Η αμπελοφιλοσοφία Τσιτσιπά και τα πραγματικά ινδάλματα

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είναι μία γνωστή προσωπικότητα στον δημοσιογραφικό κόσμο και λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό. Ο κ. Μπουλμπασάκος είναι ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού που εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του covid-19, και αυτές τις ημέρες προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες του στον δημοφιλή λαϊκό αοιδό Νίκο Οικονομόπουλο (37 ετών) που μεταφέρθηκε ανεμβολίαστος με σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες του στον Ευαγγελισμό, λόγω της νόσησης από τον κορωνοϊό.

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, εκτός από ένας διαπρεπής επιστήμονας, είναι κι ένα βαθιά πολιτικό ον, με ενασχόληση με τα κοινά από τα φοιτητικά του χρόνια στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Μάλιστα, έχει θητεύσει και γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ τώρα είναι εκλεγμένος στην Κεντρική Επιτροπή τού ΚΙΝΑΛ. Οπότε το μήνυμα που έστειλε προς τον Στέφανο Τσιτσιπά, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου στις ΗΠΑ, είναι διττό: «Δεν θα ήθελα άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με ιατρική να ασχολούνται με ιατρικά θέματα. Φανταστείτε εμένα να δίνω συμβουλές στον κ. Τσιτσιπά για το πώς θα σερβίρει. Ας κάνει καθένας τη δουλειά του και ας προσφέρει εκεί που μπορεί».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, περί αυτού ο λόγος στο σημερινό μας σημείωμα, είναι ένας εξαίρετος πρωταθλητής. Ένας επαγγελματίας τενίστας που μέσα σε δύο χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει τόσα χρήματα που άλλοι συνομήλικοί του δεν θα καταφέρουν να τα εισπράξουν ακόμη και εάν ζήσουν και δουλέψουν σκληρά για δύο και τρεις και τέσσερις ζωές. Αναμφίβολα ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ιδρώσει, έχει κοπιάσει  και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά και πολύ λογικά δρέπει τους καρπούς της επιτυχίας του. Στο έπακρο. Έχοντας αυτό που λέμε «ζωή χαρισάμενη». Και είναι πολύ λογικό να θεωρείται ίνδαλμα για τη νέα γενιά. Και πολύ λογικά πολλοί νέοι επιθυμούν να γίνουν Τσιτσιπάδες για ζήσουν το μεγάλο όνειρο.

Πολλάκις, όμως, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα. Κάποιοι τον δικαιολόγησαν λόγω του νεαρού της ηλικίας. Όπως με τις φωτογραφίες από τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι από το Ντουμπάι, όταν η Ελλάδα ήταν σε καραντίνα, μη κρατώντας τα μέτρα κοινωνικής προστασίας τα οποία διαφήμιζε το καλοκαίρι του 2020. Και τώρα αποφάσισε να φορέσει τη μάσκα του Πετράκου (του γνωστού τραγουδιστή που έχει γίνει περισσότερο γνωστός για τις ψεκασμένες απόψεις του παρά για τις καλλιτεχνικές του επιτυχίες, νυν εκπροσώπου του κόμματος Τράγκα) και να ξιφουλκήσει κατά των εμβολίων δηλώνοντας ορθά-κοφτά στο Σινσινάτι ότι είναι ανεμβολίαστος και δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί παρά μόνο εάν γίνει υποχρεωτικό. Οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν σάλο παγκοσμίως και ήδη του απάντησαν δύο από τα ιερά τέρατα της παγκόσμιας αντισφαίρισης, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ. Ο Τσιτσιπάς μεταξύ των αγώνων του αποφάσισε να το παίξει και ολίγον επιστήμονας.

Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη, όταν ξαφνικά ο πατήρ Τσιτσιπάς αποφάσισε να παρέμβει εκφράζοντας άλλη μία επαναστατική επιστημονική άποψη, ισχυριζόμενος ότι οι αθλητές δεν παθαίνουν τίποτα γιατί έχουν ισχυρότερο ανοσολογικό σύστημα. Κάτι που δεν ισχύει, διότι υπάρχουν πλείστα παραδείγματα παγκοσμίως όπου επαγγελματίες αθλητές νόσησαν από κορωνοϊό και ακόμη δεν έχουν καταφέρει να επανέλθουν στην πρότερη φόρμα τους παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει οκτώ και εννέα μήνες.

Οπότε, πολύ λογικά η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διαπρεπής καθηγήτρια πανεπιστημίου με ειδικότητα στις παθήσεις των πνευμόνων στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, αρκέστηκε να στείλει μήνυμα: «Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τένις, εκεί μας κάνεις περήφανους».

Το ζητούμενο, όμως, είναι για ποιον λόγο επιλέχθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς για το διαφημιστικό υπέρ των μέτρων για την προστασία, και όχι ο Γιάννης Αντετονκούμπο, ο οποίος είναι ένα πραγματικό ίνδαλμα για τη νέα γενιά και έχει από πίσω του και μία ιστορία που θυμίζει παραμύθι. Ο φτωχός μετανάστης που πλέον συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ακριβοπληρωμένων αθλητών  του πλανήτη. Και το κυριότερο, πατάει στη γη. Απολαμβάνει την επιτυχία του και τα πλούτη του, αλλά δεν προκαλεί. Οι αρμόδιοι καλό είναι να προσέχουν όταν επιλέγουν δημόσια πρόσωπα για να προωθήσουν κάποιες κοινωνικές δράσεις.

Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να βγάζουμε το καπέλο σε αθλητές για τις επιτυχίες τους, αλλά να περνάμε από κρησάρα ποιους θα προβάλλουμε σαν ινδάλματα για τη νέα γενιά; Διότι ένας επιτυχημένος πρωταθλητής δεν σημαίνει ότι αξίζει να είναι και ίνδαλμα με όλη την έννοια της λέξης. Ειδικά όταν αμπελοφιλοσοφεί όπως η οικογένεια Τσιτσιπά και για θέματα που δεν γνωρίζει…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα