Η ανατομία μιας «εγκληματικής οργάνωσης» σε 700 σελίδες

Στοιχεία που προκαλούν σοκ και τα οποία «απαντούν» στον αντίλογο της Χρυσής Αυγής περί ποινικοποίησης της ιδεολογίας της και στοχοποίησής της από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, παραθέτει ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος στην 700 σελίδων πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο με την οποία ζητεί την παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων (από τους 85 συνολικά), μεταξύ των οποίων και οι 18 κατηγορούμενοι βουλευτές του ναζιστικού κόμματος.

 

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

 

Η εισαγγελική πρόταση αποτελεί την «ακτινογραφία» της δράσης της Χ.Α., η ιδεολογία της οποίας –όπως ξεκαθαρίζει ο εισαγγελικός λειτουργός– δεν ποινικοποιείται. Αυτό όμως που ποινικοποιείται και το οποίο υπόκειται στον δικαστικό έλεγχο –υπογραμμίζει ο κ. Ντογιάκος– είναι ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία οι κατηγορούμενοι επεδίωξαν να την επιβάλουν.

«Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολίτης να υφίσταται ποινικές κυρώσεις εξαιτίας των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων, ιδεών και θεωριών που ο ίδιος πρεσβεύει, καθόσον το φρόνημα και μόνο αυτό δεν διώκεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος και προσθέτει: «Όταν όμως επιχειρεί την επιβολή τους σε άλλους διά της βίας, οι βίαιες πράξεις του, ως μέσον επιβολής των ιδεών του, δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητες».

 

Τα άγνωστα σημεία της πρότασης Ντογιάκου

Ο κατάλογος με τις βίαιες πράξεις των μελών του ναζιστικού κόμματος δεν έχει τελειωμό. Αναφερόμενος στο σύνολο των εγκληματικών ενεργειών τής Χ.Α., ο κ. Ντογιάκος καταγράφει, επικαλούμενος μαρτυρικές καταθέσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, τη δράση των χρυσαυγιτών με λεπτομέρειες. Στέκεται ιδιαίτερα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πριν από ένα χρόνο, από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, όπως και στη δολοφονία του νεαρού Πακιστανού Σαχτζάτ Λουκμάν, στις αιματοβαμμένες επιθέσεις στο εναλλακτικά στέκια «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», αλλά και στις επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών στο Πέραμα και την Κρήτη. Προσδίδει, δε, απόλυτη γνώση στον προφυλακισμένο αρχηγό τής Χ.Α. Νίκο Μιχαλολιάκο των εγκληματικών ενεργειών του μελών του κόμματός του, επικαλούμενος μεταξύ άλλων στοιχεία που βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Η «Α» φωτίζει σήμερα τα άγνωστα σημεία της πρότασης Ντογιάκου που κατατέθηκε στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει οριστικά για το πόσοι από τους 85 κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη και για ποιες κατηγορίες.

 

«Του πάταγε το κεφάλι κάτω»

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας κάνει αναφορά στον καθένα από τους 18 κατηγορουμένους βουλευτές και καταλογίζει σε όλους ότι ποτέ δεν αποδοκίμασαν τη βία και ότι σκοπός τους ήταν να ευτελίσουν τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Γερμενή, ο κ. Ντογιάκος κάνει λόγο για προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από βιαιότητα και επιθετικότητα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας για τον συγκεκριμένο βουλευτή που είχε στους κόλπους της Χ.Α. το ψευδώνυμο «Καιάδας»:

«Ενδεικτικά της βιαιότητας και της επιθετικότητας που χαρακτηρίζει και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα, τον εν λόγω κατηγορούμενο (σ.σ. τον Γ. Γεμενή), είναι και το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των Γεώργιου-Χρήστου Τσακανίκα και Σωτηρίου Δεβελέκου, που κατεγράφη νομίμως σε εκτέλεση της σχετικής παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (αριθ. συνομ. 8742/ΖΙ 337352112, 16-9-2013 και ώρα 09: 51:50 ), δηλ. μία μόλις ημέρα πριν τη δολοφονία του Παύλου ΦΥΣΣΑ, η οποία κατά το κρίσιμο σημείο της έχει ως εξής:

“Τσακανικάς: Ναι. Εγώ χάρηκα τον “Καιάδα” πιο πολύ.

Δεβελέκος: Γιατί, τι έκανε;

Τσακανίκας: Γιατί ξεσάλωσε. Αυτός, πώς μου τον είπε ο Γιάννης, ο Χάμος, ένας Χάμος…

Δεβελέκος: Ναι, τον γύφτο, τον κωλο-Χάμο. Ναι, τον διώξανε.

Τσακανίκας: Όχι, δεν τον διώξανε. Τον σκότωσε στο ξύλο ο Καιάδας, ρε μαλάκα. Του τράβηξε και ο ΛΑΓΟΣ ένα-δυo μπουνίδια. Ο ΛΑΓΟΣ απαξιοί και να χτυπήσει. Τέτοια φάση… Ο Καιάδας όμως, ρε μαλάκα, τον είχε ξαπλώσει και του πάταγε το κεφάλι κάτω , έτσι , νταν, νταν , νταν. Του ’ριχνε, ρε μαλάκα, ξεσάλωσε ο Καιάδας

Δεβελέκος: Καλά του ’κανε, γιατί είναι σκουλήκι αυτός.

Τσακανίκας: Όχι, ρε μαλάκα, και μπράβο του. Μπορεί να θυμήθηκε και τα παλιά ξέρεις. Μαλάκα, οι άλλοι οι Κοινοβουλευτικοί είχαν κάτσει σε μια γωνιά, κοιτάγανε, δεν μιλάγανε καθόλου. Οι Παππάδες και οι τέτοιοι, μαλάκα, δεν μιλάγανε καθόλου. Ο Ηλίας μόνο, ο Ηλίας είχε πεθάνει στα γέλια με τη φάση… Όταν θα ’μαστε στην εξουσία. Αυτά είναι τα μουνιά που προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν.

Δεβελέκος: Και θα σκοτώνουμε πέντε έξι κάθε μέρα”».

 

«Η Ζαρούλια και τα παλικάρια με τα μαύρα»

Αναφερόμενος στην Ελένη Ζαρούλια, ο κ. Ντογιάκος επισημαίνει τα εγκωμιαστικά σχόλια της συζύγου του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου στα τάγματα εφόδου της Χ.Α. Επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από το ηλεκτρονικό της αρχείο, υπογραμμίζει ο εισαγγελικός λειτουργός στο σχετικό απόσπασμα της πρότασής του:

«Όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό αρχείο του συζύγου της Νικολάου Μιχαλολιάκου σε σχετική εορταστική-επετειακή εκδήλωση της εν λόγω Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στη Νίκαια, το μήνα Μάιο, του έτους 2013, μεταξύ των άλλων, δήλωσε (σ.σ. η Ελένη Ζαρούλια) πανηγυρικά ότι: “Όχι σαν βουλευτής, αλλά σαν μία αγωνίστρια της Χρυσής Αυγής, πάνω από είκοσι χρόνια, χαιρετίζω τη συγκέντρωση, στην κάποτε κόκκινη Νίκαια, που σήμερα είναι Χρυσαυγίτικη, τη συγκέντρωση των γενναίων παιδιών της περιοχής, ενάντια στην εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση. Προσπαθούν πολλοί, με τρόπους βρώμικους και παράνομους, να εμποδίσουν να γίνει αυτή η συγκέντρωση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν τους πέρασε, χάρη σε σας συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αυτής της πολύπαθης περιοχής του Πειραιά. Η ώρα της αντίστασης, η ώρα του Αγώνα έχει έλθει. Και είμαστε με όλη τη δύναμη της Ελληνικής μας καρδιάς, στο πλευρό σας. Εμείς οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής, στεκόμαστε ισάξιες δίπλα στα παλληκάρια με τις μαύρες μπλούζες, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στη μάχη για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες. Ζήτω η Εθνικιστική Νίκαια”».

Σημειώνεται –επισημαίνει ο εισαγγελέας– «ότι τα “…παλληκάρια με τις μαύρες μπλούζες…”, τα οποία εγκωμιάζει η κατηγορουμένη με την ιδιότητα της “αγωνίστριας” της Χρυσής Αυγής, είναι τα μέλη των Ταγμάτων Εφόδου της Νίκαιας, τα οποία εφορμούσαν στους πολιτικούς και ιδεολογικούς αντιπάλους τους, ντυμένα ομοιόμορφα, κρατώντας ξύλα, κράνη, ασπίδες, κοντάρια και άλλα όπλα, κατηγορούνται δε ως υπαίτιοι τελέσεως διαφόρων εξαιρετικά σοβαρών εγκλημάτων».

 

Οι μάρτυρες του Μιχαλολιάκου

Ο εισαγγελέας αναφέρεται, όμως, και στον ισχυρισμό του Ν. Μιχαλολιάκου ότι οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου «παραβίασαν θεμελιώδες υπερασπιστικό του δικαίωμα» επειδή δεν κάλεσαν για εξέταση και τα 13 πρόσωπα που ο ίδιος είχε προτείνει ως μάρτυρες υπεράσπισής του.

Ο κ. Ντογιάκος, αφού επισημαίνει ότι «ο ανακριτής δεν είναι υποχρεωμένος να ικανοποιεί πλήρως και σε απόλυτο βαθμό τα όποια αιτήματα του κατηγορουμένου», προσθέτει: «Ορθώς έκρινε η ανακρίτρια ότι έστω και μερικοί εξ αυτών (των μαρτύρων) ασφαλώς είχαν τη δυνατότητα να περιγράψουν και να σκιαγραφήσουν ολοκληρωμένα την προσωπικότητα του κατηγορουμένου».

Τελικά, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, από τους προτεινόμενους «επιλέγησαν και κλήθηκαν προς εξέταση οι δημοσιογράφοι Γ. Κουρής, Α. Παυλόπουλος και Σ. Θεοδωράκης, για τους οποίους ο ίδιος ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι θα μπορούσαν να καταθέσουν ευνοϊκά για αυτόν».

 

«Πειθήνια και άβουλα όργανα»

Αναφερόμενος, τέλος, στους βουλευτές της Χ.Α., ο κ. Ντογιάκος δεν παραλείπει να επισημάνει πως «με διαφόρους τρόπους, κυρίως όμως με την εμπρηστική ρητορική τους, τα ηγετικά, κυρίως, στελέχη του κόμματος και όχι μόνο αυτά, είχαν διαμορφώσει στα κατώτερα μέλη και στελέχη των Τοπικών Οργανώσεων, την αταλάντευτη απόφαση να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε εντολή, οποτεδήποτε, χωρίς αντίρρηση, αμφισβήτηση ή τον παραμικρό, έστω, ενδοιασμό».

Πράγματι –επισημαίνει ο εισαγγελέας– «όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, τα άτομα αυτά, χωρίς καμία απολύτως περίσκεψη, κριτική ή στοιχειώδη, έστω, σκέψη και ασφαλώς χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, πειθήνια και άβουλα όργανα των κομματικών επιταγών των ηγετικών στελεχών, έσπευδαν για την εκτέλεση των πάσης φύσεως εντολών, έναντι οποιουδήποτε κόστους και τιμήματος, έτοιμα και πρόθυμα να αφαιρέσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές, υποδυόμενοι τους “στρατιώτες” σε μια φανταστική μάχη, έχοντας γαλουχηθεί και πεισθεί ότι ενεργούσαν σαν τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα ή τον στρατό του Μ. Αλεξάνδρου».

 

«Παρά τω Αρχηγώ », ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σε ό,τι αφορά τον Ηλία Κασιδιάρη και την ένστασή του περί παραβίασης των ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων από τα sms που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και τα οποία αφορούν σε συνομιλίες του με ερωτικές του συντρόφους –η «Α» είχε αποκαλύψει και τις αγωγές που είχε καταθέσει σε βάρος των ανακριτριών– ο εισαγγελέας επισημαίνει μεταξύ άλλων πως το ανακριτικό υλικό, σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί αρχείο.

«Ο νόμος για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν έχει εφαρμογή επί της ποινικής διαδικασίας, επί της οποίας υπερισχύει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», υπογραμμίζει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος αναγάγει στη συνέχεια της πρότασής του τον Ηλία Κασιδιάρη ως ηγετικό στέλεχος της Χ.Α. «παρά τω Αρχηγώ».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εισαγγελέας, ο Ηλίας Κασιδιάρης «συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης, αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για “μάχη” με στόχο την εξόντωση του “εχθρού”».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη συμπληρωματική κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή, για την οποία, μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης προφυλακίστηκε, ο εισαγγελέας επισημαίνει πως οι σχετικές άδειες οπλοφορίας που είχαν χορηγηθεί στον βουλευτή αφορούσαν αμιγώς κυνηγετικά όπλα και όχι αυτά που κατασχέθηκαν, «τα οποία στη συνέχεια μετασκευάστηκαν σε πυροβόλα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα