«Η Άγκυρα παραβιάζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» απαντούν πηγές του υπουργείου μετανάστευσης

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντά στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό

Την επιθετική ρητορική συνεχίζει η Τουρκία κατά της Ελλάδας, εργαλειοποιώντας για ακόμα μια φορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό για διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, το βράδυ της Τρίτης, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η Ελλάδα αρχίζει πλέον να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία λόγω των απωθήσεων μεταναστών. Σε αυτές τις απωθήσεις, οι παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία» υποστήριξε.

Στην προσπάθειά του τούρκου προέδρου να εμβολίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας, προσέθεσε: «Ειδικά στο θέμα αυτό, στις απωθήσεις που επιχειρούν, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία, πέρα από την Ευρώπη. Σε αυτές τις απωθήσεις, πού προσπαθούν τώρα να βρουν καταφύγιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι παράτυποι μετανάστες; Προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία. Μαζεύουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις θάλασσες, κάνοντας το καλύτερο δυνατό κατά τη διάρκεια αυτών των απωθήσεων. Προσπαθούμε να τους σώσουμε, περισυλλέγοντάς τους από τις θάλασσες. Όμως, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία».

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου

«Η νέα στρατηγική της Τουρκίας είναι να επιτρέπει μεγάλα σκάφη να αποπλέουν ανεξέλεγκτα από τα τουρκικά λιμάνια προς Ιταλία» δηλώνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο in.

«Με τις πρακτικές αυτές, με ευθύνη των τουρκικών Αρχών, παραβιάζεται η κοινή δήλωση του 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», τονίζουν.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε θέσει το ζήτημα της προκλητικότητας από την Τουρκία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βάσει μαρτυριών από αιτούντες άσυλο οι τουρκικές αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τις παράνομες αναχωρήσεις.

«Η Ελλάδα θα περίμενε έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καλώντας την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της Κοινής Δήλωσης του 2016» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Εάν η Τουρκία είχε εφαρμόσει το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί με την ΕΕ, δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα