«Η Άνγκελα Μέρκελ έχασε ένα κομμάτι από τη φήμη της»

Με το ελληνικό ζήτημα καταπιάνεται το βασικό άρθρο του περιοδικού The Spectator το οποίο κυκλοφορεί στις 27 Ιουνίου. Σύμφωνα με το άρθρο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να εξακολουθεί να είναι η πιο «μεγάλη» πολιτικός στην Ευρώπη, αλλά αυτή την εβδομάδα έχασε ένα κομμάτι από τη φήμη της.

Όπως τονίζει το The Spectator, ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει πραγματικά καλά με την κα. Μέρκελ, ωστόσο, οι συμπατριώτες του απολαμβάνουν να καίνε το ομοίωμά της και να κοσμούν τα πορτρέτα της με τα μουστάκια του Αδόλφου Χίτλερ. Ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Νίκος Παππάς θαυμάζει επίσης τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας πως είναι από τους λίγους ηγέτες στην ΕΕ που προτιμά να κοιτά τα θέματα πολιτικά παρά οικονομικά. Αυτό καθώς η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε ανάμεσα σε κομμουνιστές, έτσι και αλλιώς

Η Ευρώπη θεωρεί ότι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να τρέξει πι γρήγορα αν τον φορτώσουν με περισσότερο βάρος. Αυτό απλά δεν γίνεται, όμως. Από την ευρωπαϊκή πλευρά μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση ότι είναι σημαντικό να ταπεινωθεί ο κ. Τσίπρας, κάνοντας τον να πάρει πίσω στις προεκλογικές υποσχέσεις του -δημιουργώντας έτσι ένα παράδειγμα για άλλα δυνητικά ενοχλητικά πολιτικά κόμματα στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που οι μέτριες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις έχουν λάβει μια τέτοια συμβολική σημασία στις διαπραγματεύσεις.

Το όλο θέμα στηρίζεται σε συμπεριφορές που δεν έχουν ξανασυναντηθεί στις σύγχρονες δυτικές χώρες. Οι προσαρμογές του ΦΠΑ στοχεύουν στην άντληση 1,36 δισ. ευρώ το 2016.Αυτό σημαίνει ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων οδηγούνται στον τοίχο για ένα ποσό που δεκάδες άτομα στη Βρετανία θα μπορούσαν να καλύψουν με ένα… τσεκ. Την περασμένη εβδομάδα η Άνγκελα Μέρκελ δεν επανέλαβε τη γραμμή που την έκανε διάσημη νωρίτερα κατά την κρίση του ευρώ: «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη». Ίσως η κρίση του ευρώ είναι ένα πρόβλημα πειθαρχίας των εξαντλημένων χωρών, όπως πίστευε η Γερμανίδα καγκελάριος πριν χρόνια.

Ίσως είναι μία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, όπως πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν. Στο επίκεντρό της είναι η αυξανόμενη πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση εκτός του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια κρίση στρέψει στις πρώτες μεταβατικές ημέρες. Θα μπορούσε επίσης να βγει στις αγορές νωρίτερα, αν αποκτήσει ένα νόμισμα με πραγματική αξία.

Το πρόβλημα μεταξύ των Ελλήνων του Τσίπρα και των Ευρωπαίων της Μέρκελ μοιάζει με διαζύγιο σε προηγούμενες γενιές. Και τα δύο μέρη θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ευτυχισμένα έξω από αυτήν την ταπεινωτική σχέση. Αλλά καμία πλευρά δεν φαίνεται να μπορεί να ζει με την ντροπή του να είναι αυτός που έκανε το πρώτο βήμα της «εξόδου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα