Heavy metal επίδειξη πυγμής από τη Φώφη

Το ΠΑΣΟΚ από της ίδρυσής του πέρασε ουκ ολίγες κρίσεις. Όχι μόνο στο ξεκίνημά του, αλλά και την εποχή της πολιτικής του κυριαρχίας. Υπήρχε βέβαια επί πολλά έτη η καταλυτική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε την άνεση να ξεπερνά όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Οι κρίσεις συνεχίστηκαν και επί Κώστα Σημίτη, αλλά η εξουσία κάλυπτε τα πάντα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στα όρια της διάσπασης έφτασε το 2007, στη μεγάλη εσωκομματική μάχη για την ηγεσία ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι αυτή ξεπεράστηκε, καθώς όλοι τότε είχαν συνειδητοποιήσει ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή έπνεε τα λοίσθια και ότι νομοτελειακά στις επόμενες εκλογές θα ήταν οι νικητές κι έκρυψαν τα τσεκούρια του πολέμου.

Μετά το 2010, τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, όλα άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ του 40% εξαφανίστηκε και στη θέση του ήρθε ένα μικρό κόμμα, το οποίο έφτασε σε μονοψήφια ποσοστά και την πρώτη διάσπαση, όταν στις αρχές του 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε τους δικούς του κι έφυγε δημιουργώντας το ΚΙΔΗΣΟ.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητά τρόπους για να ξεφύγει από τη μιζέρια της ουράς, εν τούτοις δεν λέει να ξεπεράσει με τίποτα τις κόντρες, τις εντάσεις, τη μικροπολιτική και το παιχνίδι ελέγχου των οργάνων, που ήταν το αγαπημένο σπορ της «πράσινης κοινωνίας».  Θεωρητικά αυτό το σκηνικό είχε σταματήσει για τους αδαείς, όταν η Φώφη Γεννηματά διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα οι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησαν στιγμή να έχουν υπό στενή παρακολούθηση τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος, ενώ υπήρξαν κι ένα σωρό διαρροές τού στυλ «ο Βενιζέλος ετοιμάζει τη μεγάλη έξοδο», καθώς και εισηγήσεις προς την κα Γεννηματά να προχωρήσει σε διαγραφή τού πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.  Όπως αποδεικνύεται, όμως, το βασικό μέλημα της ηγετικής ομάδας τής Χαριλάου Τρικούπη ήταν το πώς θα ελέγξουν τα όργανα του Κινήματος.

Η «Α», πολλές φορές μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015, είχε επισημάνει ότι η Φώφη Γεννηματά δεν ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή. Αντίθετα, την πλειοψηφία έχει το δίδυμο Νίκου ΑνδρουλάκηΣτέφανου Ξεκαλάκη. Κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον δεύτερο να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος με τη σύμφωνη γνώμη και της κας Γεννηματά, η οποία φυσικά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, διότι εάν κατέβαζε κάποια άλλη πρόταση κινδύνευε να ηττηθεί. 

Δύσκολη συγκατοίκηση

Η συγκατοίκηση των δύο τάσεων στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Απλά ο ένας δεν πείραζε τον άλλο. Όμως, οι διαφορές ήταν τεράστιες. Η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν πως ένας νέος φορέας με το ΠΑΣΟΚ ως βασικό θεμέλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η νέα γενιά υπό των Ανδρουλάκη Ξεκαλάκη εκτιμούν πως η ανάσταση της Κεντροαριστεράς θα γίνει μέσω ενός ελληνικού Επινέ.

Αυτή η διαφορετική αντίληψη έγινε ολοφάνερη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με το Ποτάμι. Εκεί ο Ξεκαλάκης είχε συμφωνήσει σε όλα με τους εκπρόσωπους της Σεβαστουπόλεως, όμως οι Πρωτόπαπας και Όθωνας έκαναν τα πάντα για να σαμποτάρουν τη συνεργασία των δύο κομμάτων, καθώς αυτή προέβλεπε εκλογή αρχηγού από τη βάση και σε καμία περίπτωση οι συνεργάτες της κας Γεννηματά δεν μπορούσαν να της εγγυηθούν την εκλογή της από τη βάση, ειδικά εάν οι πολίτες που πήγαιναν στις κάλπες ξεπερνούσαν τις 100.000.

Η γκρίνια καλύφθηκε λόγω της μικρής, ομολογουμένως, ανοδικής τάσης της ΔΗΣΥ στις δημοσκοπήσεις. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το περιβάλλον της κας Γεννηματά άρχισε τις παρασκηνιακές συναντήσεις με βουλευτές του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, προκειμένου να αφήσουν τα κόμματα τους και να μεταγραφούν στην Κ.Ο. της ΔΗΣΥ. Τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης έριξε την προειδοποιητική μπαταριά: «Ποτέ στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεψε βουλευτές από άλλα κόμματα». Ουδείς τον έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν στην ομάδα της κας Γεννηματά, καθώς είχαν το μυαλό τους μόνο στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη επίσης ποτέ δεν έδωσαν σημασία στα όσα είχε πει ο κ. Ξεκαλάκης στη Συντονιστική Επιτροπή των κομμάτων και Κινήσεων που απαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τότε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί στην απόφαση των επικεφαλής για το ποιοι θα μετέχουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Οι επικεφαλής αποφάσισαν να είναι όλοι οι σύνεδροι πλήρως ελεγχόμενοι, ενώ ο Ξεκαλάκης ζήτησε εκλογή τους από τη βάση.

Έτσι φτάσαμε στο προηγούμενο Σάββατο και στα όσα τραγελαφικά έγιναν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Μία συνεδρίαση που διακόπηκε άρον-άρον από τους συνεργάτες της κας Γεννηματά για να μην ηττηθεί πανηγυρικά η δική της πρόταση από αυτήν που κατέβασαν οι Ανδρουλάκης Ξεκαλάκης.

 

Δείχνει πυγμή

Η απόφαση της κας Γεννηματά να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο, να αποστρατεύσει τον Ξεκαλάκη, να καταργήσει την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο και να μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) είναι στο πλαίσιο να στείλει ένα μήνυμα ότι έχει πυγμή και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει καμία αντίρρηση. Όμως το κλίμα πλέον στο εσωτερικό του Κινήματος είναι πολεμικό. Να σημειωθεί ότι γραμματέας της ΚΟΕΣ ανέλαβε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, η εσωκομματική αντιπολίτευση αυτήν τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: είτε θα παραμείνει και θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα «κεκτημένα», είτε θα αποχωρήσει. Ορισμένοι, πάντως, εικάζουν ότι απώτερος στόχος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να αποχωρήσει η «ομάδα Ανδρουλάκη», και να παραμείνει ο Γιώργος Παπανδρέου εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Κανείς, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή δεν μοιάζει έτοιμος να βάλει το μαχαίρι στο θηκάρι.

Καθίσταται, φυσικά, σαφές ότι η Φ. Γεννηματά, έχοντας λάβει τις αποφάσεις της, δεν θα κάνει πίσω. Έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει το δόγμα του «σκληρού ροκ», έτσι ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στα υψηλά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η ομάδα Ανδρουλάκη, σε συνεννόηση με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων, ήθελε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ. Με στόχο να αμφισβητήσουν την ηγεσία της, ακόμη και πριν από τις εκλογές.

Αντίθετα, Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης εκτιμούν ότι η κα Γεννηματά έχει βολευτεί με τη Συμπαράταξη και έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα την ίδρυση νέου φορέα, στόχο που αποτελεί εντολή του συνεδρίου του 2015. Εξάλλου, και οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σε αυτή την κατεύθυνση: «Δεν μπορεί να κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα. Προτιμώ να είμαι ένας στους δέκα που θα ξανακάνει μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη, παρά να είμαι ο ένας που θα την οδηγήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η παράταξη πρέπει να πάει σε ανοιχτό συνέδριο ώστε να συμμετέχει και κόσμος χωρίς θεσμικό ρόλο, και μετά να πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο».

Ο ευρωβουλευτής επιμένει να γίνει ένα συνέδριο τύπου Επινέ (το συνέδριο ανασυγκρότησης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όπου αναδείχτηκε ο Μιτεράν) και επί της ουσίας ζήτησε στο ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης να παρευρίσκονται και οι δυνάμεις εκτός της ΔΗΣΥ, όπως το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης).

Στην ίδια ρότα και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται, καθώς εξελέγη γραμματέας του κόμματος και όχι γραμματέας της προέδρου. Μάλιστα, ο κ. Ξεκαλάκης κατηγόρησε την κα Γεννηματά ότι «καταγγέλλει τους μηχανισμούς, ενώ η ίδια είναι αυτή που πάει να στήσει έναν μηχανισμό. Το διακύβευμα είναι αν θέλουμε ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα υποτακτικών πολιτικών στελεχών, ή αν θέλουμε μια μεγάλη πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη».

 

H αναζήτηση σωσιβίου στον Σημίτη και ο άγνωστος «Χ» Βενιζέλος

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο η κα Φώφη Γεννηματά έσπευσε να συναντήσει τον Κώστα Σημίτη, μία ημέρα μετά την απόφασή της για διάλυση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου. Επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο πως «οι συναντήσεις με τον πρώην πρόεδρο είναι συχνές και αυτή έγινε για να τον ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις».

Όμως η συνάντηση αυτή είχε και διαφορετική ανάγνωση, η οποία μάλλον είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Η κα Γεννηματά ζήτησε τη μεσολάβηση του προκειμένου να συνετίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος μπορεί να θεωρείται «βενιζελικός», καθώς είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όμως αργότερα πήρε αποστάσεις. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του κ. Σημίτη, μάλιστα στο παρελθόν και προτού πάει στην Ευρωβουλή είχε εμφανιστεί στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πολλοί άλλωστε θυμίζουν ότι ο πατέρας του, ο Μαρίνος Ανδρουλάκης, υπήρξε από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού στην Κρήτη τη δεκαετία του 1990.

Το εάν ο κ. Σημίτης κάνει αυτό που του ζήτησε η κα Γεννηματά θεωρείται άγνωστο. Το πιθανότερο είναι να μην ασχοληθεί. Κι αυτό διότι ο ίδιος ακόμη και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι παρωχημένο και πως ο χώρος χρειάζεται έναν νέο φορέα.

Στα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες απείχε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίο βρισκόταν στο Στρασβούργο. Ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος αισθάνεται πλέον –και δεν το κρύβει– ένα τεράστιο χάσμα με την κα Γεννηματά. Σε ιδεολογικό επίπεδο θεωρεί ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατά το ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., όχι μόνον είναι μικροκομματική, αλλά αποβαίνει εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Διαφωνεί επιπλέον και με τον τρόπο που λαμβάνονται τον τελευταίο καιρό οι αποφάσεις στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προηγείται κανένας σοβαρός διάλογος. Ως εκ τούτου, όσοι συνομιλούν με τον κ. Βενιζέλο πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μετάσχει σε ένα συνέδριο της ΔΗΣΥ στα τέλη Ιουνίου αν αυτό διεξαχθεί με τους όρους που αποφάσισε  η Χαριλάου Τρικούπη.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κ. Βενιζέλου σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησής του μένει να φανεί, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να μην πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από τους συνεργάτες του. Σε κάθε περίπτωση, αν προκύψει έξοδος του κ. Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ, πολλοί πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν γενικότερα οι ισορροπίες στα κόμματα του χώρου.

Καρφιά από τον Θεοδωράκη και ποντάρισμα στον Μακρόν

Στο Ποτάμι, αλλά και στην Ώρα Αποφάσεων παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε τις τελευταίες ημέρες εάν έχει επαφή με τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ και έσπευσε να «καρφώσει» για μία ακόμη φορά τη Φώφη Γεννηματά. Υπογράμμισε ότι οι παρασκηνιακές επαφές και τα παζάρια δεν ταιριάζουν στο ήθος του Ποταμιού. «Αυτό τον ρόλο τον αφήνουμε στην κυρία Γεννηματά, η οποία γνωρίζει καλά τα παλαιοκομματικά παιχνίδια», επεσήμανε.

Πάντως στο Ποτάμι έχουν ποντάρει πολλά στην εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Μαΐου στη Γαλλία, καθώς ελπίζουν ότι το Κίνημα του 39χρονου Γάλλου θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες χώρες. Εξάλλου, μία τέτοια ανάγνωση κάνουν και οι Ciudadanos του Αλμπέρτο Ριβέρα στην Ισπανία.

Σε αυτή τη ρότα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, ο Δημήτρης Τσιόδρας, σε άρθρο του υποστηρίζει πως «η πρωτιά του φιλελεύθερου σοσιαλιστή Εμ. Μακρόν στις γαλλικές εκλογές στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κεντρώο χώρο στην Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα κάποιοι αρνούνται να το αποκρυπτογραφήσουν οχυρωμένοι πίσω από τα παλιά κομματικά τους τείχη. Ο Μακρόν προσέφερε στους Γάλλους ψηφοφόρους που απογοητεύθηκαν από το σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά δεν ήθελαν να στραφούν ούτε στη δεξιά ούτε στα άκρα, τη λύση που ζητούσαν.

»Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το μήνυμα δεν έχει φθάσει στη Χαριλάου Τρικούπη. Αποκαλύπτει επίσης ποιος είναι αυτός που εμποδίζει την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του χώρου. Αντί να κάνουν βήματα μπροστά, επιστρέφουν σε θέσεις και πρακτικές της δεκαετίας του ’80.

»Το Ποτάμι από το συνέδριό του κιόλας έχει υποστηρίξει την ανάγκη για ένα νέο μεγάλο κίνημα στον χώρο του κέντρου που θα εκφράζει όλες τις δυνάμεις στη βάση ενός εκσυγχρονιστικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος με εκλογή της ηγεσίας από τη βάση. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν το ήθελε και δεν το θέλει. Για όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία ας δουν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα