Η δημοσκοπική εκτόξευση του ΠΑΣΟΚ και η είσοδος τεχνοκρατών στο πλευρό των στελεχών
Μόλις τέσσερις έδρες χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που κάνει τα "γρανάζια" της Τρικούπη να δουλεύουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς η άνοδος της παράταξης στα γκάλοπ δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και οι υψηλές προσδοκίες πρέπει να γίνουν πράξη
Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσον αφορά στις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εθνική κάλπη και ενώ στην παρούσα φάση επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη σύνδεση του κόμματος με τα αιτήματα της κοινωνίας.
Η εκτίναξη των ποσοστών στα γκάλοπ μετά από τις εσωκομματικές κάλπες είναι η αφετηρία εκκίνησης, στην οποία καλεί όλα τα άλλα στελέχη και τους βουλευτές να συστρατευτούν για την επόμενη και καθοριστική μάχη. Αύριο κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ευελπιστεί ότι θα συμφωνηθεί το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του. Απ’ όλους δίνεται έμφαση καταρχάς στη δομική και μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η έκφραση που ακούγεται όλο και πιο συχνά από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντού, εντός και εκτός βουλής».
Σήμερα το πρωί για παράδειγμα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στην έδρα του ΑΣΕΠ, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις και να αναδείξει τη θέση και την πρόταση του κόμματος για την αναβάθμιση του θεσμού, που αφορά στη θωράκιση του αξιοκρατικού συστήματος των προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα.
Η συνάντηση κλείστηκε λίγες ημέρες μετά από τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε στη Βουλή- το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 36 από τα 66 άρθρα- και με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού με το νόμο 2190/1994 επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστήριξε και κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή την περασμένη Τετάρτη, τάσσεται υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής, ωστόσο έχει διαφορετική άποψη για τα κριτήρια των προσλήψεων που συμπεριλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση.
«Ο κ. Μητσοτάκης μας εγκαλεί γιατί δεν δεχθήκαμε να είναι 40 μόρια η μοριοδότηση για την εντοπιότητα, 5 για το διδακτορικό και 2 για το μεταπτυχιακό. Είκοσι ήταν τα μόρια για την εντοπιότητα και το κάνετε 40 υποβαθμίζοντας και υποτιμώντας χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν με οικονομικές και προσωπικές δυσκολίες, να πάρουν έναν διδακτορικό τίτλο. Δεν είναι αυτό αξιοκρατία», είχε δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα της Ολομέλειας υποστηρίζοντας ότι τα κίνητρα της ρύθμισης είναι ανισοβαρή.
Στο ευρύτερο πεδίο της Οικονομίας, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί ότι θα προσέλθει άμεσα με μια διακριτή ομάδα κρούσης η οποία και θα κληθεί να ενισχύσει την «κυβερνησιμότητα» του κόμματος κατά τις καθημερινές αντιπαραθέσεις με την κυβερνητική παράταξη. Είναι θέμα χρόνου, λένε οι καλά γνωρίζοντες, δίπλα στους αρμόδιους τομεάρχες να εμφανιστούν και οι τεχνοκράτες στυλοβάτες του εγχειρήματος.
«Στόχος είναι μόνο ένας: η νίκη. Μια νίκη που θα κάνει τη χώρα μας να έρθει σε μία άλλη πολιτική σελίδα. Να έχουμε μια γενναία πολιτική αλλαγή. Μια προοδευτική κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι πια ο μόνος πήχης. Αν το έλεγα αυτό πριν από κάποια χρόνια, θα με θεωρούσατε αιθεροβάμων» είπε συμπυκνώνοντας τους στόχους της επόμενης περιόδου με φόντο και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.
«Φιλοδοξώ το ΠΑΣΟΚ να είναι μία αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη, να μιλά συγκεκριμένα και με πολιτική συμπεριφορά, η οποία θα συμβάλει στον πολιτικό πολιτισμό και αυτό να δημιουργήσει δεξαμενές αμφίπλευρης διεύρυνσης. Όσοι προσδιορίζονται στο Κέντρο και βλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πάει καλά, μπορούν να έρθουν κοντά μας, όπως και άνθρωποι που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς και δεν βλέπουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Άρα, δεν στοχεύουμε σε ένα ακροατήριο, στοχεύουμε σε μία ευρύτερη συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων και του κέντρου και της κεντροαριστεράς για να δημιουργηθεί στο μέλλον -όσο γίνεται γρηγορότερα, τόσο καλύτερα- η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σε μια προσωπική αναφορά την επαύριο της επανεκλογής του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Κάνω σταθερά βήματα. Είμαι άνθρωπος που σχεδιάζω, προσπαθώ να βρω λύσεις για τα θέματα της κοινωνίας. Νομίζω ότι έχω αξιοπιστία και όλη μου η πορεία είναι αυτόνομη, μακριά από τη διαπλοκή και τα συμφέροντα. Νομίζω ότι αυτή η πορεία έφερε εδώ, που έφερε τα πράγματα. Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος είναι μόνο ένας: όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μία μεγάλη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, για να υπάρξει προοδευτική πολιτική αλλαγή στον τόπο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξήρε την εσωκομματική διαδικασία ως βαθιά πολιτικοποιημένη, που επιπλέον άφησε προς αξιοποίηση μια σημαντική προίκα. «Οι πρώτες μου ανακοινώσεις δείχνουν την ενότητα, τη σωστή διαχείριση του πολιτικού δυναμικού που έχουμε. Έχουμε ένα πολιτικό δυναμικό που μπορεί να προσφέρει πολλά, αρκεί να οργανωθούμε σωστά. Το επόμενο διάστημα θα δείτε ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι παντού, μέσα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, στα μεγάλα ζητήματα, με προτάσεις νόμου στη Βουλή» πρόσθεσε.
Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι επιτυχημένος πρωθυπουργός, αλλά πώς μπορεί να θεωρείται επιτυχημένος, όταν ο λαός που κυβερνά, -το είπα και στη Βουλή προχθές-, έχει την 26η αγοραστική δύναμη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν πληρώνει τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη του για την υγεία του, σε όλη την Ευρώπη. Όταν είμαστε πρωταθλητές δίνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος μας για στέγαση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε κατηγορηματικά ότι από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει την εσωτερική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα φέρει πίσω στο ΠΑΣΟΚ στελέχη που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ; «Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν πληγώσει το λαό. Για την καρέκλα. Δεν θέλουμε πρωταγωνιστές με αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ σχολιάζοντας την φωτογραφία μετά από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με τον Πέτρο Παππά, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Το να αξιοποιείται μια φωτογραφία σε μια παρέλαση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέω ότι δεν ωφελεί. Δεν θέλω καμία εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο υπάρχει αυτή η εσωτερική διαδικασία στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθεί από απόσταση. Στη πορεία θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα».
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τα «δεξιά» στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Μάλλον ξεχνάτε την ιστορία μας. Εμείς βγαίνουμε από τα δεξιά στη Νέα Δημοκρατία, που είναι το κόμμα του βαθέως λαϊκισμού στα εθνικά θέματα; Η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έγινε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με άλυτο το Κυπριακό, με τη στρατηγική του Ελσίνκι. Τι έλεγε τότε η Νέα Δημοκρατία; Θυμάστε; Εδώ υπάρχει μια ιστορία, δεν είμαστε κόμματα που γεννηθήκαμε χθες. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει, λες και είμαστε χθεσινοί. Είπα εγώ να μη συζητήσουμε με την Τουρκία; Είπα κάτι πολύ απλό: όχι στα παζάρια. Έχουμε μία διαφορά. Εμείς αναγνωρίζουμε μία διαφορά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου παρά μόνο διαρροές
«Άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών να λέει μια κορυφαία ατάκα, ότι “για το καλό της ηρεμίας, δεν έχω ζήτημα αν κάποιοι με πουν μειοδότη”. Είναι δυνατόν να ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους; Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση, ότι δεν έχουν σχέδιο για αυτή τη διαπραγμάτευση. Εμείς έχουμε μια καθαρή θέση, διαχρονική θέση. Υπάρχει ένα θέμα, η χάραξη θαλασσίων ζωνών. Αν υπάρξει συμφωνία, να πάμε στη Χάγη, το θεωρούμε θετικό. Δεν πιστεύω -και θέλω να είμαι ειλικρινής- ότι μία χώρα που βάζει στα σχολικά της βιβλία τη “Γαλάζια Πατρίδα”, μία χώρα που υπογράφει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, του οποίου είδαμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης στην Κάσο, θα δεχτεί να υπογράψει συνυποσχετικό με αυτό το ζήτημα μόνο, χωρίς τα άλλα ζητήματα που θέτει στον δημόσιο διάλογο συνεχώς. Το λέω ευθαρσώς: Όχι στα παζάρια. Ναι στην πάγια χάραξη εθνικής στρατηγικής. Νομίζω ότι είναι σωστό και δεν νομίζω ότι είναι ούτε δεξιό, ούτε λαϊκίστικο. Είναι πατριωτικό» κατέληξε και προανήγγειλε πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ηγεσιών στη Δικαιοσύνη, καλώντας την κυβερνητική παράταξη να την στηρίξει.
Όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου
Απέναντι εν τω μεταξύ στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου στέκεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα σταθερό εκλογικό σύστημα. Με αφορμή τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για τη αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά ότι «μια αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά μια ομολογία ήττας ή φόβου για ήττα από τη ΝΔ» κι ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι δεν ετεροπροσδιορίζεται- άρα κάθε νομοσχέδιο το βλέπει με βάση τις δικές του θέσεις».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι της άποψης ότι κάθε νομοθετική πρόταση εξετάζεται και κρίνεται στο σύνολό της και αφού κατατεθεί- ωστόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη διαμηνύσει ότι τάσσεται εναντίον «αλλοιώσεων» αυτή τη στιγμή του εκλογικού συστήματος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 είπε συγκεκριμένα ότι: «Προφανώς θεωρούμε ότι μια αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά μια ομολογία ήττας ή φόβου για ήττα από τη ΝΔ. Εμείς θέλουμε ένα σταθερό πολιτικό σύστημα , ένα σταθερό εκλογικό σύστημα να μην πειράζεται η τράπουλα. Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι είναι υπέρ της διατήρησης ενός σταθερού εκλογικού συστήματος άρα περιμένουμε ότι θα μείνει σε αυτό ο Πρωθυπουργός». Ερωτηθείς για το τι θα πράξουν στην περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για να ανέβει το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ο κ. Τσουκαλάς επέμεινε επίσης ότι: «Δεν βρίσκω λόγο να στηρίξουμε μια προσπάθεια να αλλοιωθεί ο εκλογικός νόμος. Αν έρθει κάτι θα το αξιολογήσουμε χωρίς το άγχος του ετεροπροσδιορισμού αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουμε κάποιο λόγο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος».
Για την προεδρική εκλογή και το πρόσωπο που θα προταθεί ο κ. Τσουκαλάς περιέγραψε τη θέση του ΠΑΣΟΚ: «Είθισται όταν κυβερνά ένα κόμμα της κεντροδεξιάς για να έχουμε ενωτικό κλίμα και ευρύτερες συναινέσεις να είναι στην προεδρία ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά. Κάθε πρόσωπο κουβαλάει το δικό του φορτίο, ακόμα δεν έχουμε δει κάποια πρόταση, η θέση αρχής μας είναι αυτή».
Για το πότε θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη ο κ. Τσουκαλάς απάντησε τέλος ότι: «Δεν έχουμε κάτι νεότερο, περιμένουμε τη θεσμική πρόσκληση».
Φώφη Γιωτάκη – protothema.gr