Η Αυστραλία θα χρηματοδοτήσει θανατηφόρα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας τα όπλα θα παραδοθούν γρήγορα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό

Η Αυστραλία θα χορηγήσει 70 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση θανατηφόρων αμυντικών όπλων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και πυρομαχικών.

Την είδηση ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (1/3) ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Η Αυστραλία άλλαξε στάση από την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία είχε δηλώσει ότι θα χρηματοδοτήσει μόνον στρατιωτική τεχνική υποστήριξη.

Ο Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι η πλειονότητα της νέας χρηματοδότησης όπλων για την Ουκρανία θα διατεθεί στην κατηγορία των θανατηφόρων όπλων.

“Εννοούμε πυραύλους, εννοούμε πυρομαχικά, εννοούμε ότι θα τους υποστηρίξουμε στην υπεράσπιση της πατρίδας τους στην Ουκρανία και αυτό θα το κάνουμε σε συνεργασία με το NATO”, πρόσθεσε.

Τα όπλα θα παραδοθούν γρήγορα, συνέχισε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

“Μην το κάνετε”, δήλωσε παράλληλα ο Μόρισον, απευθυνόμενος στους Αυστραλούς πολίτες που θα ήθελαν να ταξιδέψουν για να ενταχθούν σε πολιτοφυλακές που μάχονται κατά του ρωσικού στρατού, σημειώνοντας ότι η νομική κατάσταση των ξένων υπηκόων που πολεμούν είναι ασαφής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο Μόρισον ανέφερε ότι η Αυστραλία θα χορηγήσει εξάλλου 35 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ) σε ανθρωπιστική υποστήριξη προς διεθνείς οργανώσεις για να βοηθήσει τους Ουκρανούς στην παροχή στέγης, τροφίμων, ιατρικής περίθαλψης, νερού και εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα