Η αρχειοθέτηση Άδωνι «πυξίδα» για τον Λοβέρδο

Ο εισαγγελέας λαμβάνει θέση σχετικά με το αν το αδίκημα της δωροδοκίας ενός υπουργού ανάγεται ή μάλλον διαπράττεται εξ αιτίας της υπουργικής του ιδιότητας ή είναι αδίκημα το οποίο δεν υπάγεται στα υπουργικά καθήκοντα

Στη διάταξη του αντι-εισαγγελέα εφετών Α. Καψιμάλη, που θέτει στο αρχείο την υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη αξίζει να μνημονευθεί και το εξής χαρακτηριστικό σημείο της όλης υπόθεσης. Ο παραπάνω εισαγγελέας λαμβάνει θέση σχετικά με το αν το αδίκημα της δωροδοκίας ενός υπουργού ανάγεται ή μάλλον διαπράττεται  εξ αιτίας της υπουργικής του ιδιότητας ή είναι αδίκημα το οποίο δεν υπάγεται στα υπουργικά καθήκοντα.

Ο νομικός αυτός προβληματισμός είναι ο πυρήνας της όλης υπόθεσης NOVARTIS. Αν επικρατεί η πρώτη άποψη τότε η τακτική δικαιοσύνη καθίσταται αναρμόδια ενώ αν γίνει δεκτή η δεύτερη άποψη, αυτή δηλ. που αποφασίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, τότε νόμιμα άσκησε τον έλεγχο η Ε. Τουλουπάκη. Με σαφήνεια αναφέρει ότι για την πρώτη άποψη υπάρχει ισχύουσα νομολογία (απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου Ειδικού Δικαστηρίου, Απόφαση Αρείου Πάγου και απόφαση Εφετείου Αθηνών), ενώ για την δεύτερη άποψη υπάρχει απόψεις δύο καθηγητών της νομικής σχολής.

Από τη μελέτη της διάταξης βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας παίρνει θέση υπέρ της πρώτης άποψης και αυτό άσχετο ότι στην συνέχεια “έχει μπεί” και στην ουσία της υπόθεσης. Την δυνατότητα αυτή του την έδωσε ό ίδιος ο ο νόμος, επειδή παράλληλα διερεύνησε και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδίκημα το οποίο πάντα είναι στην αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης.

Με αυτή την κρίση, αναμένεται  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η άποψη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών  σχετικά με την υπόθεση του Α. Λοβέρδου. Στην υπόθεση αυτή η άποψη της ανακρίτριας  Μαρίας Λουίζας Ιωαννίδου, είναι ίδια με αυτή του αντεισαγγελέα Εφετών Α. Καψιμάλη και μάλιστα έχει διατυπωθεί με πιο οξύ και καθαρό τρόπο σε αντίθεση με την άποψη του Εισαγγελέα Ι. Κασσωτάκη, ο οποίος ταυτισμένος με την απόφαση ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει την καινοφανή άποψη “περί αμετάκλητης απόφασης της Βουλής” (αν έχει δει τέτοιο όρο σε κάποιο βιβλίου Συνταγματικού Δικαίου να μας τον δώσει και σε εμάς να τον μάθουμε) με συνέπεια να μην υπάρχει ούτε θέμα παραγραφής, ούτε θέμα αναρμοδιότητας της τακτικής δικαιοσύνης.

Περιμένουμε λοιπόν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα