Η έγκριση της δόσης φέρνει και ελαφρύνσεις

Η αναμενόμενη έγκριση από το Eurogroup της Δευτέρας, των δόσεων του Μαΐου και του Ιουνίου συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει ανάσα για την ελληνική κυβέρνηση. Μία ανάσα, η οποία αφενός μεν θα δώσει την ευκαιρία να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το Μαξίμου, όμως και ουσιαστικά μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Εάν, λοιπόν, εκταμιευτεί η δόση του Ιουνίου δίχως την αξιολόγηση της τρόικας, σημαίνει επί της ουσίας ότι η επίσκεψη των Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ δεν θα προκαλέσει αναταραχή και ταλαιπωρία. Αρκεί βέβαια και η ελληνική πλευρά να έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Γι’ αυτό και από το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ενταθεί η πίεση προς τους υπουργούς για καμία χαλάρωση της προσπάθειας. Η τρόικα θα είναι πίσω στην Αθήνα τον Ιούνιο και παρόλο που το κλίμα στη διαπραγμάτευση θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν, καθώς όπως λένε ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών «επικρατεί ηρεμία και στις δύο πλευρές και δεν υπάρχει πίεση καθώς τα στοιχεία βγαίνουν», τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα.

Από τη μία, οι θετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, αλλά και η προτροπή της Morgan Stanley προς τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, και από την άλλη τα μηνύματα που φθάνουν από τους εκπροσώπους των δανειστών μας και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Άλλωστε, και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που προανήγγειλε την πολιτική συμφωνία για τη διπλή εκταμίευση των δόσεων, άφησε σαφείς αιχμές για καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ στην αλληλογραφία της τρόικας με την ελληνική πλευρά επισημαίνεται η ανάγκη για αύξηση των εσόδων και ταχύτερη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τον λόγο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς είχε για άλλη μία φορά συνεργασία με τους Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη, παρόντος και του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Παράλληλα, στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται ο κατάλογος με τους Οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν και επομένως υπάλληλοί τους θα απολυθούν.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το νομοσχέδιο με τίτλο «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για το 2013. Μέχρι τις 14 Μαΐου, κόμματα και φορείς θα πρέπει να κάνουν τις προτάσεις τους και αμέσως μετά με ενσωματωμένες τις όποιες τροποποιήσεις θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Την ίδια στιγμή τα πρώτα ερωτηματολόγια για 206.000 δημοσίους υπαλλήλους που αποτελούν τον οδηγό για το σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας έχουν αποσταλεί ήδη σε εργαζόμενους σε υπουργεία και φορείς, οι δομές των οποίων έχουν αξιολογηθεί. Από τις απαντήσεις θα γίνει η τοποθέτηση των υπαλλήλων αυτών στα νέα οργανογράμματα, αφού πρώτα ελεγχθούν αν τα τυπικά προσόντα τους αντιστοιχούν στη θέση που βρίσκονται σήμερα.
Για όσους δεν θα προκύπτει αντιστοίχηση των προσόντων με το περίγραμμα θέσης, θα εφαρμόζεται το καθεστώς κινητικότητας προκειμένου να βρεθεί νέα θέση.

Η ανεργία και το χαράτσι

Στην επικίνδυνα υψηλή ανεργία και στη φοροεπιδρομή που έρχεται, προστίθεται η μείωση των μισθών στους εναπομείναντες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (λόγω κατάργησης συλλογικών συμβάσεων και λήξης της μετενέργειας), με αποτέλεσμα το μίγμα να προκύπτει εκρηκτικό.
Ενδεικτικές της ανησυχίας είναι οι συζητήσεις που γίνονται για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» κάποιων μέτρων μέσα από μία νέα συμφωνία με την τρόικα –πέραν της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που θεωρείται «σχεδόν βέβαιη».

Ένα από αυτά, που θα τεθεί υπόψη της τρόικας, είναι η μετάθεση της καταβολής του «χαρατσιού 3» κατά ένα-δύο μήνες, ώστε να μην αρχίζει να φτάνει στα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Ιουνίου.
«Τα μέτρα έχουν στόχο να εισρεύσουν έσοδα στο κρατικό ταμείο. Εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο ούτε έσοδα θα δεις ούτε κοινωνική ηρεμία θα διασφαλίσεις», είναι το επιχείρημα κυβερνητικού παράγοντα που μετέχει στις συζητήσεις με αφορμή το επικείμενο Eurogroup. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι η τρόικα θα το δει θετικά, «αρκεί να είμαστε συνεπείς με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις».
Δεν είναι τυχαία η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου να δρομολογήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο (σ.σ. που ψηφίσθηκε την Κυριακή των Βαΐων) επειδή αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Όπως, για παράδειγμα, η προαιρετική λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο ή οι ατομικές συμβάσεις εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία και στα σκάφη αναψυχής (εν προκειμένω η διάταξη του υπουργείου Ναυτιλίας καταψηφίσθηκε από τη Βουλή πριν από τρεις εβδομάδες).
Στον αντίποδα όλων αυτών, προβάλλονται οι πρώτες ενέργειες για την «ανακούφιση» των ανέργων, είτε με τα επιδοτούμενα προγράμματα, είτε με τις πρώτες εποχιακές προσλήψεις, όπως οι 10.000 που θα ανακοινωθούν αύριο στον τουριστικό τομέα.

Στις ΗΠΑ

Με εκπροσώπηση στο πλέον υψηλό κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί το εφετινό επενδυτικό forum της «Ελληνικά Χρηματιστήρια» στη Νέα Υόρκη.
Στο δείπνο που θα παρατεθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη των Morgan Stanley και Axia Ventures Group, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα απευθυνθεί σε επικεφαλής ορισμένων από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς, διακεκριμένους fund managers και σε γνωστά στελέχη της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Εκτός του κ. Σαμαρά, στην κυβερνητική αποστολή θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ενώ στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του forum ομιλητές θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Γκίκας Χαρδούβελλης, Chief Economist της EFG Eurobank, ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, ο Ανδρέας Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece, ο Robert van Papellendam, γενικός διευθυντής της Procter & Gamble Hellas, ο Μιχάλης Χατζηπαύλου, πρόεδρος της Deloitte Greece, ο Φαίδων Ταμβακάκης, αντιπρόεδρος της Alpha Trust.

Υποστηρικτές του forum είναι η Morgan Stanley και η Axia Ventures Group, ενώ συμμετοχή θα έχει και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη. Το Ταμείο θα παρουσιάσει τις προοπτικές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τον σχεδιασμό για τις προωθούμενες παραχωρήσεις κρατικών συμμετοχών και assets, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ A.E.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα