Η απεμπλοκή του Παναθηναϊκού από τον Βοτανικό

Η ξαφνική επαναφορά του Βοτανικού στην επικαιρότητα από το Γιώργο Καμίνη, φαινομενικά μπορεί να φαντάζει τυχαίο γεγονός, αποτέλεσμα μιας δημοσιογραφικής ερώτησης στη διάρκεια μιας συνέντευξης σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά συμπτωματικά ήταν τα λεγόμενα του επανεκλεγέντος Δημάρχου Αθηναίων για την εν λόγω περιοχή, τη στιγμή που αρχίζει το φθινόπωρο του 2014.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα θα διοχετευθούν κοινοτικά κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και σχεδιάζεται ένας πραγματικός οικοδομικός οργασμός με χρονικό ορίζοντα την επόμενη επταετία.

Όμως, ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν με τον σταθμό των ΚΤΕΛ, το Τζαμί και το ημιτελές εμπορικό κέντρο που έχει ανεγείρει η Τεχνική Εταιρία Μπάμπης Βωβός!

Τα ΚΤΕΛ και το Τζαμί

Ήδη, έχει δρομολογηθεί και σε περίπου πέντε μήνες θα είναι έτοιμη η οριστική μελέτη για την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την εκμετάλλευση του νέου Κεντρικού Σταθμού Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΑΥΛΕ), μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων και αυτοχρηματοδότησης στην περιοχή του Ελαιώνα.

Το έργο αναμένεται να αρχίσει εντός του 2015, ενώ θα το ακολουθήσει συνοδευτικά η κατασκευή όλων των απαραίτητων αστικών δικτύων υποδομής και γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπεται να ενταχθούν στο έργο μελέτες και κατασκευές για διάνοιξη οδών και οδοποιία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά και για περίπου 35.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με τα αρχικά σενάρια, ο παραχωρησιούχος θα καλύψει το κόστος της επένδυσης και θα «τρέξει» την εκμετάλλευση του σταθμού για 40 χρόνια.

Ακόμα, στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014 το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κατά της κατασκευής του Μουσουλμανικού Τεμένους στον Ελαιώνα και επίκειται η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην ανάδοχο κοινοπραξία και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών με τίτλο «Κατασκευή τεμένους με μετασκευή υφισταμένου κτιρίου στην περιοχή Βοτανικού», ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 946.000 ευρώ (με ΦΠΑ και αναθεώρηση) και χωρίζεται σε 633.019 ευρώ για τα οικοδομικά και 133.138 ευρώ για τα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ).

Για την… ιστορία, την κοινοπραξία απαρτίζουν οι μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, ο ΑΚΤΩΡ (της οικογένειας Μπόμπολα), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η JP & ΑΒΑΞ και η Ιντρακάτ. Κάθε εταιρία έχει κινηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κομμάτι από την… πίτα που θα μοιραστεί στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα τα επόμενα χρόνια.

Ο «γεμάτος» Σεπτέμβρης

Σε σχέση με το μέλλον της Διπλής Ανάπλασης ο Σεπτέμβρης περιλαμβάνει δύο κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις, η μία αφορά το κύρος του εκδοθέντος Προεδρικού Διατάγματος και η άλλη την ιδιοκτησία του υπό ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Όσον αφορά το ΠΔ, το έχει προσβάλει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφανθεί εντός των επόμενων ημερών. Εφόσον η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε ο νόμος παραμένει εν ισχύ, αλλά απαιτείται η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για να καταστούν ενεργές οι διατάξεις του. Εφόσον απορριφθεί, τότε η ΔΑ καθίσταται απρόσβλητη σε νομικό επίπεδο και οι εργασίες στο Mall του Βωβού μπορούν να ξαναρχίσουν χωρίς τον κίνδυνο νέας διακοπής, ενώ το ίδιο ισχύει για τις άλλες περιλαμβανόμενες τοποθεσίες.

Στο έτερο δικαστικό ζήτημα, η “Τεχνική Εταιρία Μπάμπης Βωβός” έχει καταθέσει στο Πρωτοδικείο το πλάνο βιωσιμότητας της, το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό που έχει ολοκληρωθεί κατά 70%, στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, κύριες χρεώστριες του μεγαλοκατασκευαστή. Στην περίπτωση που εγκριθεί το πλάνο, αυτόματα οι δύο τραπεζικοί όμιλοι καθίστανται ιδιοκτήτες του Mall και εμπλέκονται στη Διπλή Ανάπλαση.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο δικαστικές υποθέσεις εξαρτώνται ευθέως μεταξύ τους, διότι οι δύο τράπεζες επιθυμούν να πάρουν το οικοδόμημα στην κατοχή τους, να το ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό και να το εκμεταλλευτούν οικονομικά…

Η σχέση του Παναθηναϊκού

Η άποψη του Παναθηναϊκού (ΠΑΕ και Ερασιτέχνη) δεν επιδέχεται παρερμηνείας: αντιτίθεται στη Διπλή Ανάπλαση και απαιτεί την παραμονή του στο χώρο της Περιβόλας. Ωστόσο, νομικά ο Ερασιτέχνης είναι εμπλεκόμενος και χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε να απεμπλακεί και ταυτόχρονα να μην διατρέχει οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται αναφέρουν ότι το ΣτΕ θα δεχτεί την προσφυγή του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και το ΠΔ θα εκπέσει, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η έκδοση ενός νέου. Αυτό είναι γνωστό στους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του Ελαιώνα.

Στην επικοινωνία που διατηρούν με το ΥΠΕΚΑ και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, έχουν ζητήσει την αποσύνδεση οποιαδήποτε εργασίας με τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν τα σχέδια τους.

Εν κατακλείδι, το νομοθέτημα που θα καταρτιστεί εφόσον το ΠΔ απορριφθεί από το ΣτΕ, θα απεμπλέξει τον Παναθηναϊκό από τη Διπλή Ανάπλαση. Ωστόσο, θα διατηρήσει χωροθετημένους τους χώρους που προβλέπονται για την κατασκευή γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα για πιθανή μελλοντική εγκατάσταση του συλλόγου στην περιοχή.

Το brandname του Παναθηναϊκού θα αποτελούσε έναν πρώτης τάξεως μαγνήτη για την περιοχή, οπότε δεν επιθυμούν να του κλείσουν οριστικά την πόρτα.

Διαβάστε επίσης