«Η βλάβη που επέφερε η κυβέρνηση στο χρέος»

Ευκαιρία για να εξαπολύσει πυρά εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, βρήκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά τονίζει πως στην επικαιροποιημένη έκθεση αποτυπώνεται «η βλάβη που επέφερε η κυβέρνηση στο χρέος». «Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη να υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη παραμετρικές αλλαγές -για τις οποίες το Eurogroup είχε δεσμευθεί από το 2012», σχολιάζει ο κ Βενιζέλος και υπογραμμίζει ότι «ουσιαστικά δεν προτείνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους, όπως αυτό που επιτεύχθηκε το 2012 με το PSI, αλλά περαιτέρω μείωση της παρούσας αξίας του χρέους που είχε μειωθεί δραστικά το 2012 χάρη στο Official Sector Involvement (OSI που είχε επιτευχθεί το 2012 παραλλήλως προς το PSI)».

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το ΔΝΤ «προτείνει έναν συνδυασμό περαιτέρω επέκτασης των λήξεων, παράτασης της περιόδου χάριτος ως προς την καταβολή τόκων και σταθεροποίησης των κυμαινομένων επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά τους επίπεδα. Αθροιστικά υπολογίζει τη μείωση -με τους τρόπους αυτούς- του χρέους σε παρούσα αξία κατά 50 % του ΑΕΠ. Το 2012 η μείωση ήταν 50% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία και 50 % του ΑΕΠ σε παρούσα αξία μόνο μέσω του δανείου του EFSF χωρίς να υπολογίζονται άλλες παράμετροι που μειώνουν την παρούσα αξία». Προσθέτει, μάλιστα, πως σε παρούσα αξία το ελληνικό χρέος τώρα είναι 98 % του ΑΕΠ σύμφωνα με τους πιο συμβατικούς υπολογισμούς

«Το τραγικό είναι ότι η μελέτη του ΔΝΤ υπολογίζει την αρνητική επίπτωση στη δυναμική του χρέους της περιόδου από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με τη μελέτη, η προοπτική του χρέους ήταν να βρίσκεται το 2060 κάτω από το 70% του ΑΕΠ, οι δε χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται κάτω από το παραδεκτό όριο του 15% του ΑΕΠ», παρατηρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος:

«Μετά τα όσα μεσολάβησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη μελέτη, η δυναμική του χρέους τείνει να ξεπερνά το 2060 το 250% του ΑΕΠ ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στο 60% του ΑΕΠ.  Εάν γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που ζητά το ΔΝΤ, η δυναμική του χρέους επανέρχεται εκεί που βρισκόταν το 2015. Ιδού η σύνοψη της βλάβης που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο χρέος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα