Η αγκαλιά Δένδια – Τσαβούσογλου, τα τουρκικά ΜΜΕ και οι νέες ισορροπίες Ελλάδας – Τουρκίας

Η «υπόκλιση» στους Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ και το ευχαριστώ των Τούρκων για τη βοήθεια – Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, η ΕΜΑΚ αποχώρησε από την Τουρκία, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Επέστρεψε στη χώρα μας λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ με πτήση τσάρτερ της Aegean. Η τουρκική κυβέρνηση εξήρε τη συμβολή και πολύτιμη αρωγή της στις τραγικές αυτές στιγμές, κερδίζοντας την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη ακόμα και των απλών Τούρκων πολιτών.

 

emak-aerodromio-mak1

 

Στο διπλωματικό πεδίο, τώρα, τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος τον υποδέχτηκε στην πίστα του αεροδρομίου. Αγκαλιάστηκαν, μάλιστα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αφήνοντας πίσω τους την πολύμηνη ένταση. Κάτι που σχολιάστηκε ακόμα και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκίας ως «υπέροχο».

Ακολούθησε μια ιδιωτική συνάντηση περίπου μισής ώρας σε αίθουσα του αεροδρομίου, με το κλίμα να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα πιο θερμό και ανθρώπινο! Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε, μεταξύ άλλων, και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας για τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

 

deixnei_helicopter_dendia_cavu

 

Αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερα με προορισμό την επαρχία Χατάι. Μαζί επισκέφθηκαν και το συντονιστικό στην Αντιόχεια. Ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί. «Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου να επισκεφτούμε και τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» σημείωσε. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή.

Ο Τσαβούσογλου έσπευσε να εκφράσει στους δημοσιογράφους την χαρά του για την άφιξη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντάει ότι «Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά εδώ είμαστε τώρα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πάντως, αναφέρθηκε και σε μια ανάλογη εμπειρία, εκείνη των σεισμών του 1999. «Πρώτα έτρεξε να βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών». Εξέφρασε και τις προσωπικές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Νίκο Δένδια, «τον φίλο μου, στην ελληνική κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις δύσκολες αυτές ημέρες». Ουσιαστικά με τις δηλώσεις αυτές οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άνοιξαν ένα παράθυρο για επανεκκίνηση των διμερών συνομιλιών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα