«Μπαμ» με έξοδο στις αγορές για 2 δισ. ευρώ

Λίγα 24ωρα μετά από την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Μαξίμου αλλάζει την ατζέντα με το ΥΠ.ΟΙΚ. να ανακοινώνει την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου

Το… μπαμ με την ανακοίνωση εξόδου της χώρας στις αγορές έκανε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας το  υπουργείο Οικονομικών, δημοσιοποιώντας την  είδηση έκδοσης νέου 5ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες στους 7 αναδόχους δόθηκε επισήμως η εντολή να “τρέξουν” την έκδοση που στόχο έχει την άντληση ποσού ύφους περί  τα 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 3,5%.

Όπως διαφαίνεται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκρινε ότι η παρούσα συγκυρία ήταν ευνοϊκή έστω και για αυτήν τη διστακτική απόπειρα κρατικού δανεισμού. Ο λόγος; Τα στοιχεία που παρακολουθούσαν στο ΥΠ.ΟΙΚ. έδειξαν ότι μετά και την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδειξαν ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς φτάνει στο 4,07%, επίπεδο που είναι το πιο χαμηλό από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 5ετές ομόλογο λόγο διαμορφώνεται στο 3,06% παρουσιάζοντας μία ήπια ανοδική κίνηση της τάξης του +0,07%, ενώ η απόδοση του 7ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,75% εβρισκόμενο μισή μονάδα βάσης χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο.

Σε πολιτικό, τώρα, επίπεδο η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς οι παροικούντες εντός και πέριξ της κυβερνητικής Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι αυτό θα ήταν το επόμενο σχεδιασμένο «χτύπημα» –μαζί με τη ανακοίνωση της αύξησης του κατώτερου μισθού– που είχε στα σκαριά το Μαξίμου, ακριβώς μετά από την ταραγμένη πολιτικά περίοδο που έχει προηγηθεί εξαιτίας του Μακεδονικού.

Υπογραμμίζεται ότι την σαφή, όπως τη χαρακτήρισε, τάση της χώρας μας να επιστρέψει στις αγορές είχε προαναγγείλει το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει λάβει ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας για να μπορέσει να «χτυπήσει» σταδιακά την πόρτα των αγορών, δεδομένου μάλιστα ότι στην άμεση μεταμνημονιακή περίοδο δεν έχει και μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες να καλύψει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα