H μεγάλη κομπίνα της Γιουβέντους

Πειραγμένοι ισολογισμοί και «μαύρα» ταμεία στο στόχαστρο της ιταλικής δικαιοσύνης

Πριν από 15 μήνες (το Νοέμβριο του 2021)  η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της Γιουβέντους, στο Τορίνο και στο Μιλάνο .  Ο λόγος  του ελέγχου αφορούσε τα οικονομικά της ομάδας κατά την διετία 2019-2021. Ο στόχος ήταν να βρεθούν στοιχεία για την αγοραπωλησία ποδοσφαιριστών και τη σύνταξη των ισολογισμών της Εταιρείας.

Μιλάμε για τη Γιουβέντους…

Επικεφαλής της έρευνας μπήκε ένας εισαγγελέας μαζί με  δυο αντιεισαγγελείς . Η υπόθεση πήρε το όνομα “Prisma” και ο έλεγχος αφορούσε την πιθανότητα οι παράγοντες του ιταλικού συλλόγου να φούσκωναν τα έσοδα και τα έξοδα, να δημιουργούσαν υπεραξίες, αλλά και να πλήρωναν «μαύρα» λεφτά σε ποδοσφαιριστές με στόχο να μειώσουν το έλλειμμα της εταιρίας στον ισολογισμό της.

Σημειώστε ότι η Γιουβέντους είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ελέγχεται από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η «Μεγάλη Κυρία» βρισκόταν στο στόχαστρο τέτοιων ελέγχων. Η Γιουβέντους είχε παραπεμφθεί να δικαστεί από το Ομοσπονδιακό Αθλητικό Δικαστήριο της Ιταλίας για παράβαση του Αθλητικού Κώδικα και αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό, τον Απρίλιο του 2021.

Ο Εισαγγελέας, όμως, επέμεινε.

Άσκησε Έφεση και έστειλε την υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο, πριν λίγες ημέρες, καταδίκασε τη Γιουβέντους και της επέβαλε τιμωρία αφαίρεσης 15 βαθμών. Ταυτόχρονα επιβλήθηκαν ποινές αποκλεισμού στον Πρόεδρο της Ομάδας Αντρέα Ανιέλι, τον Αντιπρόεδρο και παλιά δόξα του κλαμπ Πάβελ Νέντβεντ, τον πρώην υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος, τον πρώην και το νυν οικονομικό Διευθυντή, καθώς και στον επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας.

Οι δύο βασικές κατηγορίες

Οι κύριες παραβάσεις του ιταλικού κολοσσού ήταν δυο.

Η πρώτη ήταν ο λόγος που άρχισε η εισαγγελική έρευνα και αφορά την υπερεκτίμηση των μεταγραφών στο διάστημα 2018-2020, με στόχο την παρουσίαση υψηλότερων εσόδων.

Τέτοια περίπτωση deal φαίνεται  πως ήταν η ανταλλαγή του Πιάνιτς και του Αρτούρ με την Μπαρτσελόνα το 2020. Η  μετακόμιση του Βόσνιου χαφ στους Ισπανούς δηλώθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ και η μετακίνηση του Βραζιλιάνου στους Τορινέζους αντίστοιχα στα 72 εκατομμύρια Ευρώ….

Αντίστοιχη περίπτωση που τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών και η ανταλλαγή Ντανίλο-Ζοάο Κανσέλο με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2019.

Το 2021 ο 20χρονος Μάρλεϊ Ακέ,πήγε στη Γιουβέντους από τη Μαρσέιγ, η οποία τον είχε αγοράσει από ομάδα της δ’ κατηγορίας . Η Γιουβέντους, ως αντάλλαγμα έδωσε στους Γάλλους τον 19χρονο Φράνκο Τόνγκγια, που τον είχε πάρει από μία ομάδα της γ’ κατηγορίας . Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος παίκτης είχαν ελάχιστη αξία, σχεδόν μηδενική.

Κατά την ανταλλαγή που έγινε, εμφανίστηκε ότι κοστίζουν 8 εκ. Ευρώ ο καθένας.Επομένως, η Γιούβε και η Μαρσέιγ, εμφάνισαν 8 εκ. περισσότερα στους ισολογισμούς τους, χωρίς να εκταμιεύσουν από τα ταμεία τους, ούτε ένα ευρώ…Για την ιστορία, ο Ακέ σήμερα αγωνίζεται στη γ’ κατηγορία με τα χρώματα της «Juventusnextgeneration» και ο Τονγκγιά παίζει στη δανέζικη Οντένσε.

Έτσι πειράζονταν οι ισολογισμοί .

Ένα δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό πρόβλημα για τη Γιουβέντους ήταν η κατηγορία, η οποία αφορά τις περικοπές στους μισθούς 23 παικτών του κλαμπ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Όπως όλοι οι σύλλογοι έτσι και οι «μπιανκονέρι»  πιέστηκαν οικονομικά από τις συνέπειες του κορονοϊού και ήρθαν σε συμφωνία με τους παίκτες να μην τους καταβληθούν μισθοί τεσσάρων μηνών, συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η μείωση προσμετρήθηκε ανάλογα στα έξοδα του κλαμπ.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τον εισαγγελέα του Τορίνο, η πραγματική περικοπή που δηλώθηκε στα «βιβλία» αφορούσε τους μισθούς μόνο ενός μήνα (22,5 εκατ. ευρώ) και πως οι υπόλοιποι τρεις μισθοί καταβλήθηκαν «μαύρα» στους ποδοσφαιριστές. Κάτι που σημαίνει πως ούτε ο σύλλογος, ούτε οι παίκτες φορολογήθηκαν για αυτά τα χρήματα, ενώ η εταιρία παρουσίασε λιγότερα έξοδα.

 

Ανάμεσα στους 23 παίκτες είναι ο Ντιμπάλα, ο Κιελίνι, ο Μπονούτσι, ο Κουαδράδο ,ο Άλεξ Σάντρο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο όντως παρατηρήθηκε μια μυστική πληρωμή στο εν λόγω διάστημα, αλλά το έγγραφο της συναλλαγής δεν βρέθηκε ποτέ. Νωρίτερα το 2022, οι δικαστικές Αρχές προσέγγισαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο για να συζητήσουν επί της υπόθεσης, αλλά ο Πορτογάλος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα.

Και φτάνουμε στο δια ταύτα.

Στην πρότασή του, ο Αθλητικός Εισαγγελέας ζήτησε από το Δικαστήριο ποινή αφαίρεσης εννέα βαθμών, από τη Γιουβέντους. Το Δικαστήριο έκρινε όμως, ότι η Γιουβέντους απέκτησε μεγάλο αγωνιστικό πλεονέκτημα, εμφανίζοντας μικρότερο έλλειμμα στους ισολογισμούς της και θεώρησε πιο δίκαιο να αφαιρέσει δεκαπέντε βαθμούς.  Μια ποινή που είναι εφέσιμη.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από τα στοιχεία που βρήκε η Οικονομική Αστυνομία, υπήρχαν και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανώτατων στελεχών της, που επιβεβαίωναν τα γεγονότα, ενώ στην έφοδο βρέθηκε  το λεγόμενο «Μαύρο Βιβλίο», δηλαδή οι  σημειώσεις του νυν οικονομικού διευθυντή τη «Μεγάλης Κυρίας», Φεντερίκο Κερουμπίνι, όπου εξηγεί πώς ο προηγούμενος Φάμπιο Παράτιτσι είχε οργανώσει το σύστημα, με το οποίο «πείραζε» τους ισολογισμούς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα