Η διακήρυξη των πόλεων για το κλίμα

Τη δέσμευσή τους για ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου διακήρυξαν σε συνάντησή τους ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τους δημάρχους της Βαρκελώνης, του Μιλάνου και του Βερολίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο διεθνές δίκτυο πόλεων C40. Η συνάντηση έγινε κατά την έκθεση Smart Cities Expo, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση για την αστική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του δικτύου C40, οι δήμαρχοι Βαρκελώνης Άντα Κολάου, Μιλάνου Τζιουζέπε Σάλα, Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ και Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσία της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, διακήρυξαν την ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα βήματα από εκείνα που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα “Deadline 2020”, και οι στόχοι για την μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας  να αναθεωρηθούν στον 1,5 βαθμό κελσίου, από 2 βαθμούς που προβλέπει η διακρατική συμφωνία.

Δεσμεύθηκαν την απόφασή τους αυτή να την προωθήσουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύοντας ότι οι πόλεις για μια ακόμη φορά δείχνουν τον δρόμο για να σωθεί ο πλανήτης, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, βαδίζει με γοργότερα βήματα προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ομιλία

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «οι πόλεις για μία ακόμη φορά κάνουμε το χρέος μας και δείχνουμε τον δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποσοβήσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» είπε. Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια ακόμη πιο αποφασιστική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, επεκτείνοντας τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Το χρωστάμε στον πλανήτη, το οφείλουμε στα παιδιά μας». Στόχος των πρωτοβουλιών του δικτύου C40 και των πόλεων που το απαρτίζουν είναι η άσκηση πίεσης και η ανάληψη δράσεων από τις ίδιες τις πόλεις ώστε να υιοθετηθούν οι υψηλοί στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού (2015), που αποτελεί τη βασική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βαρκελώνη είχε διμερείς συναντήσεις με τη δήμαρχο Βαρκελώνης Άντα Κολάου και το δήμαρχο Μιλάνου Τζιουζέπε Σάλα. Μαζί τους αντάλλαξε απόψεις για το μέλλον των πόλεων και της Ευρώπης λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της δημοκρατίας και του Προσφυγικού. Ακόμη ο κ. Καμίνης συναντήθηκε με τον διευθυντή του C40 Μαρκ Γουοτς και παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό της La Vanguardia.

Η Αθήνα, έχοντας εκπονήσει το 2017 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, πρωτοπορώντας και πάλι, προσχώρησε πρόσφατα στη δέσμευση του Δικτύου C40 για την επικαιροποίησή του. Μέχρι το 2030 η στρατηγική της Αθήνας για τη μείωση των ρύπων και οι δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αποσκοπούν στην επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, να περιοριστεί δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

 

Διαβάστε επίσης