Η δύσκολη εξίσωση της Κουμουνδούρου

Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την αυτοδυναμία θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου βρίσκονται μόλις μισό βήμα πριν τον επιθυμητό στόχο. Την ίδια ώρα όμως δεν παύουν να εξετάζουν τις πιθανές συνεργασίες εφόσον δεν τα καταφέρουν.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στο τραπέζι παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ η λύση των επαναληπτικών εκλογών εφόσον το κόμμα δεν καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου οπότε και ανοίγει εκ νέου η Βουλή. Στην Κουμουνδούρου καλούνται να λύσουν μια ιδιαιτέρως δύσκολη εξίσωση, καθώς αν δεν πετύχουν την αυτοδυναμία είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν τόσο τις συνεργασίες όσο και το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα, οπότε πάση θυσία η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν θα πρέπει να φτάσει στα χέρια του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου.
Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν το κόμμα του Πάνου Καμμένου, καθώς όπως εκτιμάται οι υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πρόγραμμά του θα ήταν ελάχιστες. Όμως, δημοσκοπικά τουλάχιστον, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται ακριβώς στο όριο για να μπουν στη Βουλή και κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων θα αρκούν για να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, θεωρείται δεδομένο πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου –αν κάνει την έκπληξη– θα παρέχουν ψήφο ανοχής στην Κουμουνδούρου. Πρακτικά αυτό δίνει τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση, όμως αυτή θα είναι περιορισμένη και θα εξαρτάται σε κάθε της βήμα από τις προθέσεις των δύο κομμάτων. Οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πολλούς αστερίσκους.
Η λύση της ΔΗΜΑΡ δεν εξετάζεται καν, καθώς τα ποσοστά που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις απέχουν πολύ από τα όρια του στατιστικού λάθους και θεωρείται δεδομένο πως δεν θα μπει στη νέα Βουλή.

Ο μεγάλος συνασπισμός
Στην Κουμουνδούρου σχεδόν αποκλείουν τη λύση του μεγάλου συνασπισμού. Της συνεργασίας, δηλαδή, με τη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως όρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μη βρίσκεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που όμως δεν φαντάζει πιθανό σενάριο. Αν όλες οι άλλες λύσεις αποτύχουν –με δεδομένη και την άρνηση του ΚΚΕ να στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– μονόδρομος για την Κουμουνδούρου μοιάζει η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με τους κινδύνους που αυτή επιφυλάσσει.
Το παράδειγμα του 2012, οπότε και οι δεύτερες εκλογές έβγαλαν πιο ενισχυμένη τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι δεδομένο πως θα λειτουργήσει υπέρ της Κουμουνδούρου, ενώ η χρονική συγκυρία με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος να είναι ανοιχτές και τους δανειστές να περιμένουν με το όπλο παρά πόδας δεν επιτρέπει χάσιμο χρόνου.
«Υπάρχει πάντα η λύση των επαναληπτικών εκλογών. Δεν τις θέλουμε για κανένα λόγο, όμως δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της Βουλής που θα προκύψει από την αναμέτρηση της Κυριακής», σχολιάζει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Α».
Ελπίδες εναποθέτουν στη μετεκλογική στάση του Κώστα Καραμανλή και των βουλευτών που ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. «Μια παρέμβασή του θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως πως θα την κάνει», συμπληρώνει.

Πρόσωπα…
Μέσα σε όλα αυτά, στον ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να κάνουν και μια πρώτη επιλογή προσώπων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μόνο που ακόμα και σε αυτό τον τομέα οι ισορροπίες αποδεικνύονται λεπτές, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου πρόσωπα τα οποία σήκωσαν δυσανάλογο βάρος τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, κάνουν σαφές στην ηγεσία πως δεν επιθυμούν να υπουργοποιηθούν.
«Το έχω κάνει σαφές αυτό σε κάθε τόνο με στόχο να φτάσει μέχρι επάνω. Δεν ξέρω αν τα έχω καταφέρει», λέει στην «Α» βουλευτής και τομεάρχης του κόμματος. Όπως εξηγεί, «μπορώ να προσφέρω περισσότερο ως βουλευτής από ό,τι ως υπουργός. Θα είναι πιο χρήσιμος».
Με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει καταρχήν να προτείνει πρόεδρο της Βουλής και –αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση– να ορίσει Υπουργικό Συμβούλιο, η ονοματολογία έχει ανάψει για τα καλά. Τίποτε όμως μέχρι ώρας δεν θεωρείται δεδομένο. Αφενός διότι ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει σε πρόσωπα τα οποία δεν θεωρείται βέβαιο πως θα εκλεγούν και αφετέρου γιατί ελπίζει να κάνει και την έκπληξη με ονόματα που δεν θα προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό.
«Ό,τι ακούγεται και ό,τι γράφεται το τελευταίο διάστημα απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όλα αυτά θα κλείσουν από την Τετάρτη και μετά, και εφόσον έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του νέου πολιτικού χάρτη», εξηγεί στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα