H Ρωσία σόκαρε την Τουρκία με ένα βίντεο

H Ρωσία σόκαρε την Τουρκία και έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν έρθει στη χώρα μας ο Σεργκέι Λαβρόφ (στις 26 Οκτωβρίου φτάνει στην Αθήνα).

Πιο συγκεκριμένα, βίντεο αφιερωμένο στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, κατά την οποία σημειώθηκε η καταβύθιση του οθωμανικού στόλου και δημιουργήθηκαν οι βάσεις για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ανάρτησε στο Twitter το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τι γράφει η ανάρτηση

Στην ανάρτηση το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει: “Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας”.

Η ανάρτηση

Πολλοί ερμηνεύουν την εν λόγω ανάρτηση ως μήνυμα στις προθέσεις και διαθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η νίκη των συμμάχων κατά των Οθωμανών

Αξίζει να σημειωθεί πως η νίκη του συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο πανηγυρίστηκε έντονα στην Ελλάδα. Ο λαός έβλεπε ότι η ημέρα της ελευθερίας ζύγωνε. Απόλυτη ικανοποίηση επικράτησε στο Παρίσι και την Αγία Πετρούπολη. Οι Ρώσοι, οι οποίοι περισσότερο απ’ όλους επιδίωξαν τη σύγκρουση, θεώρησαν ότι πέτυχαν ένα ισχυρό πλήγμα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τον νικηφόρο για τους Ρώσους πόλεμο με τους Οθωμανούς, που ακολούθησε μετά το Ναβαρίνο (1828-1829).
Η συνάντηση των δύο στόλων στο Ναβαρίνο χαρακτηρίστηκε “απροσδόκητη”, ενώ η ναυμαχία που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε “ατυχές γεγονός”, σε ένα βασιλικό λόγο που εκφώνησε ο Ουέλινγκτον. Υπήρχε άλλωστε ο φόβος ότι άνοιγε πλέον ο “δρόμος” για κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Μπορεί η νίκη των συμμάχων στο Ναβαρίνο να μην σήμανε αυτόματα την ανεξαρτησία της Ελλάδας, όμως Τούρκοι και Αιγύπτιοι είχαν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα, ενώ οι μεγάλες δυνάμεις είχαν δεσμευθεί για τη δημιουργία αυτόνομου ή ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Ακολούθησε, όπως είπαμε, ο ρωσοτουρκικός πόλεμος (1828-1829), η εκστρατεία του Μεζόν στην Πελοπόννησο και τελικά η αποδοχή από τους Τούρκους της δημιουργίας ελληνικού κράτους (Μάρτιος 1829).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα