Η αποψίλωση των δασών «γεννά» φονική ζέστη

Το παράδειγμα της Ινδονησίας

Όσοι αρνούνται να αντιληφθούν τις τραγικές συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων αρκεί να διαβάσουν την είδηση που έρχεται από την Ινδονησία σύμφωνα με την οποία η θνητότητα του πληθυσμού του νησιωτικούς κράτους της Νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκε κατά 8% τα τελευταία 16 χρόνια εξαιτίας της αποψίλωση των δασών σε μια επαρχία της Ινδονησίας που με τη σειρά της αύξησε της θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου.

Το ομολογουμένως τραγικό εύρημα «φιγουράρει» σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά 24ωρα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Planetary Health. Βασιζόμενη σε μετεωρολογικά μοντέλα, η έκθεση εκτιμά ότι αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει σχεδόν τους 260 ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ινδονησία βρίσκεται ένα από τα τρία μεγαλύτερα τροπικά δάση του κόσμου και σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Global Forest Watch, η ασιατική νησιωτική χώρα μετρούσε το 2011 938 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, η έκταση των οποίων 9 χρόνια μετά εμφανίζεται μειωμένη σε ποσοστό 10%.

Σύμφωνα με άλλον ειδικό επί του θέματος, τον βασικό συντάκτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nature Conservancy, Νίκολας Γουλφ, η ζέστη που προκαλείται από την αποψίλωση και την κλιματική αλλαγή σκοτώνει τους εργαζόμενους στις τροπικές χώρες και μειώνει την ικανότητά τους να εργάζονται χωρίς κίνδυνο. Ο Γουλφ επικαλείται το παράδειγμα της καταστροφής 4.375 τ.χλμ. δασών στο Βόρνεο της Ινδονησίας το μεταξύ 2002 και 2018 αύξησε τις ανώτατες ημερήσιες θερμοκρασίες στην περιοχή κατά 0,95 βαθμό Κελσίου. Αποτέλεσμα; Η απώλεια περίπου του 17% του δάσους στην περιοχή αυτή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν 104 θανάτους και μείωσαν τις ώρες που μπορούσαν να εργάζονται οι άνθρωποι στο ύπαιθρο κατά 20 λεπτά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα