Η διαβολική παγίδα της μη αυτοδυναμίας

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει κατακτήσει μία δυναμική νίκης που δείχνει δύσκολο να ανασχεθεί, ωστόσο ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος αφού ελλοχεύει η πιθανότητα της ακυβερνησίας

Οι τάσεις όπως καταγράφηκαν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών και μια σειρά παραμέτρων που σημειώνονται ανάμεσα στην 26η Μαΐου και την 7η Ιουλίου δείχνουν ξεκάθαρα πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αγκαλιά με την αυτοδυναμία, έχοντας κατακτήσει μία δυναμική που δείχνει δύσκολο να ανασχεθεί. Μία αυτοδυναμία που αν δεν προκύψει, τότε η χώρα θα αναγκαστεί να παίξει στους όρους του καιροσκοπικού παιχνιδιού του Αλέξη Τσίπρα με την απλή αναλογική…

 

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

 

Βάσει των ίδιων ποιοτικών στοιχείων, αν και η δυναμική αυτή είχε ως αρχικό σπινθήρα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, σήμερα πλέον μοιάζει να μετασχηματίζεται σε θετική κυβερνητική δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΝΔ έλαβε 43,6% στις περιφερειακές εκλογές, καθώς και σε σύνολο 5.415.675 εγκύρων ψηφοδελτίων, πήρε 2.360.778 – όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 18,7%.

Το παραπάνω συν τις τάσεις που καταγράφονται αυτές τις ημέρες δείχνουν όλο και πιο κοντά την αυτοδυναμία της ΝΔ και την επιχείρηση «λυμένα χέρια» του νέου –δυνητικά πάντα– πρωθυπουργού.

Η ψήφος στις περιφέρειες ήταν προάγγελος επιστροφής σε εκλογικά ποσοστά προ κρίσης, δηλαδή άνω του 40%. Επιπροσθέτως, στις 10,2 μονάδες φθάνει το προβάδισμα – μεσοσταθμική διαφορά της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, που έκανε η Μetron Analysis (Alpha). Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει από 37% έως 42,6%. Ποσοστά συν τοις άλλοις που επαναφέρουν μια δυναμική της προηγούμενης δεκαετίας και προ υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ με φόντο το Καστελλόριζο.

Οι νέοι αριθμοί, η «γαλάζια» ηγεμονία στον χάρτη της χώρας και η επιτυχία της συντηρητικής παράταξης να διεμβολίσει το Κέντρο, αλλά και να πάρει ακόμη και ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 11% των ΣΥΡΙΖΑίων πήγαν στη Νέα Δημοκρατία βάσει ευρημάτων των exit polls) είναι τα νέα δεδομένα.

ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΧΕ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1989, ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ Ν.Δ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η επιτυχία του αφηγήματος Μητσοτάκη

Για πολλούς τα παραπάνω έχουν ως αιτία την επιτυχία του αφηγήματος που επέλεξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δεν ήταν μόνο το διαρκές αίτημα για εκλογές από την αρχή του 2016, αλλά και πιο μετά μία σαφής οριοθέτηση στο τι Ελλάδα θέλει και πώς τη φαντάζεται – με κορμό ανάταξης τη μεσαία τάξη. Το τελευταίο διάστημα δε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και κάτι ακόμη εκλογικά επωφελές.

Μετατόπισε τη συζήτηση στην όποια θετική ατζέντα δική του και δεν ετεροπροσδιορίστηκε από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Κουμουνδούρου επεχείρησε και επιχειρεί να φτιάξει μια νέα στρατηγική φόβου για ενδεχόμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη σύνθεση, τις ενωτικές πινελιές και τη στρατηγική της μετριοπάθειας και των χαμηλών τόνων.

Τα τελευταία έγιναν για μία ακόμη φορά διακριτά στην επίσκεψη Μητσοτάκη στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στην πρώτη διήμερη προεκλογική περιοδεία (Ρόδος – Καστελλόριζο – Κάλυμνος – Κως). Εδώ ο πρόεδρος της παράταξης ξεκαθάρισε: «Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε την καλύτερη Ελλάδα που μας αξίζει». Και συμπλήρωσε για τη Ν.Δ. ότι «είναι το κόμμα που δεν χωρίζει τους Έλληνες πολίτες σε πολλούς και σε λίγους, αλλά θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή με όλους τους πολίτες».

Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα

Επίσης, έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα: «Διαπιστώνω μια απελπισμένη προσπάθεια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους να παρουσιάσουν τη Νέα Δημοκρατία ως ένα σκιάχτρο που θα φοβίσει τον κόσμο». Η ελπίδα νικάει πάντα τον φόβο, όπως είπε: «Αυτοί που σήμερα επενδύουν στον φόβο μιας ΝΔ που υπάρχει μόνο στον δικό τους φαντασιακό κόσμο, θα δουν το αποτέλεσμα στην κάλπη. Η ελπίδα, όμως, δεν θα είναι μια ελπίδα φρούδων υποσχέσεων αλλά θα είναι η ελπίδα της αλήθειας».

Στην καμπάνια του φόβου, η ΝΔ θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να απαντά με καμπάνια προγραμματικών διακηρύξεων. Όπως εκτιμούν στο «γαλάζιο» επιτελείο, τους εκλογικούς στόχους βοηθάει η εξαΰλωση των ΑΝΕΛ, η μη κάθοδος του Ποταμιού, η εσωστρέφεια του ΚΙΝΑΛ και η αποπομπή Βενιζέλου, αλλά πάνω απ’ όλα το ηττοπαθές αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ πως η ΝΔ είναι ήδη κυβερνητική δύναμη εχθρική για τις υποτελείς τάξεις του λαού.

 

Ο καιροσκοπισμός με την απλή αναλογική

Είναι κοινό μυστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση την απλή αναλογική για να υπονομεύσει την πολιτική κυριαρχία μιας μελλοντικής κυβέρνησης της κεντροδεξιάς. Η στάση του μοιάζει επιτομή του πολιτικού καιροσκοπισμού, αλλά έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία. Το ίδιο είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 1989, υποχρεώνοντας τη ΝΔ να πάει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει ο πατήρ Μητσοτάκης να σχηματίσει κυβέρνηση.

Επομένως, η διαβολική παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. και τη χώρα) βρίσκεται στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. Διότι τότε ο κίνδυνος να βυθιστεί η Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο συνεχιζόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Και η Ελλάδα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια σε συνθήκες οικονομικής αστάθειας, υπό το φάσμα της τουρκικής απειλής.

Αυτή που θα βγει χαμένη από την «παγίδα» της απλής αναλογικής θα είναι, αρχικά, η Ν.Δ. και μακροπρόθεσμα το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Αυτό υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της εκ νέου αλλαγής του εκλογικού συστήματος, συμπληρώνοντας ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως ξένη με την πολιτική παράδοση της Ελλάδας. Απαιτεί ευρύτατες συμπράξεις και συναινέσεις, που δεν μοιάζει το πολιτικό σύστημα έτοιμο να τις αφομοιώσει. Πόσω μάλλον το ίδιο το εκλογικό σώμα, το οποίο ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε «παρά φύσιν» κυβερνητικές συμμαχίες, αδιανόητες προηγουμένως.

 

Διαβάστε επίσης