Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων».

Εκτός τηλεκπαίδευσης και με απουσία όσοι κάνουν κατάληψη

Εν τω μεταξύ, τηλεκπαίδευση με απουσίες και αναπλήρωση χαμένων ωρών με μαθήματα το Σάββατο και τις αργίες, προτάσσει το υπουργείο Παιδείας ως όπλα για να κλείσει το μέτωπο των καταλήψεων στα σχολεία.

Στην απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπονται τα εξής:

1. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, τα σχολεία υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποχρεωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.

2. Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.

3. Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης.

4. Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Την απόφαση για την ενεργοποίηση του ισχύοντος νόμου για τις καταλήψεις έλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, χθες, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία” και ξεκαθάρισε: “Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση”, δήλωσε ανακοινώνοντας την απόφαση, μια ημέρα πριν από το προγραμματισμένο για σήμερα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Κεραμέως: Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση με απουσίες
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία ξεκινά σήμερα. Οι απουσίες θα καταγράφονται κανονικά για όσους μαθητές δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός θα ελέγχει την παρουσία των μαθητών της τάξης του και θα καταγράφει τους παρόντες και απόντες, που σημαίνει ότι οι απουσίες θα μπαίνουν από σήμερα κανονικά.

Μιλώντας στο Mega η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε: “Ξεκινάει υποχρεωτικά για όλους, με παρουσίες” και συμπλήρωσε για τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη: “δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση”.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, ωστόσο η ίδια είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, ενώ δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων: “Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συζητήσει”, είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα