«Η ακρίβεια χτυπιέται με μεταρρυθμίσεις»

Εκθεση για την πορεία των τιμών το 2013 παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, στην οποία καταγράφεται αποκλιμάκωση τους το 2013, αν και εντοπίζονται εστίες ακρίβειας σε κάποια τρόφιμα, στα φάρμακα, στα ποτά και στον καπνό. Η φορολογία, το ενεργειακό κόστος και η επιτάχυνση των διαθρωτικών αλλαγών είναι οι βασικοί παράγοντες για την εικόνα που διαμορφώνεται.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι ενώ μετριάζεται η πτώση του ΑΕΠ, παράλληλα επιταχύνεται η πτώση των τιμών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η συνολική πολιτική που ακολουθείται και οι συντονισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, έχουν αρχίσει να αποδίδουν κι αυτό θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτό από τους πολίτες. Πρόσθετη απόδειξη για την ανάσχεση της υφεσιακής πορείας αποτελεί η αύξηση που καταγράφουν οι λιανικές πωλήσεις. Συνεχίζοντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα τρόφιμα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ακαμψία στην εξέλιξη της τιμής τους εξαιτίας της ανελαστικότητας της συγκεκριμένης δαπάνης, της διεθνούς συγκυρίας, των αδυναμιών σε όλο το φάσμα παραγωγής και διακίνησης και στην ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Θανάσης Σκορδάς σχολίασε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο πλαίσιο φορολογικών ελαφρύνσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων δεν είναι ένα θέμα που συζητιέται επί του παρόντος, χωρίς όμως να αποκλείεται για το μέλλον κάποια παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο για την ελάφρυνση των νοικοκυριών. «Συζητήσεις σε άτυπο επίπεδο γίνονται αλλά δεν είναι ο καιρός να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Όταν οριστικοποιηθούν τα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας θα δούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είναι συνεχής στην οικονομία μας και είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στις τελικές τιμές, σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ υπουργείων σχετικά με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ ιδιαίτερα για την τιμή του γάλακτος. Εξηγώντας τη δυσκολία να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα ο υφυπουργός είπε ότι ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στην κάμψη της παραγωγής αλλά και στο κόστος παραγωγής. Με εξαίρεση του κόστους εργασίας όλες οι άλλες παράμετροι έχουν ανοδική πορεία.

«Υπάρχει μία μεγάλη κουβέντα για το φθηνότερο κόστος ζωής του πολίτη σε σχέση με το εισόδημά του. Δεν θα πούμε ότι αγοράζει φθηνότερα ο καταναλωτής. Υπάρχει επιβάρυνση φορολογίας και πίεση στην οικονομία, αλλά, άλλο πράγμα η πορεία των τιμών που είναι πτωτική και άλλο πράγμα η αίσθηση ακρίβειας λόγω συρρίκνωσης των εισοδήματος και όχι της πορείας των τιμών» είπε ο κ. Σκορδάς.

Σημείωσε ακόμη ότι αν και το γεγονός αυτό δεν καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, σε αρκετά προϊόντα το ελληνικό νοικοκυριό επιλέγει προσφορές και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου 40% είναι η αύξηση στις προσφορές και 30% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. «Το ελληνικό νοικοκυριό βρίσκει λύση αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στα νούμερα της στατιστικής αρχής. Ακόμη, σημειώνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι πτώσης των τιμών οφείλεται στην κάμψη της ζήτησης και σε μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως «η ακρίβεια χτυπιέται με συνεχείς μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και σε αυτό το δρόμο θα επιμείνει η κυβέρνηση. Η ακρίβεια δεν παλεύεται με νεροπίστολα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα