Η αποκαλυπτική στιχομυθία Πούτιν- Ερντογάν που «άναψε φωτιές»

Η αποκαλυπτική στιχομυθία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα stealth μαχητικά Su-57 «άναψε φωτιές».

Πιο συγκεκεριμένα, τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών τους υπογράμμισαν την Τρίτη από τη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του.

Κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης έκθεσης της αεροπορικής αεροπορίας μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και το νεότερο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, το αεριωθούμενο Su-57 – και να αστειευτεί για την αγορά του.

«Αυτό είναι το Su-57; Πετάει;», ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ρώσο ομόλογό του, για να προσθέσει ευθύς αμέσως εάν «από αυτά» θα πάρει η Τουρκία.

«Μπορείτε να πάρετε», απάντησε ο Πούτιν προκαλώντας το γέλιο του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με το Insider.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αποτελούν αιτία ανησυχίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αφού η Άγκυρα προχώρησε στην αγορά του αεροπορικού συστήματος S-400 της Ρωσίας παρά τις προειδοποιήσεις να μην το κάνει.

Η πρώτη συστοιχία των S-400 άρχισε να παραδίδεται στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη άρχισε να παραδίδεται από την Τρίτη.

Η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, για το οποίο είχε προειδοποιήσει μήνες πριν.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Ρώσοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών στους S-400 να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού «αόρατου» πολεμικού αεροσκάφους F-35, το οποίο θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.

 

Διαβάστε επίσης