Καθημερινή ενημέρωση

Η ΔΕΗ… ξεκουράζεται και η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κάνει «business as usual»

Στις 15 Ιανουαρίου 2015, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την άσκηση τακτικής αγωγής κατά της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, για τη διεκδίκηση του ποσού της διαφοράς μεταξύ αυτών που έχει καταβάλει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στη ΔΕΗ από 1/1/2014 και αυτών που θα έπρεπε να είχε πληρώσει βάσει της τιμής που όρισε η από 28/2/2014 Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε επίσης αποφασίσει την αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τον ΑΔΜΗΕ για την παύση εκπροσώπησης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και για τη διακοπή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ.

Τέσσερις μήνες μετά, και συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου 2015, και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (μητρικής τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ), πληροφορηθήκαμε όλοι από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο ότι η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ συνεχίζει να προμηθεύεται κανονικά ρεύμα από τη ΔΕΗ, καθώς και ότι συνεχίζει να την πληρώνει με την τιμή της Διαιτησίας της ΡΑΕ (ή αλλιώς των… κουμπάρων), δηλαδή αρκετά κάτω από το πραγματικό της κόστος. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, από πλευράς ΔΕΗ δεν έχει ασκηθεί ούτε καν η τακτική αγωγή για τη διεκδίκηση της διαφοράς μεταξύ των ποσών που έχει καταβάλει και αυτών που θα έπρεπε να είχε καταβάλει βάσει της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 28.2.2014, τη στιγμή που το σχετικό ποσό θα πρέπει να αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ και συνολικά τα χρέη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ προς τη ΔΕΗ τα 80.000.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, «business as usual» από πλευράς ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αδράνεια από πλευράς ορισμένων υπευθύνων εντός ΔΕΗ.

Όσον αφορά την άρση εκπροσώπησης και τη διακοπή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, υποτίθεται ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα από πλευράς ΡΑΕ, να αποφανθεί δηλαδή επί της καταγγελίας που υπέβαλε σε αυτήν η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στις αρχές Ιανουαρίου. Όμως επί της καταγγελίας αυτής δεν διατάχτηκαν από τη ΡΑΕ ούτε προσωρινά μέτρα ούτε οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο εκδόθηκε μια σύσταση να μην υπάρξει από τα μέρη κάποια ενέργεια που θα επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, μέχρι να αποφανθεί η ΡΑΕ επί της καταγγελίας.

Τίθεται λοιπόν το λογικό ερώτημα: Αφού ήδη έχει περάσει χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από το όριο που προβλέπει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας για να αποφανθεί η Διοίκηση, δεν πρέπει να γίνει κάτι επ’ αυτού; Μπορεί η ΡΑΕ για οποιοδήποτε λόγο να μη θέλει ή να μην μπορεί να πιάσει στα χέρια της τη συγκεκριμένη καυτή πατάτα, πλην όμως δεν θα πρέπει να γίνουν κάποιες νομικές ενέργειες από πλευράς ΔΕΗ;

Και βέβαια, όσον αφορά την αγωγή, επ’ αυτού δεν χωρούν πολλά σχόλια. Ή είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της που δεν έφτασαν οι 4 μήνες για τη σύνταξή της ή οι αρμόδιοι είχαν βάλει ως προτεραιότητα την περίοδο αυτή την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό την προεδρεία του κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής στη διαχείριση της υπόθεσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από περίπου 3 εβδομάδες σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της καταγγελίας της. Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να κοιτάξει και τα παραπάνω;
sa
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αντέδρασε, και μάλιστα πολύ σωστά, στην περίπτωση της απόφασης της ΡΑΕ για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία σημειωτέον για το 2015 αφορούσε ένα ποσό μικρότερο απ’ ό,τι το ποσό της διαφοράς μεταξύ αυτών που έχει καταβάλει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στη ΔΕΗ από 1/1/2014 και αυτών που θα έπρεπε να είχε πληρώσει βάσει της τιμής που όρισε η από 28/2/2014 Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ. Μήπως θα πρέπει να δράσει και τώρα και να τραβήξει τα αυτιά αυτών που προσπαθούν να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί, μια και στο τέλος της ημέρας ο λογαριασμός από τις συμπεριφορές αυτές θα σταλεί σε όλους εμάς τους απλούς καταναλωτές;

Διαβάστε επίσης