Η απάντηση του Άδωνι στην ανάρτηση της «Α» με τίτλο «Ε, όχι και προδότες, Άδωνι»

Το κοινό είναι και ο τελικός κριτής...

Αίσθηση προκάλεσε –αν κρίνουμε από τα κλικαρίσματα και τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις των αναγνωστών μας– το σαββατιάτικο σχόλιο του iapopsi.gr σχετικά με την αποστροφή του λόγου του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, να χαρακτηρίσει «προδότες» όσους δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης που –προς τιμήν του– έσπευσε μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο facebook να εξηγήσει το νόημα των όσων είπε, επικαλούμενος το δημοσίευμά μας.

Κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσουμε τον υπουργό για την εκτίμηση που, όπως λέει, τρέφει τόσο για την έντυπη όσο και για την ηλεκτρονική έκδοση της «Άποψης». Είναι αντίστοιχη της εκτίμησης που εκφράζει και η «Α» σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που παράγουν έργο προς όφελος του πολίτη και που πολλές φορές βάλλονται αναίσχυντα, όπως συνέβη με τον Άδωνι Γεωργιάδη στην περίπτωση της σκευωρίας της Novartis. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί και την υποχρέωση ενός μέσου να επισημάνει κάποιες λεκτικές υπερβολές.

Αυτό κάναμε και στην περίπτωση του Άδωνι που ειρήσθω εν παρόδω είναι και από τα λίγα δημόσια πρόσωπα που επιζητούν και κυρίως αντέχουν την κριτική. Απλώς όπως και σε εκείνον αρέσουν οι καθαρές κουβέντες έτσι αρέσουν και στην «Α».

Οπότε, ας είμαστε ξεκάθαροι: όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι «από τη συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί εάν θα πρέπει να πάμε σε ένα γενικό lockdown, ή αν θα το αποφύγουμε και θα προλάβουμε να φθάσουμε όρθιοι έως το εμβόλιο που θα τον αντιμετωπίσει» έχει απόλυτο δίκιο.

Εκεί που στo iapopsi.gr επιμένουμε ότι ο κύριος υπουργός «υπερέβαλε» στον χαρακτηρισμό του περί «προδοτών».

Αν όποιος παρατύπως και παρανόμως προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με κίνητρο τις εθνικές μνήμες. χαρακτηρισθεί ως «προδότης», όλοι εκείνοι που με ένα μπουκάλι βότκα ή ουΐσκι στο χέρι κατά εκατοντάδες συνέρρεαν στις πλατείες, όταν έκλειναν τα μπαρ και τα εστιατόρια –δηλαδή, για λόγους χαβαλέ και διασκέδασης– πώς πρέπει να χαρακτηριστούν;

Σε κάθε περίπτωση, δημοσιεύουμε αυτούσια την τοποθέτησή του, γιατί οι θέσεις του κάθε πολίτη –πόσω μάλλον ενός πετυχημένου υπουργού– πρέπει να γνωστοποιούνται και να μπαίνουν στην κρίση του κοινού που είναι και ο τελικός κριτής.

Αναλυτικά η ανάρτηση-απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο iapopsi.gr έχει ως εξής:

«Περί της Δηλώσεως μου για το τι είναι όσοι ενσυνείδητα δεν τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξαπλώσεως της Πανδημίας.

»Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση οι αντιδράσεις για την δήλωση που έκανα και στην εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου και επανέλαβα στην Βουλή την επόμενη ότι όσοι δεν τηρούν τα μέτρα και αδιαφορούν για την προσπάθεια αποφυγής εξαπλώσεως του COVID είναι προδότες.

»Δεν θα έδινα σημασία όσο το γράφει η Δημοκρατία, αλλά επειδή ανέβασε σχετικό άρθρο και “η Άποψη” που την θεωρώ σοβαρή εφημερίδα, οφείλω να εξηγήσω τη θέση μου.

»Πώς ορίζουμε κάποιον ως προδότη; Τί είναι η προδοσία; Δεν είναι η ενσυνείδητη απόφαση κάποιου όχι μόνον να μην συμμετάσχει σε μία Εθνική προσπάθεια, αλλά με την συμπεριφορά του να ευνοεί την καταστροφή της Πατρίδος του αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους συμπολίτες του; Αν δεν είναι αυτό, τότε τι είναι προδοσία;

»Που βρισκόμαστε σήμερα; Η Ελλάδα μας, μετά από την μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της μετά την χρεωκοπία του 2010 με τεράστιο κόστος για τον λαό μας, εξήλθε της κρίσεως και την ώρα που τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα ήρθε ο ιός.

»Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του και αντέξαμε και υγειονομικά και οικονομία, αλλά τώρα αυτά είναι πλέον ιστορία. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Από τη συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί εάν θα πρέπει να πάμε σε ένα γενικό lockdown, ή αν θα το αποφύγουμε και θα προλάβουμε να φθάσουμε όρθιοι έως το εμβόλιο που θα τον αντιμετωπίσει.

»Έχουμε λοιπόν μια τεράστια Εθνική Προσπάθεια μπροστά μας που θα κρίνει τα πάντα. Και αν θα σώσουμε χιλιάδες ζωές και αν θα παραμείνει η Οικονομία μας όρθια και λειτουργική μετά την πανδημία.

»Τώρα κάποιοι λένε, “Δεν με νοιάζει η εθνική προσπάθεια” “Δεν με νοιάζει αν θα καταστραφούν οι επιχειρήσεις”, “Αν θα χάσουν την δουλειά τους”, “Αν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο”, “Αν θα έχουμε χρήματα για την άμυνα, για την παιδεία, για την υγεία, για τις συντάξεις, εγώ θέλω να κάνω το κέφι μου”. Άλλος να πάει για παρέλαση ενώ απαγορεύεται, άλλος να κανεί διαδήλωση, κατάληψη, πάρτι, βόλτα ό,τι θέλετε.

»Αδιαφορεί για την ζημιά που μπορείς να προκαλέσει στους υπόλοιπους και στην πατρίδα του και κοιτάζει μόνον την δικιά του επιθυμία. Ε πώς να τον χαρακτηρίζω; Αφελή; Στενοκέφαλο; Συνωμοσιολόγο;

»Εγώ λέω ότι είναι όλα αυτά, αλλά όσο και να ενοχλεί ο χαρακτηρισμός είναι και προδότης, διότι αγνοεί ενσυνείδητα μία εθνική προσπάθεια, αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην πατρίδα του και δίνει πιθανότητες επιτυχίας στον αντίπαλο ή στους εχθρούς μας που θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι εάν η Οικονομία μας καταστραφεί εκ νέου.

»Λυπούμαι που είμαι σκληρός, αλλά δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου.

»Τώρα, οποίος αγαπάει την Ελλάδα, ακόμη και αν δεν πιστεύει καν ότι υπάρχει ο ιός, ακόμη και αν δεν φοβάται για την υγεία του, πρέπει να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια, αλλιώς έχει επιλέξει να είναι απέναντι στην εθνική προσπάθεια και να κοιτάζει την πάρτι του.

»Αλλά τότε, βάλτε του εσείς όποιον χαρακτηρισμό θέλετε, εγώ έβαλα τον δικό μου…»

Ε, όχι και προδότες, Άδωνι…

Προσβλητικός και άδικος ο χαρακτηρισμός του υπουργού για όσους θέλησαν να γιορτάσουν την επέτειο του «ΟΧΙ»

 

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να βρει κάποιος μια δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη που να μην έχει σηκώσει σκόνη, σε όποιο θέμα κι αν αυτή αναφέρεται.

Στο παλμαρέ αυτών των «αμφιλεγόμενων» δηλώσεών του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρέπει να… κορνιζάρει και τη τελευταία τοποθέτησή του περί «προδοτών» που έκανε την επομένη της εθνικής επετείου από το βήμα της βουλής.

Ποιους εννοούσε ο Άδωνις; Αυτούς που συνεχίζουν να μην συμμορφώνονται με τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, παίρνοντας αφορμή από ομάδες πολιτών που ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου επιχείρησαν να κάνουν παρελάσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. «Όποιος  λοιπόν αγαπάει αυθεντικά την πατρίδα του, δεν κάνει εξυπνάδες, τηρεί τα μέτρα, γιατί από τήρηση αυτών μέτρων θα εξαρτηθεί η ισχύς της χώρας τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «όποιοι δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, με τους όρους της χθεσινής εθνικής επετείου, είναι προδότες».

Είναι αυτονόητο ότι σε στιγμές κορύφωσης του υγειονομικού κινδύνου δεν αποτελεί συνετή επιλογή ο συγχρωτισμός και η μη χρήση μάσκας. Άλλο τόσο αυτονόητη ήταν η αντίδραση των αρχών ασφαλείας να επιληφθούν και να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή αχρείαστων δημόσιων συναθροίσεων.

Άλλο όμως το λάθος και άλλο ο βαρύς χαρακτηρισμός του υπουργού. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό και σε κάθε περίπτωση παντελώς άστοχο οι άνθρωποι που αποτόλμησαν να τιμήσουν το «ΟΧΙ» που είπαν τον Οκτώβρη του 1940  οι πρόγονοί τους στους επιβουλείς της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας να βαφτίζονται «προδότες της εθνικής προσπάθειας».

Είναι δε και οξύμωρο ο Άδωνις να χρησιμοποιεί μία ρητορική και μία φρασεολογία την οποία δεν χρησιμοποίησε ούτε για την συγκέντρωση 10.000-12000 ατόμων εν μέσω πανδημίας έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ούτε καν για τους ίδιους τους Χρυσαυγίτες που αποδείχτηκαν και με τη βούλα της Θέμιδας προδότες της Δημοκρατίας. Για να μην πούμε ότι έμεινε άλαλος το καλοκαίρι όταν η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε «εναλλακτικό» camping στον βεβαρυμμένο με εμφυλιοπολεμικές μνήμες Γράμμο.

Άλλωστε το πόσο άδικα σκληρός ήταν με τους συγκεκριμένους πολίτες ο Άδωνις αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και συμπολιτευόμενων ΜΜΕ.

Προφανώς ο Άδωνις δεν θα απαρνηθεί τον χειμαρρώδη λόγο του, αλλά δεν είναι αργά να παραδεχτεί ότι με όσα είπε περί «προδοτών» αδίκησε πολύ κόσμος και κυρίως τον εαυτό του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα