Η ακρίβεια τηλεργασία κατεργάζεται;

Ασκήσεις επί χάρτου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του συνεχιζόμενου καλπασμού του πληθωρισμού

Η πενία (βλ. φτώχια) είναι αυτή που σύμφωνα με την αρχαιοελληνική σοφία κατεργάζεται τέχνας, δηλαδή αναγκάζει τους ανθρώπους να επινοούν τρόπους αντιμετώπισής της. Φαίνεται, όμως, ότι στις ημέρες της ενεργειακής και τιμαριθμικής κρίσης που ζούμε η ακρίβεια είναι αυτή που κατεργάζεται –τουλάχιστον επί χάρτου– την «τέχνη» της επαναφοράς της τηλεργασίας καταρχάς στον δημόσιο τομέα και ακολούθως στον ιδιωτικό.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Πόθεν προκύπτει το σενάριο; Καταρχάς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τρόμαξαν –όχι ότι δεν το ήξεραν, πάντως– όταν άκουσαν την Τρίτη τα μαύρα μαντάτα της Eurostat για τον πληθωρισμό. Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία «διέγνωσε» τον πληθωρισμό Μαΐου στην Ευρωζώνη στο 8,1% (από 7,4% που ήταν τον Απρίλιο), ενώ για τον ίδιο μήνα εκτιμάται ότι η αντίστοιχη ελληνική «επίδοση» θα διαμορφωθεί στο 10,7% έναντι 9,1% τον Απρίλιο.

Δεδομένου ότι ο εθνικός δείκτης του πληθωρισμού είναι πάντα υψηλότερος κατά μία και πλέον μονάδα του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που «μετράει» η Eurostat, άρα το πιθανότερο είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα «δώσει» (σ.σ. την Πέμπτη 9/6) έναν πληθωρισμό που σχεδόν σίγουρα θα προσεγγίσει το 11,5%, στην οδό Νίκης αναζητούν τις πατέντες που θα περικόψουν τα λειτουργικά έξοδα της κρατικής μηχανής.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σκεπτικό είναι απλό και σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ λέει τα εξής: από τη στιγμή που η νέα εκτόξευση του πληθωρισμού πυροδοτείται κατά κύριο λόγο από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις των τιμών της ενέργειας –σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 39,2%–, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αφενός του ηλεκτρικού ρεύματος αφετέρου των καυσίμων.

Ψάχνονται…

Ένα παράδειγμα του πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Από τηλεοράσεως ο κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει θερμοκρασιακός «κόφτης» στα κλιματιστικά του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του υπουργού, ο ίδιος και οι ομόλογοί του Θεόδωρος Σκυλακάκης (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ) και Μάκης Βορίδης (υπουργός Εσωτερικών) σχεδιάζουν μία σειρά μέτρων που περιλαμβάνει και τον καθορισμό λειτουργίας των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς, γεγονός που εκτιμάται ότι ειδικά σε περιόδους καύσωνα, άρα υψηλής ζήτησης για ρεύμα, θα οδηγήσει τους φορείς του δημοσίου σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Βεβαίως αυτό το μέτρο μπορεί να «τρέξει» μόνο υπό τη μορφή σύστασης, αντίθετα με το ενδεχόμενο που θέλει την επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας. Εδώ σαφώς τα οφέλη είναι περισσότερα και πιο απτά.

Καταρχάς είναι ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις σκληρές περιόδους της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατά δεύτερον οι απουσία εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του Δημοσίου αναιρεί και την ανάγκη για κλιματισμό εν μέσω καλοκαιριού, άρα μιλάμε όχι απλώς για μείωση αλλά για μηδενισμό του κόστους.

Όσο δε για τη μετακύληση αυτού του παραπάνω λειτουργικού κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των εργαζόμενων (αφού θα αυξηθεί η κατ’ οίκον κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος), ο αντίλογος λέει ότι οι εργαζόμενοι θα εξοικονομούν αρκετά ευρώ που σήμερα δαπανούν σε καύσιμα για τη μετακίνησή τους προς και από τον τόπο εργασίας.

Σημειώνεται ότι η τηλεργασία, ως έκτακτο μέτρο μείωσης των μετακινήσεων που με τη σειρά τους δυνητικά θα μείωναν την ανάγκη για «πληθωριστικά» καύσιμα, χωρίς μάλιστα να αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των αρμόδιων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης καθώς είναι ένα σενάριο που συζητιέται στη Γερμανία αλλά και στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

«Βλέποντας και κάνοντας» η συνταγή του ΥΠ.ΟΙΚ. 

Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που υπογραμμίστηκε προλογικά. Ότι, δηλαδή, όλα τα παραπάνω αποτελούν για την ώρα σκέψεις και όχι αποφάσεις. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που κάθε κυβερνητική πλειοψηφία στην Ευρώπη δεν ξέρει τι της ξημερώνει εξαιτίας των ανοιχτών μετώπων της ενεργειακής ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία που δεν λέει να τερματιστεί.

Αυτό που με απόλυτη σιγουριά μπορεί να ειπωθεί είναι ότι όσο «τραβάει» η πανδημία της ακρίβειας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν κι άλλες δόσεις στήριξης. Επ’ αυτού ο «τσάρος» της Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, παραμένει φειδωλός σε υποσχέσεις αλλά αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Απλώς φροντίζει να θυμίζει ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι όπως είπε και σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, η Ελλάδα θα παρουσιάσει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα, το δημόσιο χρέος της χώρας αν και παραμένει βιώσιμο παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δίχως να έχει επανακτήσει επενδυτική βαθμίδα. Όπερ μεθερμηνευόμενο, βλέποντας και κάνοντας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα