Η απερχόμενη Βουλή σε αριθμούς και το μοναδικό ρεκόρ του Νίκου Νικολόπουλου

Kαι επισήμως η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο μετά την διάλυση της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης που υπήρξε η μακροβιότερη σε περίοδο Μνημονίων. Οι  εργασίες της διήρκεσαν σχεδόν 45 μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 11η Ιουνίου 2019.

Η ΙΖ περίοδος της Βουλής που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή χαρακτηρίζεται ανάμεσα στα αλλά και από την ιστορική συνοχή που επέδειξε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει μέχρι τέλους, μέσα από περίπλοκες κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις οποίες συγκαταλέγονται οι ανεξαρτητοποιήσεις, οι προσχωρήσεις βουλευτών αλλά και οι δηλώσεις βουλευτών που στήριζαν εν λευκώ την κυβέρνηση να κρατήσει τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών.

Για να γίνει αυτό διαλύθηκαν τρεις κοινοβουλευτικές Ομάδες και 9 βουλευτές άλλαξαν Κ.Ο που εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν και προς τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Πάντως ο συνολικός αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών σε αυτήν την οποία αυτή την περίοδο έφτασε τους 23

Στη Βουλή κατατέθηκαν 1.041 υπουργικές και 1.133 βουλευτικές τροπολογίες

Ενδιαφέρον όμως έχει η Βουλή που ολοκλήρωσε τις εργασίες της και ως προς τους αριθμούς αφού συνεδρίασε συνολικά 694 φορές και ψήφισε 274 νόμους .

Ακόμα κατατέθηκαν 1.041 υπουργικές τροπολογίες και 1.133 βουλευτικές τροπολογίες, οι οποίες όμως στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν αποδεκτές.

Ακόμα ψηφίστηκαν τέσσερις κρατικοί προϋπολογισμοί διαβιβάστηκαν πάνω από 200 δικογραφίες με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Τέλος οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές έφτασαν τις 47.223 με τον Νίκο Νικολόπουλο να σπάει κάθε ρεκόρ έχοντας καταθέσει μόνος του τις 12.693 εξ αυτών.

Στις κορυφαίες νομοθετικές στιγμές αυτής της Βουλής συγκαταλέγονται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναθεώρησης του Συντάγματος, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η ομόφωνη ψήφιση του πορίσματος για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Διαβάστε επίσης