Η ΕΕ θα ανοικοδομήσει τις ουκρανικές, ενεργειακές υποδομές που στοχεύει το Κρεμλίνο

Η ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Καντρί Σίμσον, επισκέφτηκε το Κίεβο και δεσμεύτηκε ενώπιον του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Mε τη στήριξη της ΕΕ θα κρατηθεί όρθια η Ουκρανία εν όψει του χειμώνα απέναντι στις στοχευμένες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές.

Η ΕΕ και οι σύμμαχοί της θα βοηθήσουν την Ουκρανία να «επισκευάσει και να αντικαταστήσει» τις ενεργειακές υποδομές που υπέστησαν ζημιές από τα κύματα των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Καντρί Σίμσον κατά τη διάρκεια της χθεσινής της επίσκεψης στο Κίεβο.

‘Υστερα από τη συνάντησή της με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι η επίτροπος Ενέργειας τη ΕΕ δήλωσε ότι πάνω από το 30% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχουν πληγεί από τις πρόσφατες επιθέσεις.

«Οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές δέχονται στοχευμένες επιθέσεις από τη Ρωσία – μια σκληρή & απάνθρωπη τακτική για να προκαλέσουν ανθρώπινο πόνο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», έγραψε στο Twitter.

Δήλωσε μάλιστα ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί «διεθνώς συντονισμένη βοήθεια» καθώς και «συγκεκριμένο εξοπλισμό και εργαλεία» που θα απαιτήσουν χρηματοδότηση και ταχεία παράδοση. Είπε επίσης ότι διαβεβαίωσε τον Ζελέσνκι πως η ΕΕ «απευθύνεται σε εταίρους για να βοηθήσει με την ειδική υποστήριξη που απαιτείται».

Οι επιθέσεις έχουν πυροδοτήσει φόβους για σοβαρές ελλείψεις ενέργειας στη χώρα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, με το Κίεβο να ζητά από τους δυτικούς συμμάχους να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένη αεράμυνα, καθώς και υποστήριξη για την ενίσχυση του ενεργειακού της εφοδιασμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι οι υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχουν υποστεί «σημαντικές ζημιές» από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Χρειάζεται δράση πριν από τον χειμώνα», ανέφερε ο Μακρόν σε ένα tweet. «Θα κινητοποιήσουμε γρήγορα τόσο τη διεθνή κοινότητα όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα