«Η Βουλγαρία έγινε το θησαυροφυλάκιο των Ελλήνων…»

«Νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας» χαρακτηρίζει τη Βουλγαρία το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κάνοντας λόγο για μεγάλη «φυγή» καταθέσεων προς τη γειτονική χώρα.

«Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με το Der Spiegel, μέχρι τώρα περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία. Επικαλούμενο πηγές από βουλγαρικές τράπεζες, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως «είναι εύκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μία βουλγάρικη τράπεζα, είτε σε λέβα -το νόμισμα της Βουλγαρίας- είτε σε ευρώ. Δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία τράπεζα της Βουλγαρίας, να έχει μαζί του μία ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία του και να περιμένει δύο ώρες. Υπάρχουν αρκετοί ξένοι πελάτες, φυσικά οι Έλληνες είναι πολλοί».

Προσθέτει, δε, «πως ο φόβος των Ελλήνων για επιστροφή στη δραχμή είναι ένας από τους λόγους που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, για να μην χάσουν τον πλούτο τους». Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Der Spiegel αναφέρουν πως «τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό, περίπου 45 δισ. ευρώ».

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, για τις εταιρείες, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι είναι ένα από τα ισχυρά κίνητρα για να μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Αλλά και το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο.

Διαβάστε επίσης