Η Άνγκελα έφυγε, ο… μουτζούρης έμεινε

Εκτός από το πολιτικό «ονόρε» για το οποίο επαίρεται το Μαξίμου, η επίσκεψη Μέρκελ δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό κέρδος για την Ελλάδα, που έμεινε με άδεια χέρια ειδικά σε καυτά θέματα όπως το προσφυγικό

Ο πιο καλός ο μαθητής της Ευρώπης αποδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έχει πάθει κανονική μετάλλαξη, σχεδόν δεν τον αναγνωρίζει κανείς όχι λόγω των κιλών που έχει πάρει αλλά λόγω των πολιτικών θέσεων που έχει ξεχάσει. Και το ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο το αποδεικνύει περίτρανα.

Το περιβόητο «go back, Madame Merkel» ανήκει πλέον στον χώρο της κωμωδίας αλλά, από το σημείο εκείνο μέχρι το σήμερα, η στάση που κρατά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ξεκάθαρα πόσο πιεσμένος είναι από τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν τόλμησε σε κανένα σημείο των δημόσιων δηλώσεων αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να θέσει εκ νέου ζητήματα που είχε κάνει σημαία τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα τις αποζημιώσεις. Αναφέρθηκε απλά σε «απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει». Μόνος πιστός σε αυτό το ζήτημα –και σε συνεννόηση όπως λένε με τον πρωθυπουργό­– ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως περιορίστηκε να σχολιάσει πως «οφείλω εδώ να υπενθυμίσω την πάγια θέση μας, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, οφείλουμε δε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο Δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού», με την Άνγκελα Μέρκελ να απαντά από… καρδιάς: «Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη, για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε. Ξέρουμε για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από πλευράς εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι υπόθεση “καρδιάς” να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών, της Ελλάδας και της Γερμανίας».

Επί της ουσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε έμμεσα το ελληνικό αίτημα, κάτι που είχε ήδη από ημερών γίνει επίσημα από το Βερολίνο. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Μαρτίνα Φιτς, ξεκαθάρισε ότι «τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί».

 

Ευχολόγια για τα Σκόπια

Άλλωστε η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα είχε άλλο στόχο: να τείνει χείρα βοηθείας στον Έλληνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, εκείνη τόλμησε να τον συγκρίνει με τον εαυτό της όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του: αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη δική της κυβερνητική εμπειρία, λέγοντας ότι ο προκάτοχός της έκανε μεν μεταρρυθμίσεις αλλά όχι αρκετές, και πως η ίδια μείωσε σημαντικά την ανεργία.

Μετά την «παρασημοφόρηση» Τσίπρα, η συζήτηση φυσικά επικεντρώθηκε στο καυτό για εκείνη θέμα. Τη «Βόρεια Μακεδονία», όπως χαρακτηριστικά είπε, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρο μήνυμα πως για εκείνη το θέμα είναι λήξαν και λείπουν μόνο οι τυπικές υπογραφές.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό», συνέχισε η κα Μέρκελ, επαινώντας τους δύο πρωθυπουργούς διότι, όπως είπε, με θάρρος προχώρησαν ένα project που όλοι ήξεραν ότι δεν θα ήταν μία απλή υπόθεση. Στάθηκε στο γεγονός ότι για τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως με τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει η δυνατότητα η «Βόρεια Μακεδονία», όπως είπε, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Το Βερολίνο υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε, και υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα αποφασιστικό βήμα από το οποίο θα ευνοηθούν και η Ελλάδα και η «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και η Ευρώπη.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ούτε καν υποσχέσεις…

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα δεν έλαβε καν υποσχέσεις ακόμα και για καυτά θέματα, όπως το προσφυγικό, καθώς άλλος ήταν ο χαρακτήρας αυτής της επίσημης επίσκεψης. Το μόνο που έχουν να μετρούν πια τουλάχιστον όσοι κινούνται στο Λεκανοπέδιο είναι την ταλαιπωρία που βίωσαν επί διημέρου, οπότε η πόλη αποκλείστηκε για τις μετακινήσεις της φιλοξενούμενής της.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η αναφορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα: Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με την κα Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος, μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Άλλη μια διαπίστωση χωρίς αποτέλεσμα, που έγινε για να σώσει τα προσχήματα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα