Η αττική Μεσογαία – Ηρωϊκοί χρόνοι – Απελευθέρωση – Μετεξέλιξη

Εορταστικό πολύπτυχο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις άπειρες και σημαντικές εκδηλώσεις του. Δεν θα μπορούσε να λείπει επομένως από την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εξάλλου, είναι γνωστό το πλούσιο αρχείο του European Art Center. Και όπως πάντα, σε συνεργασία με τους ομογενείς μας οι εκδηλώσεις αυτές είναι πέραν του δέοντος σημαντικές, οι προσωπικότητες που συμμετέχουν λαμπερές, και το αντικείμενό τους άκρως ενδιαφέρον:

  • Γιάννης Νταβάρης – Ένας ήρωας της Επανάστασης στην Ακρόπολη.
  • Οι Νταβαραίοι Μεσογείτες οπλαρχηγοί. Ιστορική αναψηλάφιση των «ελασσόνων» πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στην Αθήνα
  • Αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποίησης «Εμπνεύσεις από τα κίνητρα  της Ελληνικής Επανάστασης»
  • Λογοτεχνία και κριτική – Αφιέρωμα στο Δημήτρη Σταμέλο (1931-2005)
  • Διπλωματία και επιχείρηση – Αφιέρωμα στον Σωτήριο Χατζόπουλο (1843-1916)
  • Ανθρωπισμός – Αφιέρωμα στη Μαρία Κρότση (1872-δεκαετία 1960)
  • Ιστορική γενεαλογία / εραλδισμός / νεοελληνική οικονομική άνθιση – Αφιέρωμα: Οικογένεια Κωστή Παρασκευόπουλου (1885-1962)

Eυρύ πρόγραμμα πολιτιστικών διοργανώσεων με επί μέρους δράσεις στον ιστορικό, μορφωτικό, φιλεκπαιδευτικό και εκδοτικό τομέα, ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος, συμμετέχοντας στον ελληνοδιεθνή εορτασμό της 200ής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.

Αμαλία (Παρασκευοπούλου), «Ο Οπλαρχηγός των Μεσογειτών Γιάννης Ντάβαρης», λάδι, 0,50Χ0,70 μ., Παιανία 2020

Η έναρξη του προγράμματός του υλοποιείται μέσα στον Μάρτιο όπου με τη συνεργασία του ομογενειακού οργανισμού American-Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) και των Επιτροπών των Εθνικών Δωματίων Ελλάδος, Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας του Πανεπιστημίου Pittsburgh θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε διεθνή έκθεση το θέμα των «ελασσόνων» ηρώων αγωνιστών της Μεσογαίας Αττικής (πολιορκητών της Ακρόπολης των Αθηνών) με επικεφαλής τον Οπλαρχηγό Γιάννη Ντάβαρη, αξιοποιώντας το υλικό του ιστορικού αρχείου του.

Δημήτρη Σταμέλου, «Ανδρέας Μιαούλης». Εξώφυλλο των χειρογράφων του ιστορικού έργου.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα Τιμητικής Επιτροπής αποτελούμενης από τους: Patrick Coveney, Τιτουλάριο Αρχιεπίσκοπο Satrianum της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Vladimir Vasilik, Πρωτοδιάκονο – Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Marcello Falletti di Villafalletto Πρόεδρο της Accademia Collegio de’ Nobili (Ιταλία), Włodzimierz Kaczocha Καθηγητή του Πανεπιστημίου UEP (Πολωνία), Κώστα Βαλέτα Συγγραφέα, Επίτ. Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L. Paris), Νίκο Γιαννουκήκη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Pittsburgh, Δημήτρη Ηλιόπουλο Πρέσβη ε.τ. , Μαρί-Νικόλ Θεοδωράκη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ulm (Γερμανία), Αθανάσιο Καραθανάση Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, +Κωνσταντίνο Λαγούρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Sherbrooke (Καναδά) – Άρχ. Πρωτονοτάριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστο Μαντζώρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, Ph.D. Κωνσταντίνο Μηλιώτη ( Missouri, Η.Π.Α.), Αθανάσιο Παϊβανά, Χοράρχη, Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής του Ελληνικού Ωδείου, Κωνσταντίνο Πρίφτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Padova, Γιάννη Φίλη Ομ. Καθηγητή, τ. Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης στο Πρόγραμμα απευθύνουν επίσημο χαιρετισμό από την Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Κυρήνης – πρώην Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα Αθανάσιος, ο Πρέσβης ε.τ. – Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός και ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Ιστορική επιστολή του Πληρεξούσιου Υπουργού στο Λονδίνο (1915) Ιωάννη Γεννάδιου προς τον ευπατρίδη Πρόξενο Σωτήριο Χατζόπουλο

Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (Παιανία) θα παρουσιάσει διαδικτυακά

-τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποίησης «Εμπνεύσεις από τα  κίνητρα  της Ελληνικής Επανάστασης»

-το ιστορικό έκθεμα «Οι Νταβαραίοι Μεσογείτες οπλαρχηγοί. Ιστορική αναψηλάφιση των “ελασσόνων” πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στην Αθήνα»

-το λογοτεχνικό (φωτογραφικό, έντυπο, έγγραφο, χειρόγραφο) αφιέρωμα στον σύγχρονο χρονογράφο των μορφών της Επανάστασης Δημήτρη Σταμέλο (1931-2005)

και τα ιστορικά εκθέματα:

-«Διπλωματία και επιχείρηση – Αφιέρωμα στον Σωτήριο Χατζόπουλο (1843-1916)»,

-«Ανθρωπισμός – Αφιέρωμα στη Μαρία Κρότση (1872-δεκαετία 1960)»

-«Ιστορική γενεαλογία / εραλδισμός / νεοελληνική οικονομική άνθιση – Οικογενειακό Αρχείο Κωστή Παρασκευόπουλου (1885-1962)».

Τιμητικό μετάλλιο στη Μαρία Κρότση, 1914. Υπουργός των Στρατιωτικών, Ελευθέριος Βενιζέλος
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα