Η απόσταση διχασμού-φαιδρότητας, ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος

Την παροιμία «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» ο λαός μας τη χρησιμοποιεί όταν μιλάει είτε για καλοφαγάδες, είτε για καλόβολους ανθρώπους, οι οποίοι αποδέχονται όλα όσα τους σερβίρουν. Κάπως έτσι θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο και γι’ αυτό η αντιπολίτευση που ασκούν εκτός από επικίνδυνη φθάνει και στα όρια του γραφικού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την αρχή της πανδημίας η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα είναι αμφίσημη. Κατ’ αρχάς, αντιμετώπισε με τον πλέον εμετικό τρόπο κορυφαίους επιστήμονες, λοιδορώντας τους και προσπαθώντας να τους απαξιώσει μπας και προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αρχή της πανδημίας.

Ποιος λησμονεί τα άθλια άρθρα του Θανάση Καρτερού στην κομματική «Αυγή», ή τις επιθέσεις κατά της επιτροπής λοιμωξιολόγων του Παύλου Πολάκη, ο οποίος στη μανία του να αποδείξει ότι είναι σούπερ και οι άλλοι αστείοι έφτασε στο σημείο να προτείνει φάρμακα για βόδια σε ανθρώπους. Μάταια ο Ανδρέας Ξανθός έλεγε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν κυβέρνηση τους ίδιους επιστήμονες θα χρησιμοποιούσε.

Τώρα πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε level, ανέβηκε πίστα, που λέει και η νεολαία. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επιτροπή κοινής αποδοχής αν μη τι άλλο εάν είσαι επιεικής τη χαρακτηρίζεις φαιδρή. Εάν όμως είσαι πιο ψαγμένος, τότε όντως η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άκρως επικίνδυνη.

Διότι έχει μία διχαστική λογική, μία εμφυλιοπολεμική νοοτροπία. Όταν κάνει λόγο για δικούς σας και δικούς μας επιστήμονες. Αυτό έκανε ο Πολάκης, αυτό κάνει ο Τσίπρας, αυτό υποστηρίζουν όλοι. Διότι στη Βουλή άκουσαν όλοι τον Νίκο Φίλη να επιτίθεται με σφοδρότητα στον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν σπυράκια με τους επιστήμονες. Ειδικά όσους δεν τους έχουν προσκυνήσει. Αλλά το να χωρίζουμε τους επιστήμονες σε δικούς μας και δικούς σας είναι άκρως διχαστικό. Και φυσικά σαν να κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και τους αρνητές του κορωνοϊού, οι οποίοι από το πρωί ίσαμε το βράδυ το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν διάφορες αιρετικές απόψεις στο διαδίκτυο για να βρίσουν τους επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Και όσοι μιλούν για κρεσέντο λαϊκισμού και δημαγωγίας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα πλανώνται πλάνην οικτρά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκάθαρη στόχευση. Από τη μία, να εκφοβίσει τους επιστήμονες, μετά το μπούλινγκ που άσκησε κατά των δημοσκοπικών εταιρειών απειλώντας με την εξεταστική επιτροπή. Και από την άλλη, να φανατίσει τον κομματικό στρατό για μάχη μέχρις εσχάτων. Έναν στρατό που ακόμη ζει στην εποχή του εμφυλίου πολέμου ακολουθώντας πιστά το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το «ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν». Προφανώς δεν έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε στο 2021 και όχι στο 1945.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας δεν εξήγησε πώς θα γίνει η επιλογή των προσώπων για Επιτροπή Κοινής Αποδοχής. Ποια θα είναι τα κριτήρια; Οι επιστημονικές τους γνώσεις, ή η κομματική τους προτίμηση; Θα εξεταστεί το βιογραφικό των επιστημόνων, που είναι σε διευθυντικές θέσεις στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, ή το τι ψηφίζουν; Και ποιοι θα αναλάβουν να αξιολογήσουν τους επιστήμονες; Και το σημαντικότερο: Έχουν ερωτηθεί οι ίδιοι οι επιστήμονες για το εάν επιθυμούν να μπουν στο τρυπάκι του Τσίπρα;

 Από τις κατσαρίδες στα μανιτάρια

Και εάν η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επιτροπή κοινής αποδοχής δικαιολογημένα θεωρείται άκρως επικίνδυνη, η κριτική που άσκησαν το δίδυμο της συμφοράς Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης φτάνει στα όρια της φαιδρότητας και προκάλεσαν τον γέλωτα σε μία όντως πολύ δύσκολη εποχή, όταν τα καθημερινά κρούσματα του κορωνοϊού ανέρχονται σε αριθμούς πάνω από τις 5.000.

Οι δύο «φωστήρες» μπήκαν σε ένα βαγόνι τρένου που είναι εκτός κυκλοφορίας ανακαλύπτοντας ότι έχουν φυτρώσει μανιτάρια. Όντως μία εικόνα, η οποία ήταν εντυπωσιακή. Και αποφάσισαν να επιτεθούν στην κυβέρνηση ισχυριζόμενοι ότι έχει παρατήσει στο έλεος του Θεού τον ΟΣΕ. Όμως οι δύο φωστήρες μπορεί να αποδείχτηκαν καλοί μανιταροκυνηγοί, αλλά αδιάβαστοι βουλευτές. Διότι ξέχασαν να ενημερωθούν ότι το βαγόνι δεν ανήκει στον ΟΣΕ, αλλά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία επί ημερών Τσίπρα ξεπουλήθηκε στην ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων Ferrovie Dello Stato Italiane. Τον Οκτώβριο του 2017 οι Ιταλοί αγόρασαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντί 45 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά απαιτούσε τίμημα 300 εκατ. ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ξεπούλημα, απειλώντας με Ειδικά Δικαστήρια, και ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήριζε «προκλητικά χαμηλή τιμή τα 300 εκατομμύρια ευρώ που αξιώνει η κυβέρνηση Σαμαρά για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», προσθέτοντας μάλιστα πως ένα… τόσο μικρό ποσό θα έχει «αμελητέα ωφέλεια ως προς την εξυπηρέτηση του διακηρυγμένου στόχου της κυβέρνησης». Τρία χρόνια αργότερα οι ΣΥΡΙΖΑίοι πανηγύριζαν που την πούλησαν με 45 εκατ.

Φυσικά, το δίδυμο της συμφοράς Παππάς-Γιαννούλης έφεραν νωρίτερα τις απόκριες κι ενδύθηκαν ως Έντι Μέρφι και Ντάντλεϊ Μουρ (από την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία τού 1984), ίσως και Θανάσης Βέγγος και Παύλος Χαϊκάλης από την ελληνική version του «Δίδυμου της Συμφοράς» (1989), και συνέχισαν το παραμύθι και στη Βουλή κάνοντας λόγο για την άθλια κατάσταση των σιδηροδρόμων. Λες και δεν ξέρουν ότι το δίκτυο, η υποδομή, η διαχείριση κυκλοφορίας, καθώς και οι σταθμοί ανήκουν στον ΟΣΕ και όχι τα βαγόνια. Όπως επίσης αποκλείεται να μη γνωρίζουν ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μισθώνει τροχαίο υλικό και στη Rail Cargo Logistics Goldair, σε πλαίσιο ειδικής σύμβασης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το δίδυμο Παππάς-Γιαννούλης, εάν αποτύχει να εκλεγεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, εξασφάλισα ρόλους στις καλοκαιρινές επιθεωρήσεις του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο. Σίγουρο μεροκάματο, διότι πάντα το καλοκαιρινό θέατρο είναι γεμάτο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα