Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γ. Μιχαηλίδη

Ένας σπουδαίος άνθρωπος του θεάτρου και του πνεύματος δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας σκηνοθέτης που σημάδεψε με το έργο του το μεταδικτατορικό θεατρικό τοπίο της χώρας, «έφυγε» το βράδυ της Κυριακής αφήνοντάς μας φτωχότερους και οδηγώντας μας σε μια αναδρομή του σημαντικού έργου και της πολυδιάστατης προσφοράς του.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία το 1938. Εγκατέλειψε τις σπουδές αρχιτεκτονικής για να δοθεί στο θέατρο. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1965 ίδρυσε το «Θέατρο Νέας Ιωνίας», ένα πραγματικά λαϊκό θέατρο, στο οποίο τα δύο χρόνια που λειτούργησε, πριν κλείσει από το δικτατορικό καθεστώς, έδωσε ένα πρώτο στίγμα της ιδιαίτερης ματιάς του σκηνοθέτη.
Το 1972 θα ιδρύσει στο κέντρο της Αθήνας, στο γνωστό υπόγειο του Γκύζη, το «Ανοιχτό Θέατρο», ένα χώρο που θα αγαπηθεί από διαδοχικές γενιές θεατών και θα προσφέρει στο θεατρικό κοινό πρωτοποριακές παραστάσεις, νέες αναγνώσεις παλαιότερων και νεότερων κλασικών, γόνιμες συνεργασίες με τους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, μια στιβαρή και μοντέρνα εικαστική πρόταση στην όψη των παραστάσεών του. Το «Ανοιχτό Θέατρο» θα φιλοξενήσει στα πρώτα τους βήματα μια γενιά ταλαντούχων ηθοποιών που πολύ γρήγορα θα γίνουν ευρύτερα γνωστοί, όπως ο Μηνάς Χατζησάββας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Χρύσα Σπηλιώτη κ.ά.
Με λίγες αλλά ιδιαίτερες δουλειές ο Γιώργος Μιχαηλίδης θα αφήσει τη σφραγίδα του και στη μεταδικτατορική κρατική τηλεόραση («Ο συμβολαιογράφος», «Λαυρεωτικά», «Κάθοδος»).
Ως συγγραφέας, θα στρέψει τη ματιά του σε ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και θα ζωντανέψει στα βιβλία του την ιστορική μνήμη.
Η απώλειά του μας στερεί από έναν διανοούμενο της σκηνής με βαθιά πολιτική σκέψη, έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν άνθρωπο που με το έργο του διαπαιδαγώγησε γενιές ηθοποιών και θεατών, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη.
Το τμήμα Πολιτισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Διαβάστε επίσης