Handelsblatt: Αντίθετος ο Σολτς για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Τι αναφέρει η γερμανική εφημερίδα

Αντίθετο βρίσκει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ από την Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι το Ταμείο αποσύρεται πρόωρα από την ελληνική υπόθεση.

«Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να διώξει το ΔΝΤ από τη χώρα, μια από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που δεν έχει υλοποιήσει. Ως πρωθυπουργός είχε πει τον Ιούνιο του 2015 ότι το Ταμείο φέρει “εγκληματική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας”.

Τώρα ο Τσίπρας βλέπει επιτέλους μια ευκαιρία να διώξει τον “εχθρό του λαού”, όπως είχε αποκαλέσει κάποτε το Ταμείο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το σχέδιο του Τσίπρα περιγράφεται με δύο λέξεις: πρόωρη αποπληρωμή. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξοφλήσει το Ταμείο για να απαλλαγεί απ’ αυτό. Αλλά ίσως υπόσχεται ο Τσίπρας και πάλι πολλά», γράφει.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «με μια πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ η Ελλάδα θα ξεφορτωνόταν βάρος από την εξυπηρέτηση του χρέους (…) Σημαντικότερο, όμως θα ήταν το πολιτικό μήνυμα, όπως έδειξε η ανακοίνωση του Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κ.Ο. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε με μια εξόφληση του ΔΝΤ να ξεκινήσει δυναμικά την προεκλογική καμπάνια. Χρήματα για την αποπληρωμή των δανείων έχει ο Τσίπρας: τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν από το αποθεματικό ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα δημιούργησε πέρυσι.

Αλλά εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Τα περισσότερα από τα χρήματα από το μαξιλάρι μετρητών αποτελούνται από βοηθητικά δάνεια του ESM. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να καταφύγει σε αυτά μόνο με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Την τελευταία λέξη έχουν τα κράτη μέλη του ESM

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα», είπε εκπρόσωπος του ESM στη Handelsblatt. Αν υποβληθεί θα εξεταστεί η κατάσταση. «Τον τελευταίο λόγο έχουν τα κράτη μέλη που αποφασίζουν στο διευθυντήριο του ESM και σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, θα μετάσχουν στην απόφαση και τα κοινοβούλια», συμπλήρωσε.

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας, Γκερντ Χέλερ επισημαίνει ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η Μπούντεστανκ επέμεναν στη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης για συμμετοχή του ΔΝΤ λόγω της τεχνογνωσίας του στη διαχείριση κρίσεων. Μολονότι το Ταμίο δεν μετείχε οικονομικά στο τρίτο πακέτο βοήθειας, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 λόγω αμφιβολιών για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, παρέμεινε συνδεδεμένο στο πρόγραμμα ως ένας από τους τέσσερις δανειστές. Αυτό ήταν όρος για την έγκριση της Μπούντεσταγκ στο τρίτο πακέτο διάσωσης».

Και το ρεπορτάζ καταλήγει: «Εάν ο Τσίπρας ελπίζει τώρα με μια πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ να απαλλαγεί από τους ενοχλητικούς επιθεωρητές του, αυτό μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Η Μπούντεσταγκ, που θα πρέπει να συμφωνήσει για μια πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αναμένεται να επιμείνει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει μελλοντικά το θεσμικό ρόλο του στις αξιολογήσεις. Αλλά και ο εκπρόσωπος του ESM άφησε να εννοηθεί ότι είναι επιθυμητό ο ΔΝΤ ως εταίρος. Το ταμείο μετείχε και μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018 στην επιτήρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, λένε στον ESM. “Κι αυτόν τον ρόλο θα συνεχίσει σίγουρα να παίζει στο μέλλον το ΔΝΤ στην Ελλάδα” είπε ο εκπρόσωπος στη Handelsblatt.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα