Η ΑΕΚ προσέφυγε κατά Χριστοδουλόπουλου, Ολυμπιακού

Η δικαστική «μονομαχία» ΑΕΚ και Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου/Ολυμπιακού, άρχισε -και τυπικά- από σήμερα (3/7). Η «κιτρινόμαυρη» εταιρία προσέφυγε στην Επιτροπή Επίλυση Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ κατά του ποδοσφαιριστή και της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ. Κατηγορεί τον διεθνή μεσοεπιθετικό για αθέτηση συμβολαίου και τον Ολυμπιακό για κατάθεση συμβολαίου με ποδοσφαιριστή που δεν ήταν ελεύθερος.

Στη 16σέλιδη προσφυγή υπάρχει ένα άγνωστο ως τώρα στοιχείο που δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση. Η ΑΕΚ υποστηρίζει, συνοδεύοντας τον ισχυρισμός της από σχετικά έγγραφα, πως ο Χριστοδουλόπουλος αποκτήθηκε από τη Βερόνα ως δανεικός για δύο χρόνια. Με οψιόν απόκτησης των δικαιωμάτων του, δηλαδή αυτόματης ανανέωσης του συμβολαίου με τους προσυμφωνημένους όρους, με την ολοκλήρωση του δανεισμού του στις 30/6/2018.

Η συγκεκριμένη συμφωνία – με τις υπογραφές των αντισυμβαλλομένων- έχει κατατεθεί και στη FIFA, αφού εμπλέκονται ΠΑΕ από δύο διαφορετικές χώρες. Μάλιστα, από την ΑΕΚ παρομοιάζουν την περίπτωση της μετεγγραφής του Χριστοδουλόπουλου με αυτή του Μάρκο Λιβάια. Ο οποίος, επίσης είχε αποκτηθεί από την ΑΕΚ ως δανεικός από τη Λας Πάλμας με προσυμφωνημένους όρους απόκτησής του, μετά το πέρας του δανεισμού. Η οψιόν ενεργοποιήθηκε μόλις οι «κιτρινόμαυροι» κατέβαλλαν το αντίτιμο (2 εκατομμύρια ευρώ).

Με την προσφυγή της η ΑΕΚ ζητάει να επιβληθεί στους Χριστοδουλόπουλο και Ολυμπιακό το μάξιμουμ της προβλεπόμενης ποινής στους νέους κανονισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ. Δηλαδή στον ποδοσφαιριστή τιμωρία από 4 ως 6 μήνες και στην «ερυθρόλευκη» εταιρία στέρηση δικαιώματος μετεγγραφών και αποζημίωση ίση με τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 14 στον Κανονισμό Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών, προβλέπει: «4. Δικαίωμα αποζημίωσης, πλην του ποδοσφαιριστή και της ΠΑΕ, δεν δύναται να  διεκδικήσει τρίτο μέρος. Αντίθετα εάν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υποχρεούται να πληρώσει αποζημίωση, λόγω λύσης/διακοπής του συμβολαίου με υπαιτιότητά του, ο ποδοσφαιριστής και η νέα ομάδα του θα υπέχουν από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη για την καταβολή της αποζημίωσης.

  1. Επιπρόσθετα της υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης, αθλητικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται στο υπαίτιο μέρος που παραβιάζει τους όρους του συμβολαίου κατά την προστατευόμενη περίοδο, ως ακολούθως:

* α) Στον υπαίτιο ποδοσφαιριστή επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής σε επίσημους αγώνες για τέσσερις μήνες. Σε περίπτωση επιβαρυντικών περιστάσεων, η απαγόρευση θα μπορεί να επεκταθεί έως τους έξι μήνες. Η αθλητική κύρωση αυτή θα εκτίεται από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου του νέου σωματείου. Αυτές οι αθλητικές κυρώσεις θα εκτελούνται με την επίδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης εκτός εάν ασκηθεί έφεση από τον ποδοσφαιριστή οπότε θα εκτελούνται με την τελεσιδικία αυτής.

Η αναβολή των αθλητικών κυρώσεων μολαταύτα, δεν θα εφαρμόζεται εάν ο ποδοσφαιριστής αποτελεί καθιερωμένο μέλος της αντιπροσωπευτικής ομάδας της ομοσπονδίας την οποία θα εκπροσωπήσει και η εν λόγω ομοσπονδία συμμετέχει στην τελική διοργάνωση ενός διεθνούς τουρνουά μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του τελευταίου αγώνα και του πρώτου αγώνα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

β) Στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται απαγόρευση απόκτησης, με οποιονδήποτε τρόπο, ποδοσφαιριστών γηγενών ή αλλοδαπών για δύο μετεγγραφικές περιόδους, πλην των εκπαιδευόμενων ερασιτεχνών των τμημάτων υποδομών που δικαιούται να προβιβάσει και να εντάξει στην δύναμή της ως επαγγελματίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα