Η αλήθεια για την κατεδάφιση της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας»

Ξεκάθαρο είναι το νομικό πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.

“Το “Απόστολος Νικολαΐδης” δεν επιτρέπεται να κατεδαφιστεί πριν το ποδοσφαιρικό γήπεδο και το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό παραδοθούν έτοιμα προς χρήση“.

“Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τομέα Α΄ της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του Δήμου Αθηναίων η κατεδάφιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης Ι και η ανάπλασή της σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα άρθρα”, αναφέρει το σχετικό άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος του 2013. Όπου Περιοχή ΙΙ είναι ο Βοτανικός και όπου Περιοχή Ι οι Αμπελόκηποι.

Τη χρονική σειρά των γεγονότων επιβεβαίωσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015, κατόπιν προσφυγής του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Το ΣτΕ αποφάνθηκε  ότι η τροπολογία που περιελήφθη στο άρθρο 3 του νόμου  4117/2013  η οποία αντικατέστησε την διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του προηγούμενου νόμου 3983/2011, “προβλέπει σαφώς, ότι κατεδάφιση (του  γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας) δεν συντελείται πριν την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή ανάπλασης ΙΙ” (Βοτανικός).

Η νομοθεσία της Διπλής Ανάπλασης υπερισχύει όλων.

Κυρίως, του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφτηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2020, το οποίο σε ένα άρθρο του όντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πριν την ανέγερση των εγκαταστάσεων στο Βοτανικό. Έστω κι αν προβλέπει ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση του Παναθηναϊκού Α.Ο.

“Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την κατεδάφιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης Ι, εκτός και αν ύστερα από απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Σωματείου ΠΑΟ κριθεί ότι είναι προς όφελος του Σωματείου η διαφοροποίηση του χρονισμού των επιμέρους φάσεων ολοκλήρωσης και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγγραφης σύμφωνης γνώμης της ΑΕΠ Ελαιώνα”, αναγράφει το άρθρο 8 του Μνημονίου.

Όμως, η νομοθεσία προβλέπει ρητώς πώς θα εξελιχτεί η χρονική σειρά των γεγονότων και το Μνημόνιο δεν έχει το περιθώριο να την παρακάμψει. Ακόμη κι αν συμφωνούσε ο Ερασιτέχνης, που είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να το πράξει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα